HaberlerUzman Görüşü

Mesafeli satış sözleşmesi ile satılan gıdalarda

Mesafeli olarak kurulan Sözleşmelerde en önemli konulardan biri tüketicinin cayma hakkıdır.

 

7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 48 inci ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan ve 6/3/2011 tarihli, 27866 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik ‘i yürürlükten kaldıran 27 Kasım 2014 tarihli, 29188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında ve Kanun’un 48. maddesinin 1 inci fıkrasında mesafeli sözleşmeler tanımı yapılmış olup; “satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dahil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeler” i ifade etmektedir.

Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin 1 inci Fıkrası uyarınca; Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Yönetmeliğin 12 nci Maddesinin 3 üncü fıkrası ile cayma hakkının kullanımında, satıcının iade için belirttiği taşıyıcı aracılığıyla malın geri gönderilmesi halinde, tüketicinin iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamayacağı düzenleme altına alınmıştır. Satıcının ön bilgilendirmede iade için herhangi bir taşıyıcıyı belirtmediği durumda ise, tüketiciden iade masrafına ilişkin herhangi bir bedel talep edilemez. İade için ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcının, tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması durumunda satıcı, ilave hiçbir masraf talep etmeksizin iade edilmek istenen malın tüketiciden alınmasını sağlamakla yükümlüdür.

Ancak, Yönetmeliğin 2 nci maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca; Yönetmelik hükümlerinin, yiyecek ve içecekler gibi günlük tüketim maddelerinin, satıcının düzenli teslimatları çerçevesinde tüketicinin meskenine veya işyerine götürülmesi ile ilgili Sözleşmelere uygulanmayacağı düzenleme altına alınmıştır.

Yani, süt vb. gibi çabuk bozulabilen ve günlük tüketim maddesi olan herhangi bir gıdanın elektronik ticaret yolu ile satın alınması halinde tüketicinin cayma hakkı bulunmamaktadır.  Ancak, taraflarca aksi kararlaştırılması da mümkündür.

Önemle belirtmek gerekir ki, gıda satışı yapan elektronik ticaret sitelerinin cayma hakkı konusundaki bilgilendirmeyi mesafeli satış sözleşmesinde ve/veya ön bilgilendirme formunda belirterek tüketiciyi bilgilendirmeleri önem arz etmektedir.

Loading

Gülden Türkyaman
Latest posts by Gülden Türkyaman (see all)
Paylaş :

Comment here