Gezi

Ukrayna’nın Lviv şehri

Ukrayna’nın Lviv şehri, sevimli meydanları, nefes almanız için dört bir yana yayılırcasına uzanan parkları, hesaplı mı hesaplı restoranları ile güzel bir şehir.

Ukraynalılar tarafından Lvov olarak bilinen ama yabancılar tarafından Lviv olarak söylenen şehirde yaklaşık 860,000 kişi yaşıyor. Bize göre oldukça küçük olan bu şehir ülkenin batısında yer alıyor ve Polonya’ya oldukça yakın.

Lviv nüfusun büyük bir çoğunluğu Ukraynalılardan ve diğer kısmı isi genelde Ruslardan oluşuyor. Para birimleri Ukrayna Grivnası. Özellikle Ruslar ile doğu kısmında devam eden savaştan dolayı oldukça değersiz. (1 dolar 22,5 Grivna). Şehir merkezinde bir çok yerde para bozdurabilirsiniz.

Şehir ülkenin en kültürel şehri. Yani gazetelerde,internet sitelerinde,bloglarda gördüğünüz nüfusun % 85’i kadınlardan oluşmasından daha çok şehrin meydanları,parkları,kiliseleri,binaları,sokakları,yemekleri,müzeleri ile görülmesi gereken bir şehir.Sokakları,meydanları gezerken hemen hemen heryerde Alman-Avusturya mimarisinin izlerini görmek mümkün.

Lviv’e nasıl gidilir ?
Uçak ile gelecek iseniz ya direk Lviv’e gelebilirsiniz (THY,Pegasus,Atlas Global direk uçuyor) ya da Kiev aktarmalı (Ukrayna Hava Yolları) ile gelebilirsiniz.

Eğer ülkenin başka bir şehrinden gelecekseniz otobüs veya tren yolculuğu diğer alternatifleriniz olabilir. Özellikle Kiev veya Odessa şehirlerinden kalkan trene binip güzel bir tren yolculuğu yapabilirsiniz.

Havalimanına iner inmez çıkışta bir sürü taksi görüyor olacaksınız

Lviv’de nerede, ne yebilir ?
Ben hayatımda bu kadar ucuza bu kadar güzel yemekler yemedim. Koskoca steak ve 1 bardak biraya sanırım hiç biryerde 150 grivna (Yaklaşık 20 TL) ödemedim.

Ayrıca da inanılmaz lezzetliydi. Eğer et yemek isterseniz Kumpel veya Mons Pius restoranlarına gidip mutlaka ama mutlaka steak yemelisiniz.

Hem oldukça başarılılar hem de inanılmaz derecede ucuzlar. Unutmayın bu şehirde herşey çok ucuz. Dolar biz giderken 2,7 TL olmasına rağmen bunu diyebiliyorum.

Eğer sabah kahvaltısı sıkıntısı yaşarsanız, işletmecisi Türk olan Glory Cafe’ye de mutlaka gidin. “Ya oralara kadar gitmişken, Türk yemeği mi yenir. Git Ukrayna mutafağını tat” diyebilirsiniz ama inanın benim seyahatlerimdeki en büyük sorunum kahvaltı.

Kruvasan ve kahveyle güne başlayamayanlardanım. Ayrıca bu restoran şehirdeki en iyi restoranlardan. O yüzden en az 1 sabah uğrayın derim.Menemen,sucuklu yumurta,çay kısacası ne ararsanız var. Ayrıca şehirin heryerinde bulunan meşhur Celentano Pizzacısı var. Pizzaları inanılmaz güzel. En büyük pizza 2 kişiye yeter ve ödeyeceğiniz para 150-200 grivna civarında.

Kahve içmek isterseniz Lviv Coffee mining Manufacture’a gidiebilirsiniz.Burası 1683 yılında açılan eski bir cafe. Ülke çapında nam yapmış bir cafe.Bir diğer cafe ise Gasova Lampa olacaktır.Gazyağıyla çalışan lambaların mucidinin anısına açılan restoranda bir sürü gaz lambası göreceksiniz.

Diğer önerim çikolata hastası iseniz Lviv Handmade Chocolate .Burası çikolota severler için harika bir yer. Ben çok çikolata sevmediğim için fazla etkilenmedim.Ayrıca çay sevenler Victoria Tea House’ a uğrayıp yerel çayları ve pastaları deneyebilir.

Baczewski Restaurant – Bu mekanı diler sabah kahvaltısı için dilerseniz akşam yemekleri için tercih edebilirsiniz. Ancak akşam yemekleri için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Size tavsiyem sabah 8’de gidip sıraya girmeniz ve açık büfe kahvaltınızı piyano dinlerken yapmanız. Fiyatı 150 Grivna

Kryjivka : Ukrayna askeri konseptinde bir restaurant. Girişte kapıda bekleyen asker size bir şifre soruyor ve siz de şifreyi söylüyorsunuz: Slava Ukraine. Hemen ardından asker “Heroyam Slava” diyerek size kendi yapımları shot votka verdikten sonra mekana giriş yapıyorsunuz.

Beer Theatre(Pravda) : Yerel biraları ucuz şekilde için. Canlı Jazz müziği dinlemek isterseniz 19:00-22:00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

Lviv’de nerede konaklamalı ? Lviv’de otel fiyatları ne kadar ? Lviv’de nerede kalınır ?
Şaşırtıcı bir şekilde ucuz. Genelde 2 alternatifiniz var. Ya ev tutmalısınız ya da otel.

Lviv’de ne alınır ? Lviv’de alışveriş yapılacak yerler nerelerdir ?
Alışveriş yapmak aslında artık hiçbiryerde ucuz değil. Hele hele global markalı ürünler alacaksanız çok birşey farketmeyecektir. Ama özellikle sigara ve alkol inanılmaz derecede ucuz bu ülkede. 1 paket sigara 21 grivna civarında ve 1 litrelik Jack Daniels 600 grivna civarında.

 

Lviv’de nereler gezilir ? Lviv’de nereye gidilir ?
Benim bu şehre gelmemin en büyük nedeni gezilecek yerlerinin, sokaklarının, binalarının, şehrin atmosferinin, meydanlarının, parklarının güzelliği idi.

Gezilebilecek yerleri başlıklar halinde paylaşıyorum
Rynok Meydanı

Shevchenka Avenue (Bulvarı)
Potocki Sarayı
St. George’s Katedrali
St. Olha and Elizabeth Kilisesi
Lviv Tren İstasyonu
Lychakiv Mezarlığı
Museum of Folk Architecture
High Castle
Opera Binası


Transfiguration Church
Belediye Binası
Mazo(Masoch) Cafe
Lviv Coffee Mining Manufacture
Dominican Katedrali ve Manastırı

Lviv’e hangi ay gidilir ? Lviv’e gitmek için en uygun mevsim ne zaman ?
Aslında bu şehir için yılbaşında gitmek en güzeli diyorlar. Ben Şubat ta gittim ama bahar da da çok güzel olduğu söyleniyor

Gitmeden önce dikkat etmeniz gerekenler!

  • Ne olur ne olmaz tüm otel ve uçak rezervasyonlarınızın çıktılarını yanınıza alın.Hem havalimanında sorabilirler hem de eğer kaybolursanız adres bulmanız kolay olur.Çünkü gerçekten ingilizce bilen Ukraynalı sayısı 5 parmağı geçmiyor.
  • Unutmayın ki bu şehir tahmin ettiğinizden daha ucuz.O yüzden çok fazla parayı düşünmeyin.Bu şehirde kral ve kraliçe sizsiniz.Gidince bu kadarda ucuz olamaz diyeceksiniz.Emin olun.
  • Şehir oldukça güvenli.Ama özellikle gece kulüplerinde tanıştığınız insanlara yinede çok güvenmemek lazım.Paralarınızı boşa harcamayın.Genelde sizin kara kaşınıza kara gözünüze kanmazlar.Sizde para olduğunu biliyorlar ve onlar için cebinizde ki para, ülke şartlarında oldukça büyük miktarlar.
  • Eğer Kiev aktarmalı dönecekseniz, pasaport sırasını göz önünde bulundurun.Bizim gibi dışarıda oyalanıp son dakika sıradaki insanlara yalvara yalvara en öne geçmek zorunda kalabilirsiniz.
  • Gerçekten de öyle. Sanki bir Avrupa şehrinde geziyormuş hissine kapıldım. Hangi köşeyi dönüp yeni bir sokağa çıksam, elim hemen telefonuma gidiyordu.

Loading

Soykan ÖZÇELİK
Takip Edin
Latest posts by Soykan ÖZÇELİK (see all)
Paylaş :

Comment here