Haberler

“Buğday’ın genetik mirasını…

“Buğday’ın genetik mirasını korumak hepimizin ortak görevi olmalı”  

Sofralarımızın ve tarım sektörümüzün vazgeçilmezi olan “Bulgur” Kastamonu’da düzenlenen 14. İhsangazi Siyez Bulguru ve Sepetçioğlu Festivali’nde masaya yatırıldı. Sempozyuma katılan Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, yok olmak üzere olan iki bin yıllık Ahmet Buğdayı’nı, yeniden toprakla buluşturarak Türk halkına sunduklarını anlattı.

13-14-15 Eylül’de Kastamonu’da düzenlenen “14. İhsangazi Siyez Bulguru ve Sepetçioğlu Festivali”nde gerçekleştirilen sempozyumda söz alan Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, yürüttükleri çalışmalarla Türk bulgurunu ülkede ve yurt dışında tanıttıklarını anlattı.

Ece Duru, “Hedefimiz değerli bir besin olan bulguru, sadece yemeklerin yanında tüketilen değil, günün her saatinde hızlıca hazırlanıp, kolaylıkla pişirilebilen ve daha sık tüketilen bir forma sokmak” dedi.

Yok olmak üzere olan ve iki bin yıllık geçmişe sahip Ahmet Buğdayı hakkında bilgi veren Ece Duru, Anadolu’nun yerli tohumlarının kalite ve doğallığı kaybedilmeden sanayiye yeniden kazandırılması yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

Ece Duru, yapılan çalışmaları “Ahmet buğdayı zamanla ekimi azalan ve tohumları kaybolmasın diye toprak küplerde muhafaza edilen bir buğday. 85 yasındaki Ahmet amcamız bu buğdayı yıllarca muhafaza etmiş. Bu proje ile 4 nesildir dededen oğula ekip biçilen ve tükenmek üzere olan Ahmet buğdayını korumaya aldık. Ahmet buğdayını daha verimli hale getirmek için çalışıyoruz. Amacımız, yerli ve doğal buğdaylara sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak, kaliteli buğdaylarımızı tekrar üretime kazandırarak en iyi bulguru verecek durum buğdayını keşfetmek. Bununla birlikte ülkemizin önemli zenginliklerinden olan buğdayın genetik kaynaklarının muhafazasına da önem veriyoruz” sözleriyle özetledi.
Buğday ekiminin her geçen yıl azaldığını kaydeden Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, çözümün bölgesel destekli havza modeline geçişin yanı sıra, ürün desteklerinin artırılmasından geçtiğini ifade etti.
Ürettiği bulgurun kalitesini geleneksel yöntemlerle artırmak, gelecek nesillere aktarmak ve yerli tohumları sanayiye kazandırmak için harekete geçen Duru Bulgur, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (KMÜ) ile işbirliği yaparak Ahmet Buğdayı’nın genetik kalitesini korumak için proje başlatmıştı.

 

 

Loading

admin
Paylaş :

Comment here