Bilimsel MakaleSağlıkTeknoloji-Yazılım

Corona günlerinde telefon, tablet ve PC’lerimizi nasıl temizlemeliyiz?

Çok güncel ama çok önemli bir konu ile herkes merhaba.

Ülkemiz olduğu gibi Dünyamız da zor günler geçiriyor ve tüm Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı önlemler üst seviyeye çıkarken uzmanlar da günlük hayatta insanları yapmaları gerekenler konusunda uyarıyor, herkesi başta el temizliği olmak üzere hijyen kurallarına uymaya çağırıyor.

Ülkemiz de ilk bulgular tespit edildiğinde ve ilerleyen günler de kişiler, kurumlar bir dizi  önlemler aldı; okullar tatil oldu, ( bu yazıyı hazırlarken de tatil uzatıldı ve 30 Nisan 2020 olarak açıklandı ) , Bankalar öğlen açılmaya başlandı, tüm restoran cafe gibi yerlerde oturarak zaman geçirmek yasaklandı, içkili yerler vs tamamen kapatıldı, 65 yaş üstü vatandaşlara kısıtlama getirildi vs. bütün bunları zaten hepiniz yaşıyor biliyorsunuz.

remote-working

Bu zorunlu günler de bir çok firma, iş kolu çalışanlarına evden işlerine devam etmelerini istedi. Ben ve benim gibi bilişim-yazılım sektöründe olanların pek de yabancı olmadığı bu evden-uzaktan bir çalışma dönemi yaşamaya başladık ( böyle bir zorunlulukla farkedilmiş olmasını sevindirici bulmamakla birlikte şu an en azından ülkemiz de daha önceleri farkına varılmayan yada hakettiği değeri bulmayan ama şu an herkesin mecbur olduğu bilişim-yazılım sektörünün ürettiği çözümler ile insanlar işlerini yürütüyor yada iletişim kuruyor)

Biliyorum girişi biraz fazla uzattım konu başlığına döneyim 🙂

Günlük yaşamda hiç şüphesiz en fazla temas halinde bulunduğumuz cihazların başında ise akıllı telefonlarımız ve tabletlerimiz ve pc klavyelerimiz geliyor. Örneğin telefonlarımıza günde en az 50 kez dokunuyoruz yada saatlerce pc başında zaman geçiriyoruz.

En çok yanıtı merak edilen sorulardan birisi de bu tip cihazları nasıl temizleyeceğiz?

Bu tip elektronik cihazların temizliği ile üreticilerin önemli tavsiyelerde bulunuyor;

  • Cihazınız ile tuvalete girmemeye özen gösterin. Ellerinizi su ve sabunla en az 20 saniye yıkadıktan sonra cihazınızı tekrar kullanabilirsiniz.
  • Toplu taşımada ya da dışarıda bir yerlere dokunduktan sonra telefonunuzu olabildiğince az kullanmaya çalışın. Ellerinizi yıkadıktan ve telefonunuzu alkol bazlı temizleyiciler ile sildikten sonra tekrar kullanabilirsiniz.
  • Cihazınızı su, sabun, deterjan, sirke gibi maddelerle yıkamaktan kaçının, herhangi bir temizlik malzemesinin içine cihazınızı koymayın, bekletmeyin. Bunun yerine alkol bazlı temizleyiciler kullanın. Alkol bazlı temizleyicileri direkt cihazınıza sıkmayın. Bir mikrofiber bez veya dezenfekte edici mendiller yardımıyla cihazınızı nazik hareketlerle temizleyebilirsiniz. Aynı şekilde kulaklık ve şarj kablosu gibi aksesuarlarınızı da su, sabun, deterjan, sirke gibi maddelerle yıkamaktan kaçının. Bunlar yerine alkol bazlı temizleyici sıkılmış bir mikrofibre bez ya da dezenfekte edici mendiller kullanabilirsiniz.

Temizlik için önerilen başlıklar ise şöyle;

  • Temizlik işlemlerini yaparken telefonunuzu şarjdan çıkarın hatta kapatın. Telefonunuzun hiçbir üniteye bağlı olmadığına emin olun. Kılıf ve kapakları çıkarın, kablo ve aksesuarları kullanmayın.
  • Kamera lensi temizleme bezi gibi yumuşak, tüy bırakmayan, mikrofiber bir bez kullanarak cihazınızın dış yüzeyini hafifçe silin.
  • Cihazınızdaki açık kısımların neme maruz kalmamasına dikkat edin ve sıvı maddeleri doğrudan cihazınız üzerinde kullanmayın.
  • Gerekli durumlarda, bezin bir ucunu az miktarda saf su ya da hipokloröz asit bazlı (50 – 80ppm) veya alkollü (yüzde 70’den fazla etanol veya izopropil alkol) ürünler gibi dezenfektanlarla nemlendirin. Cihazınızın ön ve arka yüzeyini, fazla bastırmadan hafifçe silin.
  • Basınçlı hava kullanmayın, çamaşır suyu spreyi ya da sıvı malzemeleri cihazınıza doğrudan temas ettirmeyin.
  • Cihazınızın temizlik işlemlerini gün içinde sıklıkla uygulayın.

Samsung firmasının hazırlamış olduğu bu konu ile ilgili bir görsel var bunu da paylaşmış olayım

samsung-temizleme-oneri1

Şunu da belirtmek de fayda var;  Bu temizlik önerileri, sadece cihazınızdaki cam, seramik ve metal yüzeylere yöneliktir. Deri, kauçuk ya da plastik gibi yumuşak aksesuarlar için bu öneriler geçerli değildir.

Fayda görmeniz dileği ile…

 

Loading

admin
Paylaş :

Comment here