Teknoloji-Yazılım

Çözbim izlenebilirlik ile artık üretim

Çözbim İzlenebilirlik ile artık üretim daha kolay takip ediliyor

Catering sektörün de izlenebilirlik nedir?

Bu noktada kuruluşu faaliyet alanına veya ürün / hizmete bağlı olarak değişik uygulamalar görülebilmektedir.

Örneğin bazı kuruluşlar ürünlere parti numarası , karman numarası , seri numarası gibi bir takım numaralar vermekte bazıları üretim tarihi bilgisini ambalajlarına koymaktadır.

Tüketici ürün üzerinde görmüş olduğu bu bilgiyi üreticiye verdiğinde ( özellikle bir şikayet vb gibi durumlarda ) üretici firma kendi içinde kurduğu izlenebilirlik sistemi vasıtasıyla o ürünün sevkiyat tarihine , depo çıkışına , son kontrolüne , ürünün üretildiği makineye , makineyi kullanan operatöre , ara kontrollere , kullanılan ham madde ve yardımcı malzemelerin depoya girişine ve girdi kontrollerine ve hatta o hammadde ve yardımcı malzemelerin alındığı tedarikçi firmalara kadar kendi içindeki geriye dönük bütün kayıtlarını inceleyebilmektedir. Böylece varsa hatalı işlemler vb. bu sistem yardımıyla problemi rahatlıkla kendi içinde tespit etmekte ve tekrarını önleyebilmek için tedbirler geliştirebilmektedir.

Bu anlatımların yanında eski adıyla HACCP yeni haliyle ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ise bu kavramı daha da derinleştirmektedir. Sadece kuruluşun kendi içinde izlenebilirliği sağlamasını yeterli görmemekte ve ürünün dağıtım noktalarını çok iyi takip edip gerektiğinde ( üründe insan sağlığını tehdit eden ve sonradan tespiti yapılmış ürünler gibi ) bu ürünleri piyasadan geri toplamasını da sağlayan bir yapı kurulmasını talep etmektedir.

Bütün bunların yanında dünyada marka olan birçok kuruluşun müşteriye verdiği değer ve markasını koruma adına gerektiğinde spor ayakkabı , otomobil parçası , elektronik eşya gibi ürünleri gazete , tv , internet gibi kaynakları kullanıp tüketiciyi uyararak ürünleri geri çağırma yoluna gittiğini görmekteyiz.

ÇözbiM YEMEKÇİ MRP / ERP de izlenebilirlik prosedürü nasıl işler?

ÇözbiM Yazılım olarak Türkiye’de catering sektöründe izlenebilirlik kavramını hayata geçiren, yazılımına entegre eden ve raporlayan ilk yazılım ve yazılımcı firmalardan biri olmak ile gurur duyuyoruz.

ÇözbiM MRP/ERP de izlenebilirlik prosedürü şöyle işler: 

1-Alımları yapılan ürünlerin depolara alınması aşamasında her ürünün sistem tarafından izlenebilirlik barkodları oluşturulur.

2-Oluşturulan barkod yapısında ürünün alındığı firma, fatura ve son kullanım tarih bilgileri yer alır.

3-Üretim aşamasında gereksinim duyulan ürünler el terminalleri ile barkodları okutularak üretime gönderilir.

4-Üretimi yapılacak olan yemeklerin reçetelerinde kullanılacak malzemelerin üretim İzlenebilirlik formları  ÇözbiM YEMEKÇİ  MRP/ERP sistemi tarafından günlük olarak otomatik oluşturulur.

Böylelikle catering firmaları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının istemiş olduğu catering firmalarının denetimlerim de izlenebilirlik prosedürlerini  kolaylıkla ÇözbiM YEMEKÇİ MRP/ERP sistemi içerisinde denetleme ve kontrollerini yapabilirler.

ÇözbiM Yazılım olarak 30 yıldır birçok sektöre çözüm üretmeye ve sektör de öncü olmaya devam ediyoruz.

Loading

Soykan ÖZÇELİK
Takip Edin
Latest posts by Soykan ÖZÇELİK (see all)
Paylaş :

Comment here