Kategori Dışı

Doğru makinayı…

 

 

Doğru makinayı, doğru fiyata, doğru maliyetle sunmaya çalışıyoruz

Henüz bir yıllık firma olmasına rağmen sektöre hızlı bir giriş yapan TÜRKMAK GIDA MAKİNE’ yi tanıyalım istedik.  Firma sahibi Metin TÜRKOĞLU ile Ibaktech Ankara fuarındaki standlarında konuştuk.

Firmanın geçmişten günümüze ilerleyişini soracağım. TÜRKMAK bugünlere nasıl geldi, markanızı anlatır mısınız?

TÜRKMAK olarak henüz bir yıllık firmayız. Satış müdürlüğü yaparak edindiğim 30 yıllık tecrübem sayesinde şimdi kendi firmamı kurdum. Hızlı bir şekilde de yolumuza devam ediyoruz. İnternet sitemiz 70 ülkeden tıklanma alıyor, büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum. Sektörel yayınlarda kendimizi tanıtarak daha da büyüyeceğimize inanıyoruz.

Bu alanda güçlü rakipleriniz var. TÜRKMAK olarak bunların önüne nasıl geçeceksiniz, hangi özelliğiniz sizi öne çıkaracak?

Öncelikle makinayı pazarlamanız yetmiyor. Makinanızı tanımanız, nasıl bir ürün alacağınızı bilmeniz gerekiyor. O zaman firma olarak başarılı oluyorsunuz. Ayrıca gelişmiş bir networkünüzün de olması gerekiyor.

Bizim işte kurumsallık olmuyor. Kurumsallık olduğu zaman doğru noktaya doğru zamanda ulaşamıyorsunuz. Birebir ilişki her zaman iyi sonuç veriyor. Müşteriye daha yararlı oluyoruz. Biz müşterilerimizin ne istediğini biliyoruz. Doğru makinayı, doğru fiyata, doğru maliyetle sunmaya çalışıyoruz. Servis hizmetini çok hızlı veriyoruz, müşteriyi mağdur etmiyoruz. Sonuç olarak müşteri bizden memnun kalıyor. Ar – Ge ile kendini geliştiren tüm firmalar gibi bizde ilerleyeceğiz.

Yurt dışına açıldığınızda nasıl olacak? İnternet sitenizin 70 ülkeden tıklanma aldığını söylüyorsunuz. Bu insanların size ulaştığı noktada ilişkileri nasıl geliştireceksiniz?

Şöyle bir örnek vereyim, şu an Katar’dan bir proje aldık. Katar Kraliyet Ailesine kurabiye tesisi kurmak üzereyiz. Kişiye özel gelip ismen bizi buluyorlar. 28 yılın sonunda artık sektörde tanınıyoruz. Cezayir, Irak, İran, Yunanistan, Fransa ve Kanada’ ya makine kurduk. Hala o insanlarla ilişkilerimiz devam ediyor. Mümkün oldukça ziyaretlerimizi yapıyoruz. Bu sayede pazarımız da genişliyor.

Şöyle bir soru sormak istiyorum. Bir fabrikasyon ürünler var, bir de kişiye özel tasarım ürünler. Sizin ürünleriniz de bu şekilde mi?

Örneğin makarna makinesi olarak standart makine almıyoruz. Hangi coğrafyaya uygunsa ona göre değiştirerek alıyoruz. Irak da olacaksak ona göre İran’da olacaksak ona göre… Günümüzde Çölyak hastalığı çok yaygın ve standart makinalarla ihtiyaç duyulan ürünleri yapmak mümkün değil. Bu bilgilere sahip değilseniz uygun makineyi veremezsiniz; iyi sonuç alamazsınız, makinenizde sorun çıkar.

Gittiğiniz bölgeleri hem sosyolojik hem coğrafi olarak tanıyıp ona göre makine öneriyorsunuz.

Tam olarak bunu yapıyoruz.

Rakamsal olarak Türkiye’ de ve yurt dışında Pazar oranları nedir?

İç piyasa duoymuş durumda. 5 yıldır bir türlü kendilerini yenileyemiyor. Aslında yenilemek istiyorlar fakat ekonomik olarak sıkıntılar var. Cezayir, Tunus, Irak ve şimdi Suriye’nin de katıldığı gelişmekte olan ülkelerde bizim ürünlerimize çok rağbet var. Bu ülkelerde Türk markası çok değerli, firmanın devamlılığını istiyorsak ağırlık yurtdışı olmalı. Bu da şöyle oransal olarak söylenebilir: %70 yurtdışı, %30 yurtiçi.

Loading

admin
Paylaş :

Comment here