Kategori Dışı

“Sağbil Makine…

 

 

“Sağbil Makine olarak Türkiye’nin yurt dışına açılan kapılarından biriyiz”

 

Sağbil Makina Dış Ticaret Sorumlusu Hasan UÇAR ile firma ve ürünleri hakkında konuştuk.

Firmanızın kuruluş hikayesini biraz anlatır mısınız?

Firmamız, çalışmalarına 1992 de tarım makineleri yedek parçalarının üretimi ile başladı. Daha sonra pazarda aranan makinelerin çözümü için kolları sıvayarak paketleme makinesi
sektörüne girdi. Önceden çuvalla satılan unlar, raflarda paket sistemi ile sunulmaya başladığında biz bu pazarda nasıl yer alırız düşüncesiyle Tam Otomatik Paketleme Hattının üretimine girildi.

Unu, ana makineye bıraktıktan sonra bir, iki ve beş kilogram şeklinde dolumu yapıp paketleyen makinalar müşterilerin bütçesine göre üretilmektedir. Yarım Otomatik veya Tam Otomatik şeklinde hatlarımız bulunmaktadır. Ayrıca 5 – 10 – 15 – 20 – 25 kiloluk çuval paketleme hattı ürettik. Bunun dışında “FESTİNA” markalı Ekmek Klipsleme Makinelerini üreterek firmaların birden fazla makine ile yapmaya çalıştığı özellikleri tek makinede birleştirerek büyük beğeni alan bir makine ortaya çıkardık.

Bir müşteri ekmek paketini eline aldığında üretim, fiyat ve firma ile ilgili ulaşmak istedikleri bilgileri tek şeritte görmesini sağladık. Makine; üretim tarihi, son kullanım tarihi, barkod, logo, fiyat gibi bilgileri bir şerit üzerine basıyor. Bu şekilde ürüne dair bilgilere dikkati dağılmadan tek noktadan ulaşabiliyor. Bu makine müşteriye ürün paketini açtığında tekrar kapatabileceği bir kolaylık sağlıyor. Böylelikle ürünü son kullanım tarihine kadar taze kullanabiliyor.

Dünya’da bu makine sadece Türkiye ve İngiltere’de üretiliyor. Bu makinenin Türkiye ’deki tek üreticisiyiz. Ülkemizde bu makinenin kullanılmadığı il yok. Sağbil olarak Festina makinesini çok uygun fiyatlara satıyoruz.

Benzerlerine göre FESTİNA’nın farkı nedir?

Bunu şöyle açıklayayım İngiltere’ deki firma sahibi internette görünce bizi aradı “Biz de bu makineden yapıyoruz, sizin makinenizin ayrıcalığı nedir.” diye sordu. Daha sonra fabrikamıza gelip makinemizi gördü, inceledi ve şok oldu. Üreticisi olmasına rağmen bizim makineden 150-200 adet alıp İngiltere ’de satmak istedi. Neden böyle bir şey istediğini sorunca “Bu kalitedeki makineyi nasıl böyle ucuza satıyorsunuz.. Biz daha pahalıya mal ediyoruz” dedi. Dolayısıyla bizim Makine en yakın rakibi İngiltere firması tarafından da çok beğenilmiş bir makine., Onların makineleri fiyat olarak bizimkilerin iki katı olduğu için İngiltere ’deki firmalar da gelip bizden almak istiyorlar. Aynı kalitede belki de daha iyisine neden daha fazla para ödesinler.

Bu makinenin pazar büyüklüğü nedir?

Bu makinayı almak isteyen olduğunda hangi ilden geliyorsunuz diye soruyoruz. Türkiye ’de makinemizin olmadığı hiçbir il yok gibi. Referans gösteriyoruz hemen. Zira pazarda çok iyiyiz. bizim üzerimizde başka bir üretici firma yok. Farklı uygulamalar var piyasada. Firmalarla görüştüğümüzde bu uygulamalardan çok memnun kalmadıklarını görüyoruz. Dolasıyla bir önceki yaptıkları masraf cabası kalıyor.

Ihracata gelirsek kaç ülkeye ihraç ediyorsunuz.?

50 den fazla ülkeye satış yaptık. Yurtdışındaki pazara girebilmek için sadece makine satışı yeterli değil, makineyi gönderdikten sonra satış sonrası servisiniz, istenildiğinde ivedi bir şekilde yedek parça temini ve teknik desteğimiz bizi öne çıkaran özellikler. Bunları pazara girdiğiniz zaman anlıyorsunuz. Makinede oluşacak arızanın hızla giderilmesi gerekiyor. Üretimleri durmamalı zira müşterilerin siparişlerini vakit kaybetmeden ulaştırmaları gerekiyor. Siz de onların mağdur olmaması için azami gayret göstermelisiniz. Oraya gitmemiz gerekiyorsa hızlı bir şekilde gidiyor uzaktan müdahale ile halledilecekse hemen meseleyi çözüyoruz. Bize çok güzel mailler geliyor. Slovakya’dan bir müşterimiz “Ben Türkiye’ den makine alıp da bu kadar memnun olacağımı bilmiyordum. Batı yakınımızda ama biz Türkiye’ den makine aldık Makine gelene kadar şüphe içerisindeydik ama kullanmaya başladıktan sonra nasıl doğru karar verdiğimizi anladık” gibi güzel mesajlar alıyoruz. Bu kişi kullandığı makinenin birde bayiliğini almak istiyor.

Tam Otomatik Hattımızla, İtalya ve Almanya ile yarışıyoruz. Bu sektörde satın alma yapmak isteyenler bir şekilde Türkiye pazarına da bakmak istiyorlar. Türk makinelerinin yurt dışındaki imajı fevkalade iyi. Biz de hem istenilen kaliteyi buluyorlar hem de fiyatlar kıyaslandığında daha uygun kalıyor. En büyük reklam müşterinizdir. Makineyi kullandıktan sonra birbirlerine tavsiye etmeleri sizi zaten ziyadesi ile ön plana çıkarıyor. İki veya üç makine alan müşterilerimiz var. Biz buradan anlıyoruz ki makinemizi alanlar memnun
kalıyorlar.

2019’daki planlarınız nedir? Yurt dışında servis imkanı sağlayabilecek misiniz? 2019 yılı hakkında öngörüleriniz ve bu yılı nasıl geçirmeyi planlıyorsunuz?

2019 için makinemizin geliştirilmesine yönelik bir yıl diye düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız mevcut. Şu anda makinemiz 1 kilo da 35 paket kapasiteli çalışıyor. Biz bunu 80 – 90 pakete kadar çıkarmak istiyoruz. Evren sürekli hareket halinde siz durursanız olmaz.

Bize düşen de müşterilerimizin taleplerini karşılamak. 2019’u makinelerimizi daha iyi nasıl yaparız diye düşünerek geçirmek, makinelerimizin kapasitesini artırmak istiyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz detaylar var mı?

Biz Türkiye adına önemli bir açığı kapatıyoruz. Kâğıt paketlere Dolum ve Paketleme Hattını Türkiye’ de üreten iki firmadan biriyiz. Sağbil Makine olarak Türkiye’nin yurt dışına açılan kapılarından birisi olmamız bize daha fazla sorumluluk yüklüyor. Bu konuda kendimizi şanslı hissederken bu misyonu layıkıyla yerine getirmek için daha fazla çaba sarf etmek istiyoruz. İnşallah ülkemiz adına yerli ve milli anlayışı içerisinde daha iyiye ulaşmak için elimizden geleni yapacağız. Yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerimizi sektörel anlamda ve teknik olarak her zaman desteklemek istiyoruz.

Loading

admin
Paylaş :

Comment here