Haberler

Dondurulmuş hazır yemekte….

Dondurulmuş hazır yemekte temiz etiket, kapıları zorluyor

BENEO Özel Pirinç Bileşenleri Ürün Müdürü Benoit Tavernier, gıda üreticilerinin hazır yemekler için sağlık bilgileri geliştirmede ilerleme göstermelerine rağmen, dondurulmuş gıdalar için temiz etiketli bileşenleri kullanma konusunda teknik zorluklar yaşadığını ifade ediyor.

Bir ürünün dağıtım sırasında ve raf ömrü boyunca yapısını muhafaza edebilmesi, müşteri beklentilerini karşılayabilmede en önemli anahtardır.  Ancak dondurulmuş gıdalarda buz kristali oluşumu ürünün yapısını bozabilir.  Ayrıca, donmuş ürünler, genellikle dağıtım süresince son ürünün yapısını da etkileyebilen çoklu sıcaklık dalgalanmalarından geçer.

Geçmişte bu sorunlar fiziksel, enzimatik ya da kimyasal olarak özellikleri değiştirilmiş modifiye nişastalar kullanılarak giderildi. Ancak temiz etiket statüsünde olmak isteyen üreticiler için, modifiye nişasta kullanmak artık bir seçenek değil. Son yıllarda, doğal nişastalar temiz etiketli ürün alternatifleri oluşturmak için kullanılmaya başlanmıştır, ancak dondurulmuş hazır gıdaların donma-çözülme döngüsü nedeniyle modifiye nişasta ikameleriyle yapı ve ağız hissi problemleri devam ediyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Nestlé gibi şirketler, önemli markalarda, modifiye nişastaları basit nişastalarla değiştirerek bu sektörde ani ve köklü bir değişimi yönlendiriyor. Daha fazla üreticinin, soğutulmuş ve dondurulmuş hazır öğünlerinde temiz etikete yönlenmesiyle, donma-çözülme döngüsünde stabil, daha iyi yapı ve tat sunabilen doğal bir pirinç nişastasının piyasaya sürülmesi, temiz etiketli ürün pazarının gelişimi için önemlidir.

Pirinç nişastası ile zorlukların üstesinden gelmek

BENEO, doğal pirinç nişastası granüllerini güçlendirerek fonksiyonel özelliklerini artıran gelişmiş bir termal inhibisyon işlemi geliştirmiştir. Bu teknoloji, kimyasal madde kullanılmadan, kimyasal modifiye gıda nişastalarıyla karşılaştırılabilir ve hatta daha üstün özellikte, temiz etiketli fonksiyonel bir pirinç nişastası olan Remypure S52’yi yarattı. Uzun raf ömrüne sahip, temiz etiketli kavanoz soslardaki değerini kanıtlamanın yanı sıra, Remypure S52 ile dondurulmuş soslarda yapılan son denemelerde etkileyici sonuçlar elde edildi. Dondurulmuş sos denemeleri sırasında, BENEO-Teknoloji Merkezi, doğal pirinç nişastası kullanarak geliştirilen temiz etiketli ürün ile Remypure S52 kullanarak geliştirilen domates sosunu karşılaştırdı. Remypure S52 ile geliştirilen ürün, tekrarlanan donma-çözülme döngüsü testlerini takiben hem yapı hem de ağız hissi açısından önemli ölçüde daha iyi sonuç verdi.

%3 Remypure S52 pirinç nişastası, su, domates salçası konsantresi, domates püresi ile şeker, yağ ve baharat gibi minör bileşenler içeren bir tarif kullanarak hazırlanan bu temiz etiketli sos, proses stabilitesinin ölçülebilmesi için çeşitli testlerden geçirildi. Hem doğal pirinç nişastasının hem de Remypure S52’nin benzer bir dozu ile yapılan domates sosu örnekleri plastik kaplara konuldu ve standart bir dondurucuya kondu. Daha sonra toplam dört donma-çözülme döngüsüne maruz kalmaları için tekrar tekrar çıkarıldılar ve donduruldular.

Her iki sosun viskozitesi, bir reometre ile 20 ° C’de ölçüldü. İlk donma-çözülme döngüsünden önce, her iki viskozite de benzerdi. İlk donma-çözülme döngüsünün ardından doğal pirinç nişastası ile yapılan sosun viskozitesi önemli ölçüde değişerek başlangıçtaki viskozite değerinin yarı değerine düşerken, Remypure S52 içeren sos için viskozitede sadece çok küçük bir düşüş gerçekleşti. Her iki sos için viskozite değerleri, takip eden üç donma-çözülme döngüsü sırasında hemen hemen sabit kaldı ve Rempure S52 ile yapılan sos için donmadan önceki viskoziteye yakın olan en yüksek seviyeler elde edildi.

İlk donma-çözülme döngüsünün her iki numune setinin viskozitesi üzerinde en önemli etkiye sahip olduğu görülüyor, ve ayrıntılı sonuçlar, Remypure S52 içeren sosun ilk döngüden sonra stabil kaldığını ve doğal pirinç nişastası eşdeğerinden önemli ölçüde daha yüksek viskozite değerlerine sahip olduğunu gösteriyor.

BENEO-Teknoloji Merkezi denemesinin bulguları, üreticilerin artık temiz etiketli soslar ve dondurulmuş hazır yemekler geliştirmek için kullanılabilecek, yüksek oranda proses stabilitesi olan doğal pirinç nişastası çözümüne sahip oldukları anlamına geliyor.

Son bir BENEO tüketici anketi ile ankete katılanların % 72’sinin pirinç nişastasını “tanıdık” ve   % 66’sının “doğal” olarak görmeleri, Remypure S52 pirinç nişastasını temiz etiket uygulamaları için ideal bir bileşen yapıyor ve bu büyüme eğilimine girmek isteyen üreticiler için bir fırsat kapısı sunuyor.

Loading

admin
Paylaş :

Comment here