Kategori Dışı

Sosyal mesafe ve maske …

28Sosyal mesafe ve maske denetimlerini maskesiz yapmak ilginç değil mi?

Dünyanın pandemi ile imtihanı sürerken, günlük  yaşantılarımız da normale dönmeye çalışıyoruz.
Bazıları buna yeni normal dese de, değişen çok fazla şey olmayacaktır. Belki bazı kural ve kaideler getirilse de alıştığımız, hatta kişiliklerimizin parçası haline gelmiş davranışlarımız var. Bunlardan vazgeçmek için çok uzun zaman ve çaba gerekecektir.

PAKET YEMEKLER TOPLU YEMEK SEKTÖRÜ İÇİN TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Pandemi süreci en önemli değişliği satın alma tercihlerinde yaptı. Özellikle de gıda ve yemekte…
İşyerlerinin kapalı olması veya düşük kapasite ile çalışması sonucunda personel yemeklerinde ağırlık
“PAKET YEMEK” lere kayıyor.
Bireysel yemek alımları için başlayan uygulama giderek toplu yemek sektörünü sıkıntıya sokacak hale geliyor.
Bilindiği gibi firmalarda personel şikayetinin en fazla olduğu alan yemektir. Sınırlı seçenek ile aynı anda birçok kişiyi memnun etmek zorundasınız. Birileri şikayet edecek bir şey mutlaka buluyor. Sevmedikleri bir yemek çıkmış ise, sevmiyorum o yüzden de yemedim demek yerine “Bunlar da yemekleri bozdular” diyerek ortalığı karıştırıyor

Bu sıkıntılar yaşamak istemeyenler paket yemeğe dönüyorlar. Paket yemeklerin klasik yemek hizmetinin yerini alması halinde toplu yemek sektörü ve müşterileri ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Yemek hizmeti verilen yerlere farklı firmalar ve lezzetler gireceğinden müşteri memnuniyetini sağlanması daha güç olacaktır. Konunun ayrıntı olarak analizini şimdilik bir sonra ki sayıya bırakıyorum.

Toplu yemek üreticileri, iş yerlerinde ki paket yemek alımlarını, yemek firması, hizmet alan firma ve personel üçgeninde ele alıp vakit geç olmadan çözüm üretmelidirler.

PANDEMİ SÜRECİ HERKES VE HER SEKTÖR İÇİN SIKINTILI GEÇMİYOR.

Kriz dönemleri aynı zamanda fırsatları da içinde barındırır. Bu fırsatları kaçırmayanlar güçlenerek çıkarlar. Coronavirüs krizinde de birçok firma ve sektör yıkıcı etkiyi hissederken bazıları da biraz şartların zorlaması, biraz da öngörüleri sayesinde bu krizden faydalanmayı bildiler. Toplu yemek firmaları hoteller, restoranlar vs. sıkıntı yaşarken paket yemek, yazılım, hijyen, kargo gibi sektörler fırsatı yakalamış oldu.

Devletin yaptığı hatalar ile birleşince pandemi sonrası eşit bir rekabet ortamı olmayacak. Devlet refahı adil dağıtamıyor sa sıkıntıyı adil dağıtmalıdır. Örneğin krizden olumlu etkilenen firmalar ile olumsuz etkilenenlere farklı uygulamalar getirilebilir.

DENETİM ÖNEMLİ

Pandemi döneminde hayatımıza maske + sosyal mesafe kavramı girdi. Muhtemelen hiç birimiz bu
durumdan memnun değiliz. Ama yapacak bir şey yok. Sağlık her şeyden önemli. Devletimizin bu konuda da  yanımızda olduğunu bilmek mutlu ediyor. Sağlığımızı düşünerek denetimler yapıyor. Uymayanlara para  cezası kesiyor. Polis  durdurup maskenizi çene altın da tuttuğunuz için ceza yazıyor. Ceza yazarken, kendi maskesi de aynı şekilde çenesinin altında. Vali maske ve sosyal mesafe denetlemesine çıkıyor.
Tabi MASKESİZ olarak.

Tam anlamıyla “Dediğimi yap, yaptığımı yapma” durumu.

Birde İmam ve cemaat benzetmesi var ki bence
duruma en uygun olanı.

Loading

Dursun Arık
Paylaş :

Comment here