Kategori Dışı

…Türk ürünleri tüketiyorlar.

Almanya da 3 milyon civarı Türk yaşıyor ve ciddi Türk ürünleri tüketiyorlar.
Türk gıdalarını sadece Türkler değil, Almanya’da yaşayan 40 farklı ülke insanları yanında Almanlar´da tüketiyor.

Avrupa Türk Gıdacılar ve Perakendeciler Platformu Koordinatörü Volkan Aydın ile Almanya gıda piyasasını ve Türk ürünlerinin durumunu konuştuk. Volkan Aydın’ın Almanya pazarına girmek isteyen firmalara tavsiyeleri var.

Almanya gıda pazarı Türk firmaları için neden önemli?

Almanya, Türkiye ile olan ticari ilişkileri açısından en önemli  ülkelerden biri. Birçok sektörde Türkiye kökenli firmalar ciddi iş yapıyor. Türk gıda firmaları için Almanya’nın diğer ülkelerden çok daha önemli olmasının bir nedeni de Almanya´da yaşayan Türkler ve diğer yabancılar, bunun yanında Türk mutfağına ilgisi olan Almanların sayısının yüksek olması.
Ayrıca Türklerin Almanya´da 50 yıllık gıda ticareti ve ilişkileri var. Almanya´daki Türk gıdacılar hem Almanya içinde hem de Avrupa ülkelerini kapsayan ciddi dağıtım ağları ve networkleri var. Bunların yanında Almanya üzerinden tüm dünya´ya daha kolay ürün satma imkanı da var. Almanya da 3 milyon civarı Türk yaşıyor ve ciddi Türk ürünleri tüketiyorlar Türk gıdalarını sadece Türkler değil, ülkede yaşayan 40 farklı ülke insanlarının yanında Almanlar´da tüketiyor.

Almanya’da yaşayan Türkler ’in alış veriş tercihlerini neler etkiliyor?

Günümüzde; Alman gıda sektörü ve yemek kültürü değişiyor. Yeni gıda ürünlerine ihtiyaç duyuluyor. Ulusal perakende sektöründe de Türk firmalarının ürünleri satılıyor. Ulusal kanallar çeşitleri çoğaltmak için çalışma yapıyor. Örnek olarak Marmarabirlik, Suntat, Koska, Ülker ürünleri Alman marketlerinde satılıyor.
Almanyada´ki, Türk perakende sektörünü analiz ettiğimiz aşağı yukarı 40 farklı ülke insanı alışveriş yapıyor. Türk gıdalarını sadece Türkler değil, Almanya’da yaşayan çoğunluk tüketiyor.

Almanya Pazarında yer alan veya yer almak isteyen firmalar neleri göz önüne almalıdır?

Avrupa´da yıllardır birçok Türk markası var, bazıları az bazıları çok iş yapıyorlar. Almanya´da kendine ait bürosu, elemanı, fabrikası  olan markalar diğerlerine göre belki de 10 katı daha fazla iş yapıyor. Yani çok çok daha fazla yaptıkları kesin.
Türkiye kökenli firmalarının yanında Almanya´da doğmuş birçok Türk markası da var. Almanya´da doğmuş bu markalar hem Türkiye´de hem de dünyanın farklı ülkelerinde markaları için yüksek miktarda fason üretim yaptırıyorlar. Bu firmalar Almanya ´dan 35-40 farklı ülkeye gıda ihracatı gerçekleştiriyor. Tüm bunların yanında Türkiye kökenli firmalar şunu da görmeli; Türkiye´de üretim yapan  global  firmalar Türkiye için ürettikleri  ürünleri Almanya´da Türk dağıtım firmaları üzerinden Almanya da yaşayan Türk tüketicilere ve diğer tüketicilere sunuyorlar. Örnek olarak Unilever; Türkiye üretimi ürünleri Almanya´da bir Türk firması tarafından perakende sektörüne satılıyor.
Haribo Helal; Alman markası olmasına rağmen Türkiye´de Helal  üretip yine bir Türk firması üzerinden Almanya´da Türk/Etnik  perakende  sektöründe  satılmasını  sağlıyor.
Kühne; Alman markası olmasına rağmen Türkiye´de üretip yine  bir Türk firması üzerinden Almanya´da  Türk/Etnik perakende sektöründe satılmasını sağlıyor. Nestle, ve başka global şirketlerde aynı şekilde çalışıyor.

Burada Türk firmalarının kendilerine sorması lazım; Global şirketler Türkiye için ürettikleri ürünleri neden dünyanın farklı ülkelerinde olan Türklere ve farklı müşterilere sunma ihtiyaç duyuyor. Bunların yanında Avrupa içinde gıda ticareti yapan diğer ülkelerin gıda firmaları ile çok daha iyi iletişim içersinde olarak farklı ülkelere Almanya üzerinden ihracatta yapabiliyorlar.
Almanya’da perakende sektörünün yanında ev dışı tüketim sektörü, gıda sanayii sektörü ve paketleme fabrikaları sektörü var, bu sektörlere gıda ürünleri satma imkânı var.Örnek vermek gerekir ise Tadım markasının Almanya da Fabrikası var ve tüm Avrupa perakende sektörüne daha rahat ürün dağıtım ve satışını yapabiliyorlar. Marmarabirlik kooperatif olmasına rağmen yıllardır Almanya´da bürosu ve elemanı olduğundan dolayı sektörü çok daha iyi yerinde analiz ederek diğer markalardan çok daha fazla ürün satıyor.
Almanya ile gıda ticareti, Türkiye´de masa başında oturan ihracat müdürleri ile sağlıklı ve uzun vadeli olmuyor.

Firmalar ihracat müdürlerini Almanya´ya yollamalı ve yılın 8-9 ayı Almanya´da ikamet etmeli. Daha iyisi, ihracat müdürleri  devamlı Almanya´da olmalı ve sektörün iç dinamiklerini, müşterilerle olan ilişkileri, potansiyeli, ihtiyacı, gelişmeyi, rakip lerin neler yaptığını, sektörde olan yenilikleri, sektörün nereye doğru evrildiğini, farklı satış kanallarının analizlerini yapabilmeli ve sektörü daha iyi anlamalı. Almanya gıda sektörünü ve T ürk/Etnik sektörü anlamadan sağlıklı uzun vadeli iş yapılamaz.

Alman pazarında yer alan Türk firmalarının pazar payı hakkında bir bilgi var mı?

Avrupa´da, Türk gıda sektörünün 20-25 milyar € olduğu konuşuluyor.Ancak sağlıklı bir araştırma yok.

Almanya’da doğan üçüncü dördüncü kuşak Türklerin,Türk  markalarına bakışı nasıl?

Almanya´da doğan kuşaklar Türk ürünlerine ilgili ve alıyorlar. Türkiye kökenli markaların tanıtımı eksik yeni nesil Türk markalarını tanımıyor Sadece Türkler değil, farklı ülkelerin insanları da Türk gıda ürünlerini alıyorlar. Burada ki sorun;Türkiye´de olan yeni ürünlerinin çoğunun Almanya´da olmaması. Almanya gıda pazarında yer almak isteyen Türk firmaları ilk önce Türkiye´de ihracat için olmazsa olmaz olan hazırlıklarını yapmalı bunlar nedir?

Örnek olarak ;

*Avrupa Yasalarına uygun standart üretim
*Avrupa yasalarına uygun Etiket çalışması
* Ambalajlarda satış yapılmak istenen ülkenin dillerinin
olması (Yasal olarak satış yapılan ülkenin dili olmalı) ve bunlar gibi bir çok konunun hazırlık olarak yapılması gerekli.

Loading

Volkan AYDIN
Paylaş :

Comment here