“Sos, kesinlikle kişiden kişiye değişen damak zevkine dayalı bir ürün…”
Zahra Gıda, diğer ürünlerinin yanısıra LET’S SAUCE markası ile dünya soslarının da üretimini yapıyor. Firma sahibi ve Gıda Mühendisi olan Kemal ÖZUÇARGİL’i İstanbul Seyrantepe de bulunan ofislerinde ziyaret ettik. Firması ve ürünleri hakkında bilgi aldık.
Zahra gıda hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
Zahra gıda olarak yöresel hazır yemek üretiyoruz mantar çeşitleri, börek çeşitleri, sarma çeşitleri, dolma çeşitleri, Ayrıca farklı yörelerin yöresel mutfaklarına ait özellikle Antep’in ekşili köfte, yuvarlama analıkızlı ve içli köftelerimiz var. Uzun yıllardır bu konuda firmalara özel üretim yapıyoruz
Zahra Gıdanın yaptığı diğer bir iş, farklı tesislerimizde dünya sosları üretiyoruz. Makarna sosları, pizza sosları, tavuk sosları, yemek sosları gibi birçok grup var. Sosla birlikte salça satıyoruz.
Diğer taraftan yöresel hazır yemekleri donuk veya pişmiş olarak müşterilerimize ulaştırıyoruz
Dünya sosları hakkında biraz bilgi alalım. Dünya ile Türk damak tadı birbirine uyum sağlıyor mu?
Sos, kesinlikle kişiden kişiye değişen damak zevkine dayalı bir ürün… Dünya sosları dediğimiz; mesela Asya mutfağında insanlar tatlı ve acı biberden yapılan Sweet Chili, tatlı ve ekşi Sweet Sause soslar kullanıyorlar. Bunu deniz ürünlerinde tavuklarda yaygın olarak tüketiyorlar. Bizim Lousiana Sos ile, tavuğu soslayıp tavada çeviriyorlar. Biber ile fermente ediyorlar. Onlar da acı yiyor ama tadını farklılaştırmışlar. Asyalıların Sriracha acı sosu var. Dünyada her yörenin farklı biberlerden elde edilen farklı acı sosları var. Bunlara Hot Chili deniliyor. Memleketimizde ise buna acı sos deniyor. Her markette de var.
Bu tarz sosların dışında Avrupalılar, özellikle İtalyanlar pesto sauce, Arabbiata Sauce, pizza, makarna sosları gibi dünyaya ihraç ettikleri ürünler için ayrı ayrı sos geliştirmişler. Bu soslar, dünyanın her Ülkesi’nde her noktada tüketici ile buluşuyor. Şu anda Barilla sosunun olmadığı markası yok Burada da çok ciddi önemli bir zekâ var.
Anne masaya makarnayı servis ediyor. Baba acılı seviyor biraz mayonez, acılı sos döküyor. Anne farklı soslar döküyor. Çocuk farklı soslar seviyor, onun üzerine ketçap döküyor. Diğeri Sweet sos kullanıp üzerine pesto sos kullanıyor. Makarna tek ama sofrada herkes kendine farklı bir lezzet oluşturuyor.
Bu sosları kendiniz mi üretiyorsunuz yoksa ithal mi?
Biz sos üretici bir firmayız. Ürünlerimizi Marmara’da toptancılara, restoranlara, kafelere, dönercilere ve çiğ köftecilere kendimiz teslimatını yapıyoruz. Formüller tamamen bize ait, fuarlarda boy gösteriyoruz. Birçok ülkeden gelen insanlar soslarımızı test ediyorlar ve ciddi şekilde ürünlerimizi beğeniyorlar
Sadece Marmara’da mı varsınız?
Kars, İzmir, Eskişehir, Aydın gibi birçok şehirde varız. Ürünlerimizi,bu şehirlerde toptancılarımız aracılığı ile tüketicilerle buluşturuyoruz. İstanbul’da da toptancımız var ama pizza zincirleri, çiğ köfteciler, döner zincirleri gibi noktalarla birebir kendimiz görüşüyoruz. Onların istediği formülde ürünleri teslim ediyoruz.
Herkese farklı bir reçete uyguluyorsanız, kaliteyi nasıl tutturuyorsunuz?
Her firmanın ön plana çıkan bir lezzeti var. Onu da soslarla sağlayabiliyorlar. Firma diyor ki benim pizza olsun, bakıyorsunuz pizza sosunun %80’i domates püresi ve baharat. Güzel, kaliteli bir ürün ama başka bir şey yok. Başka bir firma için sadece salçadan yapabiliyoruz. İçine baharat atıp salçayla karıştırıp, farklı bir lezzet oluşturuyoruz. Diyebiliriz ki, pizza sosunun binlerce formülü var.
Her pizza zincirinin kendilerine ait formülleri var. Kimisi fesleğeni çok atıyor, kekiği azaltıyor. Kimisi içine daha farklı lezzetler katıp maliyeti düşürüyor. Kimisi çok kaliteli pizza sos kullanıyor. Bunların hepsi kayıt altında. Firmalara özgü üretimler yapıyoruz. Aynısı çiğ köftecilerde de var. Her birinin; çiğ köfte ile birlikte verdiği sos farklı İsot oranı, yağ oranı, salça oranı farklı…Bu da farklı bir lezzetlerin oluşmasına neden oluyor
Bunu nasıl ayarlıyorsunuz?
Onlar için, istedikleri gibi soslar hazırlayabiliriz. Müşterinin oluşturduğu, müşterilerinin de alışmış olduğu bir tat lezzet var. Burada kalite veya kalitesizlikten söz edemeyiz. Çünkü o firmanın müşterileri var. O tat oturmuş. Firma diyor ki, benim formülüm bu, buna göre sos istiyorum. Bizim kendimize göre, Onların da kendilerine göre formülleri var. Pizza sosu budur, bundan başka tat olmaz diyemeyiz.
Bu noktada tamamen tüketicinin damak tadı ön plana çıkıyor. Herkesin damak tadı farklı kendi formüllerimizi leTS markası altında topladık. O lezzet değişmez
Marketlerde var mısınız?
Şu an marketlerde yokuz. Market zincirlerinden birinden yoğun talep var. Kendi markamızla üretimimiz ya da fason marka için… Ortam oluşursa marketlerde de olacağız.
Hazır sosların sağlığa zararlı olduğunu iddia edenler var. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Sos sağlığa zararlı dersek, o zaman tuza da zararlı dememiz gerekir. Tuz, çok insanda tansiyon problemi ve kandaki basınç artışı yüzünden zaman zaman ciddi sorunlar çıkarabilir. Tuzu çok kullanmadığımız gibi, sosu da fazla tüketmeyeceğiz. Sosa zararlı denirse, salam, sucuk sosis, pastırma gibi ürünlere de zararlı dememiz lazım. Onların da korunması için bir şeyler katılıyor. Çok fazla et yerseniz Gut hastası olursunuz. Sosa zararlı denmez ama çok tüketilmemesi lazım insan her gün ketçap yerse elbette bir sıkıntı oluşur. Bütün sosların tadı lezzeti farklı bunlar sağlığa zararlıdır diye bir şey diyemeyiz dediğimiz gibi her gün bol miktarda peynir yerseniz, bu da sağlığa zararlı hiçbir şeyin fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bunun adına da dengeli ve sağlıklı beslenme diyoruz.
Toplu yemek üretimi sektöründe sizin ürettiğiniz bu sosların kullanım alanı var mı?
Günden güne artıyor şu anda birçok firma farklı lezzet tatlı yapmak için sos tüketiyor.
Bu soslarla makarnalara lezzet veriyorlar ve makarna günü yapıyorlar. Bunun dışında çıtırpane harcı ile müşterilerine farklı lezzet olsun diye tavukları farklı şekilde hazırlayabiliyorlar. Bunun yanısıra müşterilerine soslarla farklı kompozisyonlar sunabiliyorlar. Doymaktan daha ziyade sağlıklı ve çeşitli ürünleri sunan Catering firmaları, müşteri memnuniyeti için farklı menüler oluştururken soslardan her geçen gün daha fazla yararlanıyorlar.
Kemal Özuçargil kimdir?
Gaziantepliyim, GOP Gaziosmanpaşa Üniversitesi Gıda Nühendisliği Bölümünden 2005 yılında mezun oldum. Tüm Gıda Mühendisleri Derneğinin kurucusu ve Başkanıyım…
Çocukluğumdan beri yiyecek içecek sektörü ve gıda sektörüyle meşgul olmaktayım.
Mezun olduğum günden itibaren kendi işimi yapmaktayım. Amacım gıda sektöründe yerli markalarımızın, dünyanın dört bir yanında tanınan ve ürünlerinin, rahatlıkla tüketilebileceği bir hale gelmesi. Mesela farklı çikolata türleri, yağlar var. Bunlar dünyanın her yerinde rafa giriyor. Bizim böyle bir markamız maalesef yok. Biz bu konuda geri kalmış biri ülkeyiz.
- Gıda Mühendisi Kemal ÖZUÇARGİL söyleşi… - Ocak 20, 2025
- Verilerimizi neden korumamız gerekir? - Ocak 16, 2025
- Sabah anksiyetesi ile başa çıkmanın 6 yolu - Ocak 16, 2025
Comment here