Türk gıda İhracatının eksik tarafları
Türkiye içinde yapılan ihracat çalışmaları sadece ihracat hazırlığı için gerekli olan eğitim ve bilgilerden geçiyor. Bu da, ihracatın doğru yapılmasına ve başarılı olarak sürdürebilir olmasına engel oluyor.
Satış yapılmak isteniyorsa alım yapan ülkelerin, kişilerin sektörün, şirketlerin çok iyi tanınması sektörel bilgilerin dinamiklerin bilinmesi gerekiyor. Görünen o ki, alıcı tarafına yönelik çalışmalarda eksiklikler çok fazla.
‘’Satış üretim yapılan ülkede değil, satış yapılması planlan ülkede başlar’’
Avrupa’yı örnek verecek olursak Türk ihracatına yön veren tüm özel ve resmi kurumların Avrupa ülkelerinde büroları, sektörel araştırma yapan kurumları olmalı. Burada çalışan elemanlar o ülkede yetişmiş ülkenin kültürünü ve dilini çok iyi bilen sektörde olan uzman elemanlardan oluşturulmalı.
İhracat yapılması planlan ülkelerdeki sektörün sivil ve resmi kurumları ile ilişkilerin sağlıklı olması ve geliştirilmesi hayati önem taşıyor. Ayrıca gıda alanında ki sektörel öncüler, gazete, dergi, ünlü aşçı ve editörler ile ilişkilerin geliştirilmesi Türkiye’ye davet edilerek Türk gıda ürünlerinin tanıtılması faydalı olacaktır.
Türk Gıda ürünlerinin lobi çalışması yok
Satışı planlanan ülkede ne kadar fiziki olarak varsanız satışlarınız o kadar artıyor ve süreklilik sağlanıyor. Satış yapılan ülkede sahayı bilmek satış kanallarına hâkim olmak, sektörde olan resmi, özel kurumlarla direk alım yapacak olan müşteri kitlesi ile yüz yüze iletişimde olmanın size güven duyulmasına çok büyük faydası olmaktadır. İhracatın olmazsa olmazı doğru pazar araştırması olduğunu düşünürsek en doğru çalışma sahada direk olarak çalışma yapılmasıdır.
Sahada olmak size ayrıca farklı satış kanallarını çok daha erken fark etmenizi ve farklı satış kanallarına ulaşmanızı sağlar.
Türkiye’den bildiğiniz 3-5 satış kanalı varsa sahada iseniz en az 50 farklı satış kanalı olduğunu fark edersiniz. Türk ihracatının en büyük sorunu çok az satış kanalının olmasıdır bu anlamda sahada olmak çok daha faydalı olacaktır.
İhracata yön verenler tanıtım konusunda daha profesyonel ve aktif olmalı
İhracatçı dernekleri, vakıfları, birlikleri ve ticaret odalarının hepsinin ortak oluşturacağı Avrupa’nın farklı ülkelerinde kuracakları danışmanlık, araştırma kurumları büroları Türk ihracatının daha verimli olmasına ve sürekliliğinin sağlanması için çok büyük faydası olacaktır.
İhracatın en önemli ayağı olan ithalatçı bilgileri, dinamikleri, sektör iç bilgileri, ön bilgi, pazar araştırması konusundaki çalışmaların ihracata yön veren kurumlar tarafından ihracatçılara çok daha profesyonel olarak sunulması süreklilik için hayati önem taşıyor. Burada İhracata yön veren kurumlarının görevleri arasında ithalatçı ülkelere sektörün tanıtılması çalışmaları çok büyük yer alması gerekli.
Hedef sektörde yapılan çalışmaların faydaları saymakla bitmez. İthalatçı ülkelerin sektöre yön verenleri ile iletişimde olmak onları Türkiye’ye davet ederek tanıtım çalışmaları yapmak sinerji oluşturmak için gerekli ve önemli.
Örnek vermek gerekirse kayısı, incir, fındık, üzüm hasadı zamanı Avrupa’da olan gıda dergileri ve gazete editörlerinin yanı sıra bu alanda ki uzmanlarını Türkiye’ye davet ederek o havayı solumalarını sağlamak faydalı olmaktadır. Bu çalışmaları İtalyan,
İspanyol, Portekiz, Yunan gıda sektörüne yön veren kurumlar gerçekleştiriyor.
İhracatta en önemli konu planlama sistemli bütünsel çalışma
İhracat içinde olan her kesimin ilişkilerini geliştirmesi stratejik olarak sektörün faydasınadır. Bu konularda ortak hareket edilmesi elzemdir. Bütünsel düşüncenin olmadığı yerde sorunların çözülme ve iş geliştirme olmuyor. Sektörde değer zincirleri oluşturmak ve daha verimli olmak için mutlaka her kesim bütünsel düşünmeli ve ortak hareket etme kültürünü geliştirilmeli.
Türkiye’nin ihracatının önündeki en büyük engel planlama, strateji, vizyon ve global ticaretin dinamiklerinin dikkate alınmaması olarak görülebilir. Bu anlamda yapılacak çok iş olduğunu söylemek lazım sektörde olan tüm kesimlerin şapkalarını önüne koyması çözüm odaklı hareket etmesi Türkiye’nin gıda ihracatına çok faydası olacaktır.
Türkiye İhracatı dünya pazarından çok daha fazla pay almayı hak ediyor. Artık farklı bakış açıları geliştirmeliyiz yeni şeyler söylemek lazım. Var olanı iyileştirme, verimlilik standartlaşma, çeşitlilik üzerine ortak çalışmalar çok faydalı olacaktır.
Ben Türk ihracatının bütünsel düşünüldüğü zaman çok daha iyi olacağına inanıyorum.
- Türk gıda ihracatçısı sürdürülebilir ihracat için neler yapmalı? - Aralık 27, 2021
- Türkiye Gıda İhracatı Dünya Gıda Sektörü ve Dünyadaki Türk Gıdacılar - Ağustos 31, 2021
- Türkiye dünya gıda sektöründe olan Türkleri neden görmezden geliyor? - Mayıs 12, 2021
Comment here