Manşet

Gezilecek Sanal Müzeler (Türkiye)

Türkiye’nin Evde Kaldığı bu günlerde sizlere sanal müzeleri online gezme olağanı sunmak istiyoruz.
Eklenmesini istediğiniz sanal müzeleri yorum olarak bize iletin. #EvdeKalTürkiyeTarihin izlerini anlık olarak gezip görebileceğiniz ve bilgilerinize yenilikler ve efsane tarihi olayları ekleyeceğiniz sanal müzeler bir tık uzağınızda yer almaktadır. Teknolojik gelişmelerin hızla ilerlediği zaman diliminde rağbet görmeye başlayan sanal müze gezintileri aslında 1990 yılında ortaya çıkan bir gezi türüdür. Müzelerin genel iletişim kapsamında kurduğu online sanal gezi müze değerlerini de koruma altına almanın seviyesini yükseltmiştir. Ayrıca kalabalık ortamlarda bulunmak istemeyen kişiler için uygun bir gezi şekli olan müze gezintisi 7/24 yapılabilmesiyle her an kesintisiz de yapılabilme özelliğini taşımaktadır. Böylelikle göremediğiniz tüm müzeler hakkında da bilgi sahibi olmanız sağlanmaktadır. Sanal müze gezintileri genel anlamda 4 alt şekilde incelenir. Broşür sanal müzeler içeriksel sanal müzeler eğitsel sanal müzeler ve sanal müzeler olarak 4 alt başlıkta incelenir.

Gezilecek Sanal Müzeler (Türkiye)

Anadolu Medeniyetler Müzesi -> Sanal Müze Gez

Ankara Resim ve Heykel Müzesi -> Sanal Müze Gez

Antalya Müzesi -> Sanal Müze Gez

Ayasofya Müzesi -> Sanal Müze Gez

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi -> Sanal Müze Gez

Burdur Arkeoloji Müzesi -> Sanal Müze Gez

Antalya Müzesi – Etnoğrafya -> Sanal Müze Gez

Konuralp Müzesi -> Sanal Müze Gez

Muğla Müzesi -> Sanal Müze Gez

Edirne Müzesi -> Sanal Müze Gez

Efes Müzesi -> Sanal Müze Gez

Kariye Müzesi -> Sanal Müze Gez

Jandarma Müzesi -> Sanal Müze Gez

Sabancı Müzesi Önü -> Sanal Müze Gez

Mardin Müzesi Önü -> Sanal Müze Gez

Mevlana Müzesi -> Sanal Müze Gez

15 Temmuz Hafıza Müzesi -> Sanal Müze Gez

Side Müzesi -> Sanal Müze Gez

Göbeklitepe Müzesi -> Sanal Müze Gez

Adana Etnografya Müzesi -> Sanal Müze Gez

Myra Örenyeri Demre -> Sanal Müze Gez

Azis St. Nicholas Kilisesi -> Sanal Müze Gez

Alanya Kalesi -> Sanal Müze Gez

Ihlara Vadisi -> Sanal Müze Gez

Pamukkale Travertenleri (Hierapolis) -> Sanal Müze Gez

Nevşehir Yeraltı Şehirleri -> Sanal Müze Gez

Anıtkabir -> Sanal Müze Gez

Topkapı Sarayı -> Sanal Müze Gez

Dolmabahçe Sarayı -> Sanal Müze Gez

İstanbul Oyuncak Müzesi -> Sanal Müze Gez

Türk İslam Eserleri -> Sanal Müze Gez

Kapadokya Karanlık Kilise -> Sanal Müze Gez

Anamur Müzesi -> Sanal Müze Gez

İstanbul Kız Kulesi -> Sanal Müze Gez

Panorama 1453 Tarih Müzesi -> Sanal Müze Gez

Rahmi Koç Müzesi -> Sanal Müze Gez

Rahmi Koç Müzesi -> Sanal Müze Gez

Bursa Vakıf Kültür Müzesi -> Sanal Müze Gez

Gezilecek Sanal Müzeler (Global)

Uluslararası Uzay İstasyonu Müzesi -> Sanal Müze Gez

British Museum -> Sanal Müze Gez

Louvre -> Sanal Müze Gez

Guggenheim Müzesi -> Sanal Müze Gez

Orsay Müzesi -> Sanal Müze Gez

Ulusal Sanat Galerisi -> Sanal Müze Gez

Pergamon Müzesi -> Sanal Müze Gez

Rijksmuseum -> Sanal Müze Gez

Van Gogh Müzesi -> Sanal Müze Gez

Uffizi Galerisi -> Sanal Müze Gez

Vatikan Müzesi -> Sanal Müze Gez

Metropolitan Sanat Müzesi -> Sanal Müze Gez

Ermitaj Müzesi -> Sanal Müze Gez

Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi -> Sanal Müze Gez

Dali Müzesi -> Sanal Müze Gez

Listeye yeni sanal müzeler eklenecektir.

Broşür Sanal Müzeler

Broşür sanal müzeler var olan müzeye ait bir genel bilgilerin bulunduğu internet paylaşımlarıdır. Çok sık kullanılan broşür sanal müze oldukça fazla rağbet görmeye başlamıştır. Lakin müze ile ilgili kısıtlı bilgi erişimi sağlandığından oluşturulmuş internet sayfası yapısındadır. Tanıtım amaçlı ön izleme olarak ta gözüken broşür müzeler kısa bilgiler için tercih edilebilir. Alt maddelerde diğer 3 kısım müze çeşitleri incelenmektedir.

İçeriksel Sanal Müzeler

Tüm müzedeki koleksiyonları çevrimiçi sunan yapısından dolayı bulunan tarihi nesnelerin keşfedilmesine yardımcı şekilde sunulan bir müze türüdür. İçerik sunumlarının uzmanlar tarafından algılanması sonucu daha çok yetişkin yetkili kişilerin kullanmasına yönelik uygunluk sağlamaktadır. Ayrıca birçok öğretmen tarafından da kullanılan bir müze gezisi türüdür.

Online Sanal Müzeler

Sanal müze kapsamında en çok öğretici bilginin aynı anda sunulduğu ve keşfetmesini kolaylaştırıcı özellik taşıyan sanal müze gezintisi ciddi anlamda revaç gören ve her yıl kullanımı yoğunlaşan gezi türü olmaktadır. Önceki iki sanal gezi türünden farkı ise yaş seviyesine göre bilgi verebilme özelliğidir. Nesne yerine içerik sunumu daha çok ayrıntılı olan sanal müzeler oldukça dikkat çekicidir. Öğretici olmasının nedeni ile gelen ziyaretçilere tam anlamıyla bilgi sağlayan müze çeşididir. Ayrıca ilgi çeken nesnelerde daha fazla ayrıntıya ulaşabilmek ve bilgi almak adına tekrar bağlantı kurma özelliği taşır. Asıl amacına tam anlamıyla uygun bu sistem sayesinde müze gezisi yapmak isteyenlere tam anlamıyla gezi sunar.

Sanal Müzeler

Öğretici müzelerin yanı sıra sanal müze özelliğinin bir üst seviyesi olarak bilinir. Müze koleksiyonları hakkında geniş bilgi sağlayan sanal müze sayısal değerler hakkında da net bilgiler vermektedir. Sayısal değerlerin tam değerlerine ulaşmak için bağlantılara anlık iletişim kurulabilir. Böylece kopyalarına erişmek yerine gerçek bilgileri gösteren bir gezi türüdür. Genel anlamda sanal müzeleri gezmek amaçlı erişim sağlanması için internette sanal müze gez yazmanız yeterli olacaktır. Yönlendirilen sayfa sayesinde mükemmel tarihi simgeleri nesneleri öğrenmiş olacaksınız. Tam anlamı ile 3 ana başlık altında formal değerlendirme yapılan sanal müzeler kendi içlerinde de 3 kola ayrılır.

1) Ana Bölümler
– Plan arama ( Genel iletişim bilgileri)
– Hedef kitlelere göre oluşturulmuş uygulamalar
– Misyon ve vizyon ( koleksiyon politikası)
2) Koleksiyon ile ilgili başlıklar
– Koleksiyon listeleri ve sunumları
– Diğer koleksiyonlarla bağlantı olup olmamasının sınanma avantajı
– Sanal dolaşım özellikleri
– Farklı kullanıcı kapasitesine göre sunum şekli
3) Sanal Dolaşımın Sunum Özellikleri
– Bilgi dolaşımı
– Haritalandırma sanal dolaşımın müze planı ve genel görsel şekli
Öğrenme konusundaki sanal müzelerin genel başarısı tartışmasız mükemmel seviyededir. Kullanıcı üyelerin üye olma sonrasında sanal müze sitesinin adımlarını anlayabilmek amaçlı kolaylaştırılması müzenin kullanımını arttıran bir özelliktir. Etkili bir şekilde bilgi edinebilme özelliğinin bulunması sanal müze gezilerini yakın süreçte daha çok talep görmesini sağlayacaktır. Hayat boyu kullanılan sanal müzeler internet erişimlerine daima açık pozisyonda işletilmektedir. Ayrıca e-kültür faaliyetleri kapsamında yapılan birçok yenilikler de anlık olarak bilgi yüklemeleri ile gerçekleştirilmektedir. Her birey müzeler hakkında gezip görebilme ve bilgi eğitimlerini sağlayabilmeleri açısından güzel bir şekilde çalışmalar sürdürülmektedir. Örneğin merak ettiğiniz ve gezip görmek istediğiniz müzeleri çevrimiçi olarak yılın her gününde ziyaret etmeniz mümkün olacaktır. Sanal müze türleri genel olarak 10 çeşitte sıralanmaktadır.
1) Genel müzeler
2) Arkeoloji müzeleri
3) Tarih müzeleri
4) Sanat müzeleri
5) Etnografya müzeleri
6) Doğa tarihi müzeleri
7) Jeoloji müzeleri
8) Endüstri müzeleri
9) Askeri müzeleri
10) Bilim müzeleri
Belirtilen bu 10 müze kendi kapsamı içerisinde belirlenen dönemlerde yeni sergiler sunmaktadır. Ayrıca hedefe ve kitle bilgisine orantılı olarak tasarlanan müzeler kapsam dâhili içerisinde mükemmel donanıma sahiptir. 3 çeşit sergileme tekniğinden yararlanarak sergileme yapan müzeler eğitici sergi, eğlendirici sergi ve hissi sergileme olarak 3’e ayrılmaktadır. Genel olarak müzelerin sergi amaçları en başında belirlenirken bazen de müzenin sergi amacı anlık olarak değişim gösterebilmektedir.

Müzelerin Sergi Çeşitleri

Hissi sergilemeler izleyicilerin sergi üzerindeki etkilerini çoğaltmak ve etkilemek amaçlı yapılan sergi türleri olmaktadır. Kendi içerisinde 2’ye ayrılan sergi çeşidi duygusal ve estetik olarak adlandırılmaktadır. Estetik sergi güzellik teorilerinin ön planda tutulduğu sergi türleri olarak kabul görmektedir. Duygusal sergiler ise kişinin kendi duygularının üzerinde yoğunlaşmasına yönelik çalışmaları amaçlayan sergi biçimidir. Öğretici sergiler ise; aracı materyaller sayesinde nesnelerin genel özelliklerinden bahseder. Nesnenin kullanış amacı işleyiş biçimi anlatılarak sunum yapılmaktadır. Son olarak eğlendirici sergiler deneyim kazanımı sağlayan sergi çeşididir.

Klasik olarak ta adlandırılan bu yöntem sayesinde ziyaretçiler gezi sırasında oldukça deneyim kazanırlar. Hem sıkılmamış olur hem de bilgi sahibi olurlar. Genelde yaş ortalaması değişkenlik gösteriyor olsa da ilkokul çağındaki çocuklar için uygun bir sergi çeşididir. Sonuç odaklı işleyiş gösteren sergilerin tamamında hedef kitleye bilgi ulaşımı kolaylaştırılır. Böylelikle geziye katılan kişi bilgi sahibi olurken deneyimlerini de pekiştirmiş olur. Müzelerin dikkat çeken bir diğer özellikleri ise nerede olduğu ve mimari yapısıdır. Çünkü mimari yapısı aynı zamanda tarih izleri taşıyan özellikleri taşımasına sebeptir. Sırf bu sebeple de her yıl içerisinde giderek artış gösteren bir rağbete tanıklık etmektedir. Müze gezmek eski yıllardan beri rehberler aracılığı ile yapılan yerli ve yabancı turist kafilelerine hizmet veren yapı taşları olarak bilinir. Tam olarak 90 yılı itibariyle sanal müze platformu ortaya çıkması sonucu gezip görmek isteyen kişilere kolaylık sağlamıştır. Teknolojik gelişmelere ek olarak oluşturulan bu düzen sayesinde evinden çıkmadan istenen müzeye gidip görmek ve bilgi almak mümkün olur. Böylelikle hem yorulmamış hem de kendinize bilgi donanımı ile donatmış olursunuz. Müzelerin genel açısı her ne kadar tarihi simgeler ile donanmış olsa da günümüz şartlarına uygun şekilde tasarlanmak zorundadır. Tabi iki eski bilgileri de öğrenmeniz mümkün olsa da yine de çağa uygunluk göstermesi gerekir. Sonuç olarak anlatılmak gerekirse; sanal müze gez kapsamında da beklenilen teknolojik seviye en üst sınırda tutulmaktadır. Başarılı bir çizelge olarak ilerleme kaydeden sanal müzeler yıllar içinde daha birçok kitlelere ulaşacak en öğretici bilgiler barındırır.

Bu makale 22 Mart 2020 tarihinde oluşturuldu.
Bu makaledeki yazım hataları ve güncellemeler için Düzenleme önerebilirsiniz.

Loading

Paylaş :

Comment here