HaberlerManşet

Sektör buluşmaları

 

Catering Guide Dergisi “SEKTÖR BULUŞMALARI” etkinliğine ÇÖZBİM YAZILIM ’ı konuk etti.
Yeni düzenlemeye göre; gerek son tüketici, gerek toplu tüketim yerlerindeki tüm gıdalarda ve gıda zincirinin tüm aşamalarında Yönetmelikte belirtilen zorunlu bilgilerinin gıda ambalajlarındaki etiketler, ambalaj bulunmayan ürünlerde de uygun araç ve yöntemlerle içeriklerin bildirimini şart koşmaktadır.
26 Şubat 2020 tarihinde TAMA MUTFAK Tesislerinde yapılan etkinliğin konusu “YENİLENEN GIDA ETİKETLEME MEVZUATI” oldu.

Açılış konuşmasını yapan Catering Guide Dergisi Yayın Yönetmeni Dursun ARIK Sektör Buluşmalarının amacı hakkında kısa bir bilgi verdi. Daha sonra Catering Guide Dergisi Başyazarı ve TAMA MUTFAK sahibi Engin GÜNER yenilenen “Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” hakkında bilgilendirme yaptı. GÜNER konuşmasında şunları söyledi.
“Bilindiği gibi gıda mevzuatımız sürekli güncellenmekte ve bazılarını gözden kaçırabilmekteyiz. Gıda Etiketleme Yönetmeliği 2011 yılında yayımlanmış olmasına rağmen, bakanlık 26.11.2017’de bunu revize ederek Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile güncelleme yapmıştır.
Yeni düzenlemeye göre; gerek son tüketici, gerek toplu tüketim yerlerindeki tüm gıdalarda ve gıda zincirinin tüm aşamalarında Yönetmelikte belirtilen zorunlu bilgilerinin gıda ambalajlarındaki etiketler, ambalaj bulunmayan ürünlerde de uygun araç ve yöntemlerle içeriklerin bildirimini şart koşmaktadır.

Yeni yönetmelik 31.12.2019 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalarla ilgili eski mevzuata tabi olacağını, ancak 01.01.2020’den itibaren arz edilecek gıda ürünlerinde yeni yönetmelik şartları aranacak, bir başka deyişle yeni yönetmelik fiilen 01.01.2020’den itibaren uygulamaya geçmiştir.
Şu ana kadar bu konu ile ilgili olarak herhangi bir gündem oluşmamasına rağmen, son günlerde medyada özellikle gıda alerjenleri ile ilgili yer alan haberler ve artan gıda denetimleri, önümüzdeki günlerde bu konuya ağırlık verileceğini göstermektedir.”

Daha sonra kürsüye gelen ÇÖZBİM YAZILIM Genel Müdürü Timuçin ARAL firmaları hakkında bilgi verdikten sonra değişen mevzuatla ilgili değişiklikleri  programına adapte ettiklerini söyledi. Programa ALLERJEN ’ler ile ilgili yeni bir modül eklediklerini söyleyen ARAL bu sayede Alerjenlerin belirtilmesi karmaşasından firmaları kurtardıklarını dile getirdi.
Timuçin ARAL “Yemekçi MRP /ERP Otomasyon Sistemi hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.
Karşılıklı soru cevap şeklinde geçen etkinliğe katılan sektör temsilcileri sunumdan çok şey öğrendiklerini söylediler. Etkinlik topluca yenen Akşam yemeği ardından sona erdi

 

Loading

Paylaş :

Comment here