Haberler

Bal Şerbeti Evde Yetişen Bitkilere Can Veriyor


Evde yeterli alana sahip olan pek çok birey tam kapanma ve kısıtlamalar nedeniyle kendi küçük bahçelerini yarattı. Evde yetersiz ışık ve toprak nedeniyle dışarıdan desteğe ihtiyaç duyan bitkilere ise çareyi 40 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy açıkladı. Balın içerdiği PH dengeleyicileri ve besin değeri nedeniyle bitkileri canlandırdığını söyleyen Aksoy, “Halk arasında gübre şerbeti olarak bilinen bal ve su karışımı, küçük alanlarda yetişen bitkiler için iyi bir besleyici ve destek oluyor” dedi.

 Evde yeterli alana sahip olan pek çok insan pandemi sürecinde kendi bahçelerini kurdu. Yetersiz alan ve ışık nedeniyle dışarıdan desteğe ihtiyaç duyan bitkilere doğal çözümü 40 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy açıkladı. Halk arasında ‘gübre şerbeti’ olarak bilinen bal ve su karışımının geçmişte sebze ve meyve yetiştiriciliğinde sıklıkla kullanıldığını belirten Aksoy, “Meyve veren ağaçlarda ve sebzelerde çiçeklenmeden hemen önce, besleyici olması ve daha çok ürün vermesi için ‘gübre şerbeti’ olarak bilinen bal ve su karışımı kullanılırdı” ifadelerini kullandı.

Bitkiler üzerinde ‘gübre şerbetinin’ faydaları nelerdir?

Balın yalnızca insanlar üzerinde değil, yaşayan tüm canlılar için harikalar yarattığını belirten Ahmet Bağran Aksoy, “Küçük alanlarda sürekli sulanan toprak, tuz bakımından zengin hale gelir. Bu da asit oranının artmasını sağlar. Bal içerdiği PH dengeleyiciler ile sürekli sulanan toprağın PH dengesini korur. Bitkilerin daha iyi su depolamasını sağlar. İçinde zengin besin değerleri bulunan bal, toprağı yetersiz gelen bitkilere verilir. Topraktan alınamayan ihtiyaçların tamamı baldan karşılanabildiği için bitki ölümlerini engeller. Toprak değişimi yapılana kadar ballı şerbetle sulama yapılması çiçeklerin gür açmasına, meyvelerin daha çok çıkmasına yardım eder” şeklinde konuştu.

“Bitki hastalıklarının önüne geçebilirsiniz”

Yetersiz ışık ve beslenme nedeniyle kapalı alanlarda yetişen bitkilerin kolaylıkla bitki hastalıklarına yakalanabildiğine dikkat çeken Aksoy, “Bal tüketimi insanlarda olduğu gibi bitkilerde de bağışıklık sistemini destekler. Bitkilerin yakalandıkları hastalıklarda da bal şerbetini kullanmak çözüm yolu olabilir. Ayrıca az meyve veren ağaç diplerine bal şerbeti dökülebilir. Baldan alınan besin ağaçların uç dallarına kadar uzanarak daha sağlıklı olmasını sağlar. Böylelikle besin ve su yetersizliğinden kaynaklanan meyve verememe sorunu kolayca çözülür” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 ETABAL ve AHMET BAĞRAN AKSOY HAKKINDA BİLGİ

35 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en köklü ham bal ve arı ürünleri üreticisi olan ETABAL, 1985 yılında üretici Ahmet Bağran AKSOY tarafından kurulmuştur.

Arıcılık ve fitoloji üzerine eğitim ve donanımları ile sektörde ve kamuoyunda ‘BALIN GURMESİ” olarak bilinen Aksoy’un yönetimindeki ETABAL‘ın, Kaçkar Dağı ve yöreleri başta olmak üzere Rize, Erzurum, Erzincan ve Sivas’ın yüksek yaylalarında bal üretim çiftlikleri bulunmaktadır.

Kovandan Sofraya Sağlık

Endemik bitki çeşitliliği ve flora zenginliğiyle ön plana çıkan bu bölgelerde ETABAL’a ait kovanlardan her yıl 14 ton ile 22 ton arasında bal üretimi gerçekleştirilmektedir. ETABAL, geleneksel yöntemlerle herhangi bir işleme maruz kalmadan kovandan sofraya taşıdığı ham balların satışını kendi oluşturduğu mağaza ağları ve internet sitesi üzerinden gerçekleştirmektedir. ETABAL’ın bugün Kadıköy Tarihi Çarşı’da, Emaar Square AVM’de, Watergarden AVM’de, Mall Of Istanbul AVM’de, Aqua Florya AVM’de, Sapphire AVM’de ve Piazza AVM’de mağazaları bulunmaktadır.

Özel bal ve kürler

ETABAL, ham balın yanı sıra Arı Sütü, Saf Propolis, Polen ve Özel Karışım Kürlerinden oluşan toplam 24 farklı ürünün hem üretimini hem de satışını gerçekleştirmektedir.

Ahmet Bağran Aksoy

Ülkemizde bal konusunda uzman isimlerden biri olan Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy bal sektöründe 35 yıllık birikimi ile ‘’BAL GURMESİ’’ olarak bilinmektedir. Bal konusundaki gurmelik tanımını inceleyecek olursak balların farklı tat ve çeşitliliği bal gurmesi tanımlamasını doğuruyor.  Bal gurmesi; balın tat, koku ve görüntüsünden bala ait özellikleri, florasını ve hangi yöreden geldiğini anlayabilen kişidir.

6 Mayıs 1963’te Rize’de doğan Ahmet Bağran Aksoy, ilköğretim ve lise eğitimlerini Rize’de tamamladı. İyi derecede İngilizce bilen Aksoy, halen Okan Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde lisans eğitimine devam etmektedir. Aksoy, Top Air Flight Academy, Tarkim Air ve İstanbul Havacılık Kulübü’nde uçuş eğitimleri alarak sivil pilotluğa adım attı. Kaçkar Dağı ve yöreleri yüksek yaylalar, Rize, Erzurum, Erzincan, Sivas yörelerine yaptığı uçuşlar ve geziler sırasında önemli gözlemler ve araştırmalar yapma fırsatı bulan Aksoy, zaman içerisinde arıların mucizevi yaşam öyküsünden etkilenerek bu konuda çalışmalara başlamıştır.

Arıcılık mesleğinin kişiliğine yansıdığını her fırsatta dile getiren Aksoy, arıların çalışkanlığından ilham alarak 1985 yılında bal ve arı ürünleri sektörüne giriş yaparak “Etabal” adını verdiği kendi markasını kurdu. Bu süreçte Aksoy, fitoterapi eğitiminin yanı sıra Arıcılar Birliği tarafından verilen arıcılık eğitimlerini tamamlayarak lisans belgesini aldı. Yurt içinde ve yurt dışında arıcılık ile ilgili birçok konferansa katılarak sektörel bilgi birikimini giderek arttırdı. Aksoy, bal, polen, propolis, arı sütü konularında 35 yıllık araştırmalarını sürdürürken arıcılık faaliyetlerine katkı sağlamaya devam etmektedir.

Ahmet Bağran Aksoy’un işine olan tutkusu ve karakteriyle bağdaştırdığı yaşam boyu süren deneyimleri gurmeliğinin en önemli tarafını oluşturmuştur. Arıların yaşam biçimi ve karakteri yıllar boyu Aksoy’u etkilerken arıların dünyasından aldığı birçok özelliği de kendi yaşam felsefesi haline dönüştürdü. Türkiye’de bal ve bal üretimi konusunda deyim yerindeyse Aksoy kadar bu konuyu içselleştirmiş başka bir örnek yoktur. Bal sağım zamanlarında kovan başında yılın yarısını ise yaylalarda geçiren Aksoy, güne en az 150-200 gr bal yiyerek başlıyor.

Spor ve müziği hayatının vazgeçilmezleri arasına koyan Aksoy, Shotokan karate siyah kuşak ve aikido kahverengi kemer sahibidir. İyi bir sporcu olmasının yanı sıra aynı zamanda iyi derecede bateri, gitar ve bağlama çalmaktadır. Türkiye Arıcılar Birliği, İstanbul Havacılık Kulübü ve İstanbul Yelken Kulübü üyelikleri bulunmaktadır.

Loading

Paylaş :

Comment here