Sağlık

İŞİTME KAYBI EĞİTİM İÇİN ENGEL DEĞİL

 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her 1000 çocuktan 2’si ya da 3’ü işitme kayıplı olarak dünyaya geliyor. Şu an 14 yaşında olan Cevdet Giray Akçakıl da işitme kayıplı olarak doğdu. İlk kez 18 aylıkken kulağına koklear implant takılan Akçakıl, okuldaki başarısını bu yılki LGS sınavından aldığı 476,9917 puanla perçinledi ve Türkiye’de ilk yüzde 1’lik dilimde yer alarak Hatay Fen Lisesi’ne yerleşti.

 Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her 1000 doğumda iki ya da üç işitme kayıplı çocuk dünyaya geliyor. Hatay’da yaşayan öğretmen anne-babanın 14 yaşındaki çocuğu Cevdet Giray Akçakıl da o çocuklardan biriydi. 3 aylıkken seslere tepki vermemesinden duyulan şüpheyle hastaneye götürüldüğünde bilateral total işitme kayıplı olduğu teşhisi konulan Akçakıl, 18 aylıkken takılan koklear implantla hayatı yaşıtları gibi yaşamaya başladı.

İşitme kayıplı doğdu, LGS’de dereceye girdi

Ailesinin ve öğretmenlerinin başarısıyla gurur duyduğu Giray, bu yılki LGS sınavından aldığı 476,9917 puanla Türkiye’de ilk yüzde 1’lik dilimle dereceye girerek Hatay Fen Lisesi’ne yerleşti. Cevdet Giray Akçakıl’ın annesi Fulya Akçakıl yaşadıkları süreçle ilgili “Giray 3 aylıkken koyulan teşhis sonucunda dünya başımıza yıkılmıştı sanki. İlk çocuğumuzdu. Aynı durumdaki hiç kimseyi tanımıyorduk. Aklımızdan hep en kötü senaryolar geçiyordu. 2007 yılıydı ve bu konuda destek alacağımız yerler sınırlıydı. 8 aylıkken işitme cihazı kullanmaya başladık. Bu cihazı kullanmak çok zordu. İlk başlarda Giray kullanmak istemedi, sürekli cihazı kulağından çıkarmak istiyordu.  Kulak kanalı içerisine giren kısmın kalıbı tam olarak oturmuyor, cihazdan sürekli sesler geliyordu. Yine de pes etmedik cihazı ısrarla kullandık. Bununla duymayı sağladık. Giray bazı kelimeleri söyledi ama tabii ki normal duyan bir çocuğa göre çok yavaş ilerliyorduk” dedi.

İşitme cihazından yeterli verimi alamayan Giray’ın babası Murat Akçakıl, yeni teknolojik çözüm arayışına girdikleri dönemi anlatırken “Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelliler merkezinde Giray’ın eğitimiyle ilgilenen ve takibini yapan Rasim Şahin öğretmenimiz koklear implant cihazından bahsetti. Bu cihazın nasıl takıldığını ve çalıştığını anlattı. Koklear implantla çok daha hızlı ilerleyebileceğimizi, çocuğumuzun hayat standardının çok daha iyi olacağını söyledi. Giray 1 yaşını doldurduğu dönemde implantın takılmasına karar verildi. 18 aylıkken koklear implant sol kulağına ameliyatla takıldı. 12 yaşındayken de sağ kulağa implant uygulandı. Böylece çift taraflı işitme sağlandı” diye konuştu.

“Koklear implantla tedavi çok hızlı ilerledi”

Koklear implantla birlikte Giray’daki olumlu değişimin gözle görülür derecede arttığını fark eden baba Murat Akçakıl sözlerine şöyle devam etti: “Gerçekten koklear implant sonrası her şey çok daha hızlı ilerledi. 5 yaşında kreşe başladı. Yaşıtlarıyla dil becerisi açısından hiçbir farkı yoktu. Endişelerle başladığımız ilkokulda da öğretmenimizin ilgisi ile ilgili hiçbir sorun yaşamadık. Hatta sınıfında ve okulunda hep başarısı ile ön planda oldu. Ortaokulda her dersine farklı bir öğretmen gireceği için mini mikrofon aparatını aldık. Ama ona bile gerek kalmadı. Öğretmenleri onu hiçbir zaman işitme engelli bir çocuk olarak görmedi.”

“İşitme kayıplı çocuklara sahip ailelerde dikkat ve farkındalık önemli”

Yaşıtları gibi duyan ve konuşan Giray, sosyal ortamlara girebiliyor; teknolojik aletleri rahatlıkla kullanabiliyor. İşitme kayıplı çocuklara sahip ailelerde dikkat ve farkındalığının önemine dikkat çeken anne Fulya Akçakıl, ailelere çağrıda bulunuyor: “İşitme kaybı artık bir engel değil. Asla ümitsizliğe kapılmasınlar. Uzman kişilerin yönlendirmelerini harfiyen uygulasınlar. Günümüzdeki iletişim imkânlarından faydalanıp bu durumdaki çocukların ailelerini takip edip, onlardan bilgi alsınlar. Sevgi, sabır ve emekle çocuklarıyla ilgilensinler.”

(BDS)

Loading

Paylaş :

Comment here