Manşet

Karali Çay hakkında bilgi verir misiniz?

 

Karali Çay bugün 4 fabrikası, bine yakın çalışanı ve tutkuyla Karali Çay’ı hem Türkiye’nin hem de dünyanın her yerine ulaştıran ekibi ile gurur duyduğumuz büyük bir aile olmuştur.

Karali Çay hakkında bilgi verir misiniz?

Ben Rize’nin Güneysu köyünde doğmuşum. Çocukluğum çay bahçelerinde geçti. Çayla yattık, çayla kalktık anlayacağınız. Devlet özel sektöre çay üretme izni verince de çay üretmeye başladık.

Karali ailesi olarak kardeşler el ele verdik ve Karali Çay’ı bugünkü noktaya taşıdık. Karali Çay’ın markasını 1991 yılında tescil ettirdik. 1993 yılında ilk fabrikamızı satın aldık. Başarımızdaki sihir çayın zaten bizim hayatımızın önemli bir parçası olmasında yatıyor. Çay toprakta filizlenmeye başladığı ve bardağımızda o dumanı üzerinde vazgeçemediğimiz lezzete ulaşana kadar her aşamasında biz olduk. Bundan büyük bir zevk aldık…
Aile olarak daima kaliteli üretime öncelik verdik. Bunun sonucudur ki bugün Karali Çay, kalitesi ile Türk halkının vazgeçilmezi olmuştur.
Karali Çay bugün 4 fabrikası, bine yakın çalışanı ve tutkuyla Karali Çay’ı hem Türkiye’nin hem de dünyanın her yerine ulaştıran ekibi ile gurur duyduğumuz büyük bir aile olmuştur.
Bizim düsturumuz ‘Kalite’dir. Karali Çay’dan bir yudum alan insanımızın yüzündeki mutlu bir gülümsemedir. Bu iddiamızdan hiçbir zaman taviz vermedik. Aslına bakarsanız böyle bir iddiada ciddi olabilirseniz tüketici zaten sizi alıyor her gün biraz daha yükseğe taşıyor.

Çayın ülkemiz için önemi nedir?

Türkiye’de çay 80 yıl önce ülkemize gelse de geleneksel anlamda Türk Çayı Rize de üretilmeye başlanmıştır. Rize de üretilen çayın en büyük özelliği şudur, dünyanın nerdeyse hiçbir bölgesinde çay bahçelerinin üzerine kar yağmaz. Sadece Doğu Karadeniz bölgesinde çay bahçelerinin üzerine kar yağar. Çay bitkisinin üzerine yağan bu kar bitkinin üzerinde oluşabilecek her türlü zararlı haşereleri ve etkenleri öldürür. Bunun doğal yolla olması çok önemlidir…
İşte bu yüzden Rize’deki çaylar kalitelidir ve doğaldır.

Türkiye’de üretilen çay tüketimin tamamını karşılayacak hatta ihracat yapılabilecek düzeydedir. Zaman zaman ülkeye sokulan kaçak çaylar elbette sektörü olumsuz yönde etkilemektedir.
Bizim düsturumuz ‘Kalitedir”. Karali Çay’dan bir yudum alan insanımızın yüzündeki mutlu bir gülümsemedir. Bu iddiamızdan hiçbir zaman taviz vermedik. Aslına bakarsanız böyle bir iddiada ciddi olabilirseniz tüketici zaten sizi alıyor her gün biraz daha yükseğe taşıyor.
Türk Çayı’nı Organik Çay ile birlikte dünya pazarında tanıtmak ve hak ettiği noktaya ulaştırmak için Karali Çay yoğun bir çalışma yürütüyor.

Çayın yetiştirilmesi, toplanması, işlenmesi ve pazarlanması aşamalarında neler yapıyorsunuz?

Biz aile olarak zaten çayın her aşamasında olduk. Çocukluğumuzda oyunlarımızı bile çay bahçelerinde oynardık. Şimdi büyük bir KARALİ ÇAY ailesi olarak da aynı heyecan ve istekle çalışıyoruz.
Çay konusunda dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ediyor, aksatmadan ARGE faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çay bardağımıza gelene kadar doğal olması gereken bir üründür. Bunun için kıymetlidir.
Bunun yanında çayın toplanması, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması aşamalarında Karali Çay en son teknoloji sistemlerini kullanarak markasını sürekli en yukarı taşımayı başarmıştır.

Karali Çay’ın ürün yelpazesi hakkında bilgi verir misiniz?

Karali Çay, öncelikle siyah dökme çayda hatırı sayılır bir üretime sahiptir. Bunun yanında organik dökme çay, süzen poşet ve demlik poşet olarak da üretim yapmaktayız.
Bitki çayları, meyve çayları ve bunların karışımlarından elde edilen farklı çaylar da üretilmektedir.

Bugün Karali Çay Avrupa’nın dışında Amerika Çay Pazarı’na gözünü dikmiştir. Bu konuda da önemli çalışmalar yapıyoruz. Çok yakında Amerika’da Karali Çay kendini göstermeye başlayacaktır.

Türkiye’nin çay pazarı hakkında ne söylersiniz? Bu Pazar içinde KARALİ Çay’ın payı nedir?

KARALİ ÇAY Türkiye çay pazarında ki ilk dört firma arasında anılmaktadır. Türkiye’nin en büyük market zincirlerinde Karali Çay rafların vazgeçilmez ürünü olmuştur.
Karali Çay özellikle ev dışı çay tüketiminde Türkiye’nin en büyük markalarından biridir. Kahvehanelerde, otellerde, şirketlerde, restoran ve kafelerde Karali Çay büyük bir talep görüyor ve tüketiliyor. Tabii bizim büyük bir avantajımızda çay makinesi üreticisi olmamız. Türkiye’nin en kaliteli çay makinelerini de biz üretiyoruz. Bu konuda tüketicinin en büyük tercihi olmaktan da memnuniyet duyuyoruz.
2000 yılında başlattığımız organik çay tarımı konusundaki araştırmalarımızı 2005 yılında organik çay tarımı iznini alarak ileri noktaya taşıdık. Bu iznin Türkiye’de ilk olarak Karali Çay tarafından alınması ise bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır.
Bugün Karali Çay Avrupa’nın dışında Amerika çay pazarına gözünü dikmiştir. Bu konuda da önemli çalışmalar yapıyoruz. Çok yakında Amerika’da Karali Çay kendini göstermeye başlayacaktır.

Çay türleri hakkında bilgi verir misiniz? İyi çay, kötü çay ayrımı yapılabilir mi? Tüketici bunu nasıl anlayabilir?

Türkiye’de siyah çay üretilmektedir. Son dönemlerde yeşil çay ve beyaz çayda üretilmeye başlanmıştır.

Firmamız bunlara ek olarak, organik çay üretimi de yapmaktadır. Üretilen bu ürünler, dökme, demlik ve bardak poşet olarak çeşitlendirilmektedir.

Çay tarladan 2,5 yaprak çay filizi olarak alınıp, çay tebliğine uygun üretilmesi halinde yüksek kaliteli olarak,  3,5 ile 5 yaprak arası alınarak, Çay tebliğine uygun üretilmesi halinde ise, orta veya daha alt kalite olarak elde edilir.

Ürünler üretim esnasında elekle tasniflenerek kendi içerlerinde kalitesine göre ayrıştırılır.
Türkiye pazarın “Filiz, Rize, Tiryaki, Harman” isimleri ile çeşitlendirilerek pazarlanmaktadır.
Ürün kalitesi çayın rengine, tadına, kokusuna ve burukluğuna göre anlaşılır.
Tüketiciler farklı damak tatlarına göre yukarıdaki ürün gruplarından birini tercih ederek tüketmektedir.

Karali Çay olarak Çay dışında başka alanlarda da faaliyetleriniz var mı?

Karali Çay, çay dışında yine buna bağlantılı olarak çay makineleri üretmektedir. Restoranlarda, kahvehanelerde ve birçok ev dışı tüketim yerlerinde çay makineleri ve semaverler kullanılıyor. Biz bunlarında üretici firmasıyız. Türkiye’de ev dışı tüketim alanında faaliyet gösteren birçok firma Karali Çay makinelerini kullanmaktadır. 15 yılı aşkın bir süredir bu üretimimizi devam ettiriyoruz. Karali Çay makineleri kendi alanındaki ürünler içinde en teknolojik, ekonomik, yakıttan ve zamandan tasarruf sağlayan akıllı sistemlerle donatılmıştır.

Gıda sektöründe 10 yılı aşkın süredir zeytin üretimi ve şatışı yapmaktayız.  Geleneksel Türk kahvaltısında en çok tercih edilen ürünlerden biri olan zeytin aynı zamanda sağlık deposu olarak anılmaktadır. Bizde Karali ailesi olarak bu güzel nimeti “ Zeytinyağı, Yeşil Zeytin, Dilimli Zeytin, Zeytin Ezmesi, Pastörize Zeytin vb.”  ürünler ile çeşitlendirerek tüketicilerimize sunmaktayız.
Bunun dışında gıda sektöründe, bal üretimi de yapmaktayız. Kovan taşımacılığı yapılarak, Türkiye’nin farklı bölgelerinden çeşitli bal türleri üretilmektedir. Rize bölgesinden kestane, komar (yaban gülü) , Erzurum bölgesinden Çiçek (Ova), Muğla bölgesinden ise çam balı olduğu gibi farklı bölgelerden de ürün gruplarımızın yanında polen, arı sütü ve propolis üretilmektedir.

Kısacası, Karali ailesi olarak aşağıdaki sektörlerde faaliyet göstermekteyiz.
  • Çay
  • Zeytin
  • Bal
  • Çay Makineleri
  • Hayvancılık

 

 

 

 

Loading

Paylaş :

Comment here