HaberlerSağlık

Harvard’ın Yeni Araştırması, Ceviz Tüketimi ile…

Harvard’ın Yeni Araştırması, Ceviz Tüketimi ile Beklenen Yaşam Süresi Arasındaki Bağlantıyı İnceliyor

Araştırmanın bulguları, düzenli ceviz tüketimi ile daha uzun yaşam süresi ve daha düşük kalp damar hastalıklarından ölüm riski arasında bir bağlantı bulunduğunu gösteriyor.

FOLSOM, California, 27 Ağustos 2021 – Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmaya göre, ABD’deki yaşlı yetişkinler için, daha fazla ceviz tüketimi hem miktar hem de sıklık açısından daha fazla ceviz tüketmeyenlere kıyasla daha düşük ölüm riski ve daha uzun beklenen yaşam süresi ile ilişkilendirilebilir.

“Bu çalışmadan öğrendiğimiz şu ki; haftada birkaç avuç ceviz dahi, özellikle beslenme düzeninin niteliği pek de iyi olmayan kişilerin uzun bir ömür sürmesine yardımcı olabilir,” diyen Harvard T.H. Chan Kamu Sağlığı Okulu, Beslenme Bölümü Kıdemli Araştırmacısı ve bu çalışmanın lider araştırmacısı Yanping Li, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu sonuç, sağlığını iyileştirmek isteyen birçok kişi için faydalı olabilecek bir ipucu.”

California Walnut Commission tarafından desteklenen ve Nutrients‘ta yayımlanan bu çalışma, haftada beş ya da daha fazla porsiyon (bir porsiyon = yaklaşık 25-30 gram) ceviz tüketmenin ölüm riskini azaltmaya ve beklenen yaşam süresini artırmaya büyük katkı sağlayabileceği sonucuna ulaştı. İnsanların haftada beş ya da daha fazla porsiyon ceviz yemesi, ceviz tüketmeyen kişilere kıyasla, %14 daha düşük ölüm riski (tüm nedenlerden ötürü ölüm), %25 daha düşük kalp damar hastalıklarından ölüm riski ve beklenen yaşam süresinin yaklaşık 1,3 yıl uzamasıyla ilişkilendirildi. Haftada iki ila dört kez ceviz tüketmenin de birtakım faydaları olabilir. Bu çalışma ceviz tüketmeyen kişilere kıyasla genel ölüm riskinde %13 oranında bir düşüşe, kalp damar hastalıklarından ölüm riskinden %14 oranında bir düşüşe ve yaklaşık bir yıl daha uzun yaşam süresine neden olabileceğini gösterdi.

Kalp krizine bağlı ölüm oranlarında Avrupa ortalamasının üzerindeyiz

“Kalp hastalıkları ne yazık ki, Türkiye’de her yıl 300.000 kalp krizi, 125.000 ölüme yol açıyor. Bu doğrultuda Harvard Üniversitesinde yapılan bu araştırma ve ortaya çıkan bulgular son derece önemli,” diye konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Baha Aydoğ, Dünya Sağlık Örgütüne göre uygun yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini belirtti. Aydoğ, kalp krizine bağlı ölüm oranlarının Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu ülkemizde bu olumsuz durumun çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile aşılabileceğinin de altını çizdi.

Uzman Doktor Baha Aydoğ  “Akdeniz tipi beslenme ve ALA bakımından zengin gıdaların vücudumuzun ve hayatımızın hemen her yönü için iyileştirici etkileri olduğunu biliyoruz. Bundan sonra, strese gireceğinizi hissettiğinizde fast-food, şekerleme ve geçici olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan diğer her şeylerden uzak durun. Bunlar yerine, bir avuç ceviz tüketin,” dedi.

Kronik hastalık riskini öngören gıdalara ve besinlere dayalı doğrulanmış bir indeksle ölçüldüğü üzere, günde sadece bir buçuk porsiyon daha fazla ceviz tüketmenin, optimal olmayan bir diyete sahip kişiler için dahi bazı faydaları olabileceği ilginç bir bulgudur. Bu miktarda bir tüketim, ölüm riskinin %12 ve kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskinin %26 oranında azalmasını sağlayabilir.

Araştırmacılar, bu çalışma için Hemşirelerin Sağlık Çalışması’ndan yaş ortalaması 63,3 olan 67.014 kadının ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması’ndan 1986 yılında yaş ortalaması 63,3 olan 26.326 erkeğin verilerini inceledi (ilk döngüde her iki grupta da ceviz tüketimi verileri toplandı). Katılımcılar, çalışmalara katıldığında nispeten sağlıklı idi (örneğin kanser hastası değillerdi, kalp hastalıkları yoktu ve kalp krizi geçirmemişlerdi) ve yaklaşık 20 yıl boyunca (1998-2018) takip edildiler. Katılımcılar, her dört yılda bir kez genel beslenme düzenlerine ne sıklıkta ceviz, diğer ağaç yemişleri ve yer fıstığı tükettikleri dahil- ve egzersiz ve sigara içme durumları gibi yaşam tarzı faktörlerine ilişkin bilgiler verdi. Katılımcıların ne kadar ceviz tükettikleri, bu şekilde değerlendirildi. Araştırmacılar, bu verilere dayanarak farklı seviyelerdeki ceviz tüketimiyle uzun ömür ile ilgili farklı sağlık göstergeleri arasındaki ilişkileri belirleyebildi.

Prospektif bir gözlemsel çalışma olarak, bu sonuçlar bir sebep sonuç ilişkisinin bulunduğunu kanıtlamamakla birlikte, cevizin uzun ömürlülüğü destekleyen genel bir sağlıklı yaşam tarzını nasıl destekleyebileceğine ışık tutmaktadır. Daha fazla ceviz tüketen katılımcıların fiziksel olarak aktif olma, daha sağlıklı beslenme, daha az alkol tüketme ve multivitamin alma eğiliminde olduğu görülmüştür. Tüm bu faktörler, beklenen yaşam süresini etkileyebilir fakat araştırmacılar analizlerinde bu yönlere göre ayarlama yapmıştır. Ayrıca bu verilerin devam eden COVID-19 pandemisinden önce toplandığının da belirtilmesi gerekmektedir.

25-30 gram ceviz; protein (4gr), lif (2 gr), iyi bir magnezyum kaynağı (45 mg) ve harikulade bir elzem omega-3 ALA kaynağı olmak dahil, optimum sağlık için önemli besin maddelerinin kaynağıdır.

Referanslar:

Liu, X.; Guasch-Ferré, M.;Tobias, D.K.; Li, Y. Association ofWalnut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality and LifeExpectancy in U.S. Adults. Nutrients 2021, 13, 2699. https://doi.org/10.3390/nu13082699

Loading

Paylaş :

Comment here