Ekonomi

Dolar 20 yılın zirvesini yenilerken, konut kredisi faizlerinde 13 yılın zirvesi görüldü

ABD’de stagflasyon korkusu: Borsalar çakıldı, dolar ve faiz sıçradı

Dün Fed Başkanı’nın 75 baz puanlık faiz artışının masada olmadığını söylemesiyle yükselen ABD borsaları, bugün stagflasyon korkularının baskın gelmesiyle çakıldı. Dolar 20 yılın zirvesini yenilerken, konut kredisi faizlerinde 13 yılın zirvesi görüldü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın 75 baz puanlık faiz artışının masada olmadığını söylemesi ve sınırlı da olsa güvercin tondaki açıklamaları, ABD borsalarında dün güçlü yükselişleri beraberinde getirmişti ancak bugün tablo tersine döndü.

Yüksek enflasyon içinde ekonomik durgunluk anlamına gelen stagflasyon yaşanabileceğine ve Fed’in enflasyonu frenlemek için sert faiz artışlarına gideceğine dair kaygınların öne çıkmasıyla ABD’de hisse senetlerinde bugün sert kayıplar yaşanıyor.

500 büyük ABD şirketinin hisselerini kapsayan S&P 500 endeksinde günlük kayıp yüzde 4’e yaklaşırken, en büyük 100 şirketi kapsayan Nasdaq 100 endeksindeki kayıp yüzde 5’i aştı. Dow Jones endeksinde de kayıplar yüzde 3’ü aştı.

Kayıplar Tesla’da yüzde 7’yi, Microsoft’ta yüzde 4’ü, Meta’da yüzde 6’yı, Alphabet ve Apple‘da yüzde 5’i aştı.

Bloomberg, bugün S&P 500 endeksindeki şirketlerin yüzde 95’ten fazlasının hissesinde düşüş olduğunu aktardı.

Piyasalardaki oynaklığı takip eden ve “korku endeksi”  olarak nitelendirilen Volatility Index (VIX) bugün yüzde 23’ü aşan artışla 32,4 puana kadar yükseldi.

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNDE

Loading

Paylaş :

Comment here