Haberler

Türsab Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir:“2050 Yılı Türkiye Vizyonunu Konuşmamız Gerekir”

 

Cari açığın kapanmasında domino etkisi yaratan turizm, yükselen değer olma yolunda ilerliyor. Turizmin sadece ülkenin cari açığını kapatmayacağını, aynı zamanda Türkiye ekonomisine katma değer yaratacağının altını çizen turizm sektörünün duayen ismi ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, “Acentalarımızın sorunları ortak. Yeni dönemde TÜRSAB’da bir irade ortaya koyarak sorunlarımızı yasanın çıkmasını beklemeden anında çözeceğiz. Sorunları çözülen acentalarımız turizme daha fazla katma değer sunacak. TÜRSAB’ı bir kişi yönetmeyecek. TÜRSAB’ı bin kişi olarak ortak akılla yöneteceğiz. TÜRSAB, sektörün saygın STK’sı olarak, sözü dinlenen bir konumda olmasını sağlayacağız. Artık 2050 yılı Türkiye vizyonunu konuşmamız gerekir.” açıklamasında bulundu.

Dünyanın en önemli lokasyonlarında bulunan Türkiye’de turizm, yükselen değer olmaya devam ediyor. Akdeniz Çanağı’nda bulunmanın avantajının yanı sıra dünyanın en önemli uygarlıklarına ev sahipliği yapmış Anadolu kültürü, ülkemiz turizminin gelişmesinde en önemli avantajların başında geliyor.

ZİYARETÇİ SAYISI GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE %193,6 ARTTI

 TÜİK verilerini incelediğimizde 2022 yılının turizm sektörü açısından verimli geçtiğini istatistikler eşliğinde görebiliyoruz. Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2022 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %193,6 artarak 11 milyon 939 bin 131 kişi oldu. Bu kişilerin %87’si gibi çok büyük bir çoğunluğunu yabancılar oluştururken, 1 milyon 557 bin 63 kişi ile %13’ünü de yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

KIŞ TURİZMİ CANLI GEÇECEK

 Kültür ve turizm bakanlığının açıkladığı verilere göre Türkiye’yi yılın ilk 8 ayında 32 milyon 500 bin 190 turist ziyaret etti. Bu sayı pandemiden sonra öngörülen sayıdan çok daha fazla.

Yaz aylarının bitmesiyle turizm sezonunda kapanış beklenirken kış turizminindi hareketli geçeceğine değinen Ali Bilir, “Ülkemiz bu yıl turizm açısından çok canlıydı. Beklediğimizden çok daha verimli bir turizm sezonu geçirdik. Pandemi süresince acentalarımız çalışamamıştı. Bu hareketlilik hem acentelerimizin kalkınması hem de ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından olumlu bir süreç oldu. Yine Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimden ötürü ve Rusya’nın uyguladığı doğalgaz ambargosu sebebiyle bu kış sezonu da hareketli geçecek. Kışı sıcak geçirmek isteyen Avrupalı vatandaşların ilgi odağı şu anda Türkiye.”

“TURİZM CARİ AÇIĞI KAPATMAYACAK, KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”

 Turizm dünyasının önde gelen duayen isimlerinden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, İstanbul’da acentalarla bir araya geldi.

Turizmin pandemiden sonra en önemli hizmet sektörlerinin başında geldiğine vurgu yapan Bilir, “Turizm 2019 yılı cari açığın kapanmasında adeta ilaç oldu. Bu yıl da turizmde işler iyi gidiyor. Bundan sonra turizm sadece cari açığı kapatmayacak aynı zamanda Türkiye ekonomisine katma değer sağlayarak çok daha önemli bir sektör haline gelecek” dedi.

TURİZMİN GELECEĞİNİ KONUŞMALIYIZ

 Acentelerin sorunlarına değinerek bizim artık Türkiye Turizminin geleceğini konuşmamız gerekir ifadelerini kullanan Ali Bilir, “Bizim yıllardır çözüm beklediğimiz sorunlarımız hep aynı. Yıllardır turizm sektörünün içerisindeyim. Ben de bir acenta sahibi olarak sorunlarımı listelediğimde genel olarak sizlerle aynı sorunları yaşıyor, aynı sorunların çözümünü bekliyorum. Bizim, TÜRSAB’ın 50. Yılında artık bu çözüm bekleyen birikmiş sorunları konuşmak yerine Türkiye’de turizmin geleceğini konuşmamız gerekir. Biz neden hala sorunlarımızı konuşuyoruz? İşte bu sorunun cevabını verebilmek adına bugün burada 25. Dönem TÜRSAB başkan adayı olarak sizlerleyim. Biz göreve geldiğimizde yıllardır birikmiş sorunlarımızı ilk 5 ay içerisinde çözüp, 2050 yılının Türkiye turizmi vizyonunu konuşuyor olacağız. Olanı çözüp, olması gerekeni konuşacağız ve bununla ilgili çalışmalar yapıyor olacağız. Daha canlı bir turizm için Türkiye turizmine yeni destinasyon alanları sağlayacağız. Ülkemizin mutfağını, kültürünü, dilini vs. kültürler arası yaymak için tanıtımını yapacağız. Bunu da acentalarımız ile birlikte yapacağız. Seyahat acentalarımız sadece ülkeye ekonomik bir girdi sağlamıyor aynı zamanda kültürler arası etkileşime öncü oluyor. Acentacılık mesleğinin, mesleğimizin biz önemini biliyoruz.” dedi.

 TÜRSAB’I BİR KİŞİ DEĞİL BİN KİŞİ YÖNETECEK

 Yaklaşık olarak 1 ay sonra TÜRSAB’da seçim olacağına işaret eden Bilir, “26-27 kasımda TÜRSAB’da yönetim seçimlerini gerçekleştireceğiz. Bana oy verin ya da vermeyin ama mutlaka oyunuzu kullanmaya gelin. Ne kadar çok katılımla seçime gidersek, seçilen yönetim o kadar güçlü olur. TÜRSAB’da değişimin olması şart. Kavga etmeyen, uzlaşmacı, sektörünü sahiplenen, sorunları çözen, çözümün parçası olabilecek yöneticilerin, TÜRSAB’ı yönetmesi gerekiyor. TÜRSAB’ı ortak akıl ve kollektif bilinç ile yöneteceğiz. TÜRSAB’ı 1 kişi ile değil bin kişi ile yöneteceğiz.” ifadesini kullandı.

SORUNLARIMIZIN YÜZDE 80’İNİ ORTAK İRADE İLE ÇÖZÜLEBİLİR

 TÜRSAB’da başkan yardımcısı olarak görev aldığını, sorunların çözümü için TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı ile her görüştüğünde, ‘yasa çıksın hallederiz’ cevabını aldığını ifade eden Bilir konuşmasına şu şekilde son verdi: “Sorunlarımızın yüzde 80’inin çözümünde yasanın çıkmasına gerek yok. TÜRSAB yönetim kurulu olarak bir irade ortaya koyduğumuzda sorunlarımızı rahatlıkla aşabiliriz. Yeni dönem TÜRSAB’da ortak irade ile çözümün parçası olacağımızı göreceksiniz. Artık 2050 yılı Türkiye vizyonunu konuşmamız gerekmektedir.”

 

Loading

Paylaş :

Comment here