Haberler

Suya ve enerjiye adil erişim…

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nü değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu üyesi Mavi İklim Yeşil Dünya Tüketici Hareketi Derneği (MİYED) Genel Başkanı Bingül Ceviz; “dünya halklarının su ve enerjiye adil erişimi sağlanmalıdır” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi Mavi İklim Yeşil Dünya Tüketici Hareketi Derneği (MİYED) Genel Başkanı konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Birleşmiş Miletler tarafından 1985 yılında alınan karar ile her yıl 15 Mart, Dünya Tüketici Hakları Günü olarak anılmaktadır. 195 ülkeye yönelik çalışma yapan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından, 2023 yılının tüketici hakları günü teması, “tüketicilerin su ve enerji hakkını korumak” olarak belirlenmiştir.

Yakın geçmişte yaşanan salgın dönemi, Ukrayna-Rusya arasında devam eden çatışma ortamı ve küresel iklim krizi tartışmalarının gölgesinde, tüketicinin yaşamı için temel gereksinimi olan su ve enerjiye erişimindeki engeller, insan hakkı ihlâli boyutuna ulaşmıştır.

Gezegenin bir yanında kuraklık, diğer yanında mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar, küresel ekonomi ve sıcak çatışmalardaki olumsuzluklar, suya ve enerjiye adil erişimi neredeyse olanaksız hale getirmiştir.

Yaşamın kaynağı olan suya adil olmayan erişim, dünya halklarının bir kısmı için susuzluk, ardından giderek büyüyen gıda krizine yol açmakta; enerjiye erişimdeki adaletsizlik, dünya halklarının büyük bölümü için ekonomiyi, yaşamı geliştirememek anlamına gelmektedir.

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu, suya ve enerjiye erişimde dezavantajlı durumdadır. Dünya halkları arasındaki bu eşitsizlik, adil olmayan paylaşım sürdürülebilir değildir. Sonraki aşama, dünya halkları arasında sosyal patlamaların, kaosun ve halklar arasındaki çatışmaların artması olacaktır.

Bu yıl 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nde, dünya devletlerini, dünya halklarının suya ve enerjiye adil erişimi için her zamankinden çok çaba göstermeye davet ediyoruz.

Bingül Ceviz

MİYED Genel Başkanı

Kaynak

Loading

Paylaş :

Comment here