Manşet

Gastronomi Dünyası Gastromasa’da Buluştu

 

 

 

Dünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 8. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı için İstanbul’da bir araya geldi. Dünya Gastronomisinin en önemli buluşmalarından biri olan Gastromasa İstanbul, 4-5 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Ziyaretçi rekorunun kırıldığı etkinliğe dünyaca ünlü şefler ülkeleri için coğrafik değere ve öneme sahip ürünlerinin hikayelerini, kendi mutfaklarının gelişimini ve dünya mutfağındaki trendleri gelen ziyaretçilere anlattılar.

Türkiye ile dünya gastronomisi arasında köprü görevini sürdüren ve dünya gastronomi etkinlikleri içerisinde ilk iki sırada yer alan 8. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı 4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu sene “Geography” teması üzerinde durulan uluslararası konferans Resmi Sponsor Türk Hava Yolları, VIP Ulaşım Sponsoru AUDI, Ana Sponsorlar Metro ve CCI, Profesyonel Mutfak Sponsoru Öztiryakiler, Gold Sponsorlar Özmen Un, Unilever Food Solutions ve Pınar, İçecek Sponsoru Lipton, Kahve Sponsoru Costa Coffee, Sofra Üstü Ekipman Sponsoru Bonna, Mobilya Sponsoru Papatya ve diğer önemli sponsorlarımızın eşliğinde İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, Antonio Bachour, Thomas Bühner, Rodolfo Guzman, Eric Vildgaard, Yoshihiro Narisawa, Rasmus Munk, Cristina Bowerman Andoni Luis Aduriz, Jordi Roca, René Frank, Yann Couvreur, Giorgio Bargiani, Dom Carella gibi dünyaca ünlü şefler ve pastry şefleri, sommelierler ve miksolojistler, turizm ve ağırlama sektörünün en önemli yatırımcıları ve profesyonelleri, fikir önderleri, gazeteciler, ulusal ve uluslararası markalar yer aldı.

“Türkiye ve dünya gastronomisi arasında köprü görevini sürdürmeye devam ediyoruz”
  1. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nda açılış konuşmasında konuşan Sözen Grup CEO’su ve Gastromasa Kurucusu Gökmen Sözen “Her yıl farklı temalarla gerçekleştirdiğimiz Gastromasa Gastronomi Konferansı’nda bu senenin temasını “Coğrafya” olarak belirledik. Dünya gastronomisinin yıldız şeflerini, pasta şeflerini, sommelierleri, miksolojistleri, turizm ve ağırlama sektörünün profesyonellerini buluşturduğumuz bu etkinliğimiz ile Türkiye ve dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi sürdürmeye devam ediyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nın 8. serüveninde gastronomi alanında yeni adımlar atılmasına öncülük etmeyi hedeflerken, aynı zamanda dünyayla Türkiye arasındaki modern gastronomi alanında bir köprü görevi görmeye devam ediyoruz. Gastromasa Gastronomi Konferansımızı, 2024 itibariyle senede iki defa gerçekleştireceğiz. Ve başlangıcı da en önemli gastronomi destinasyonlarından birisi olan Gastromasa Londra ile 28-29 Mayıs’ta düzenleyeceğiz. Gastromasa Londra ile Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansımızı ilk kez yurt dışına taşımış olacağız. İngiltere’nin başkenti Londra’da Olympia London’da gerçekleştireceğimiz bu etkinliğimizin temasını ise “Inspiration” olarak belirledik. Ayrıca Dünyanın en prestijli iki gastronomi rehberinden biri olan, Fransa merkezli Gault & Millau’yu geçtiğimiz sene Türkiye’ye getirmiştik. Onun galasını da 4 Aralık tarihinde Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştireceğiz. Bizim amacımız Türkiye gastronomisini uluslararası arenada öncü seviyeye çıkarmak. Sözen Organizasyon olarak; birçok kurum ve kuruluştan gastronomi profesyonellerini Antalya’da, Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT’te 8-9 Mart 2024 tarihlerinde bir araya getiriyoruz. 4’üncüsünü düzenleyeceğimiz bu etkinlikte “Profit Chain” temasını işleyerek tüm dünyadan yatırımcılar, turizm ve gastronomi uzmanları ile sektörü kapsayacak bir organizasyon düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gastromasa Gastronomi Konferansı açılış töreninde Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran, Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng; TURYİD, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer; TÜROB, Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin; ETÜDER, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği Başkanı Melih Şahinöz de yer alarak Türk Gastronomisi’nin uluslararası arenadaki yeri ve süregelen Gastromasa Konferansları’nın sektördeki misyonu ve önemi üzerine konuştular.

“Türk mutfağının zenginliğini sınırlarımız ötesine taşımak ve kalıcılığını sağlamak en büyük hedefimiz”

 

Açılış konuşmasında konuşan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng  Türkiye’ye yatırım yapma kararında en büyük faktörlerden birinin “coğrafya” olduğuna dikkat çekerken şunları söyledi “Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’na ilk yılından bu yana destek vermekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu yılki ana temasının coğrafya olması ise kadim topraklarımızın ve mutfağımızın değerini tekrar yaşattı. Türkiye’ye ilk adım attığımızda, Türk mutfak kültürünü ve değerlerini korumayı, gelecek nesillere aktarmayı ve Türk mutfağının şefleriyle birlikte dünyada hak ettiği yere gelmesine katkıda bulunmayı misyon edindik. Bu gayemiz, ülkemizin bereketli topraklarının ürünlerini ve üreticisini, geleneksel ve modern reçetelerle günümüze taşıyan şefleriyle buluşturuyor. Bunun da ötesinde, üreten ve işleyen arasında güçlü bir bağın oluşmasını sağlıyor.  Tüm bunlar da güçlü ve sürdürülebilir bir yerel ekonominin temelini attı.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem vermekteyiz.’ sözünü aklımızdan hiç çıkarmadan, yerel ürünlerimize, ata tohumlarımıza ve coğrafi işaret potansiyeli taşıyan ürünlerimize sahip çıktık. Türk mutfağının zenginliğini gerek ürünleriyle gerek reçeteleriyle sınırlarımız ötesine taşımak ve kalıcılığını sağlamak, bizim en büyük hedefimiz. Cumhuriyetimizin yepyeni bir yüzyılına adım atarken, coğrafyamızdan ilham almaya devam edeceğiz.” dedi.

“Coğrafya gastronominin ana dinamiğidir”

Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran ise Gastromasa Konferansı açılışında “Gastromasa’nın bu seneki temasının coğrafya olması hakikaten çok önemli çünkü coğrafya gastronominin ana dinamiği fakat bu dinamiği kullanabilmek son derece önemli bir mesele. Ülkemizin yapısı şekli şemali, tarihi birikimi, kökleri bunların hepsini aldığımız zaman bunların hepsini tabakta anlatacak hale geldiğimiz zaman müthiş bir başarı sağlayacağız. Türkiye’nin son 100 yılında gastronomide büyük başarılar yaptık. Özellikle son 40 yıldır gastronomik açıdan bir gelişme çabası gösterdiğimiz Türkiye’de son 10 senede Gökmen Sözen ve ekibinin başarısı son derece önemlidir. Özel sektör çalışanlarımız o kadar çok çaba gösteriyorlar ki kelle koltukta yıllardır bu mücadelenin içinde turizmi ve gastronomi geliştirmek için müthiş çabalar sağlıyorlar. Bu organizasyonların ne kadar değerli olduklarını biliyorlar çünkü onlar vatanları için varlar, çünkü onlar dünyadaki bu gastronomi kültürünün gelişmesi için varlar, çünkü Türkiye gastronomik olarak dünyada yer almak zorunda bu başarıları dünyayla paylaşmak zorunda”

“Gastronomi açısından mükemmel bir coğrafyada yaşıyoruz”

ETÜDER (Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği) Başkanı Melih Şahinöz ise yaptığı açılış konuşmasında “Sözen Grup her yıl bizi Gastromasa aracılığıyla bir araya getiriyor. Bu yıl daha da özel çünkü hem Cumhuriyetimizin 100. yılı olması hem de Gastromasa’nın da 10. yılı olması bizim için ayrıca mutluluk verici. Mükemmel bir coğrafyada yaşıyoruz Doğusundan, batısına, kuzeyinden, güneyine birçok kültür, farklı mutfaklar ve her gün başka şeylerin gördüğümüz duyduğumuz bir coğrafyadayız. Anadolu coğrafyası tabii binlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir yer. En son bu topraklarda biz varız, bu topraklarda bize miras bırakıldı. Dolayısıyla da bu mirasa uygun hareket etmek, bu coğrafyadaki kültürü, gastronomi dünyasındaki bilinenleri her yere yaymak ve anlatmak, pozitif duygularla inşa etmek zorundayız. Sürdürülebilirlik kavramı artık hepimizin kafasında çakılı bir kavram. Biz tedarikçiler olarak bütün fabrikalarımızı üretim prosesleri gözden geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik kriterlerine uygun şekilde ürün üretmeye dağıtmaya hatta bunları tüketim sırasında da sonrasında atık oluşmaması için birtakım önlemler almaya gayret ediyoruz. Bu vizyon için tebrik ediyorum Gökmen Sözen’i. Bize işaret ederek bundan sonraki hayatımızda da tüketimimizi gözden geçirmemiz çok değerli. .Biz tedarikçiler de lokal ürünleri yabancı şeflerle buluşturuyoruz. Onlar da sevdikleri ürünleri alıyorlar kendi ülkelerine memleketlerine götürüyorlar ve menülerinde kullanıyorlar. Dolayısıyla bu dolaylı da bir ihracat oluyor o bakımdan da Gastromasa’yı çok değerli buluyoruz.”

“Coğrafya kültürleri birleştirme potansiyeline sahiptir ve gastronomi de bu birleştirici gücün önemli bir parçasıdır”

TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) Başkanı Kaya Demirer ise Gastormasa açılış konuşmasında ana tema olan Coğrafya’ya değindi. Demirer “Gastromasa çok önemli bir organizasyon gerçekten. Her sene üstüne koya koya tecrübe kazanan ve uluslararası özelliğini arttıran, bizi de çok önemli şeflerle bir araya getiren bir organizasyon. Emeği geçen herkese özellikle Genel Müdürü sevgili Gökmen Sözen’e, ben de hem tebriklerimi iletiyorum. Gastormasa’nın bu yılkı teması coğrafya. Coğrafya birleştirici bir güç olarak görülmelidir. Coğrafya, doğanın birleştirici gücüdür, toprak insanları bir araya getirir ve topraktan elde edilen ürünler farklı kültürleri birleştirir. Ünlü mutfak yazarı Ünsal Artun, mutfakların memleketi olmadığını, ancak coğrafyanın mutfakları birleştiren etkili bir faktör olduğunu söylemektedir. Örneğin, İspanyol mutfağı demek yerine İspanya’nın farklı bölgelerinin kendine özgü mutfaklarına odaklanmak daha doğru olabilir, çünkü coğrafya bu farklılıkları yaratır. Benzer şekilde, Türk mutfağı demek yerine Akdeniz mutfağı, Karadeniz mutfağı, Anadolu mutfağı gibi coğrafi bölgelere odaklanmak daha anlamlı olabilir. Ayrıca, komşu ülkelerin benzer mutfakları paylaşması durumunda, bu coğrafyaya dayalı bir yaklaşım daha uygun olabilir. Coğrafya, İstanbul gibi çok kültürlü şehirlerde farklı etnik grupların bir arada yaşadığı bölgelerde de kültürleri birleştiren bir araç olarak hizmet edebilir. Bu nedenle, coğrafyanın birleştirici gücünü toprağı kullanarak jeopolitik açıdan sıkışmış diplomatik ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olarak kullanabiliriz. Sonuç olarak, coğrafya kültürleri birleştirme potansiyeline sahiptir ve gastronomi de bu birleştirici gücün önemli bir parçasıdır. Bu nedenle coğrafya, kültürel çeşitliliği kutlama ve ilişkileri geliştirmede bir fırsat olarak görülmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye gastronomi turizminde büyüme potansiyeline sahiptir”

TÜROB (Türkiye Otelciler Birliği) Başkanı Müberra Eresin Gastromasa açılış konuşmasında “Öncelikle bu kıymetli organizasyon için Sözen grup CEO’su ve Gastromasa kurucusu sayın Gökmen Sözen’e ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin doğal güzelliklerini, tarihi mekanlarını ve yerel lezzetlerini tanıtarak gastronomi turizmi entegre eden bu muhteşem etkinliğin bir parçası olmaktan Türkiye Otelciler Birliği olarak memnuniyet duyuyoruz. Gastronomi, her coğrafyanın kendine özgü lezzetlerine ve geleneklerine sahip olduğu bir alandır. Bu etkinlik, bu çeşitliliği kutlamak ve paylaşmak için önemli bir fırsat sunar. Gastronomi, katılımcılar ve izleyenler aracılığıyla gastronomi dünyasının zenginliğini artırabilecek bir halka oluşturur. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, gastronomi turizmini yerel lezzetlerle ilgili deneyimsel aktiviteler olarak tanımlar. Bu, yerel halkın fayda sağlamasını, ekonomik gelişmeyi ve markalaşmayı teşvik eder. Türk mutfağı, coğrafi bölgesel farklılıkları ve tarihi etkileşimleri yansıtan zengin bir mutfaktır. Türkiye, bu çeşitliliği turizme yansıtarak gastronomi turizminde büyüme potansiyeline sahiptir. Türkiye Otelciler Birliği olarak gastronomi alanında eğitim ve yetenek gelişimini teşvik etmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Gastromasa işbirliğiyle turizm meslek liselerinin gastronomi bölümü öğrencilerinin yarıştığı organizasyonlar düzenliyoruz. Bu yarışmalar, sektörün gelişmesine ve geleceğin şeflerinin yetişmesine katkıda bulunuyor. Türkiye Otelciler Birliği, eğitime verdiği desteği gastronomi alanında da sürdürmeyi devam edeceğiz. Bu değerli organizasyonla Türkiye ve dünyanın 4 bir yanından İstanbul’a gelen şefler ve gastronomi uzmanları ile bizleri bir araya getiren sevgili Gökmen Bey’e çok çok teşekkür ediyoruz”

Loading

Paylaş :

Comment here