Ülkemizde gıda / gıdayla temas eden her türlü madde ve malzemeyi üreten işletmeler ile gıdayı taşıyan, depolayan, satanlar gıda işletmesi kapsamında değerlendirilip, piyasaya arz edilecek gıdanın güvenliğinden/güvenirliğinden, Tarım ve Orman Bakanlığı sorumludur.
Bu amaca yönelik olarak çalışan başta lokanta, kafe, restoran, fast-food gibi toplu tüketim noktaları ile yemek fabrikaları, hazır gıda üreten işletmeler, fırınlar, et-süt-yem işletmeleri ve bakkallar, marketler, süpermarketler, toptan ve perakende gıda satışı yapan noktalar, gıda lojistiği yapanlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilerek, kayıt altına alınır ve denetlenir. Bu denetimlerde ASGARİ TEKNİK ve HİJYEN ŞARTLARIN sağlanıp, sağlanamadığına bakılır. Yapılan kontrol tutanak altına alınır. Eğer kriterlere uyulmuşsa uygunluğu, sağlanamamışsa eksiklik ve/veya hataların ne olduğu ve düzeltilmesi için verilen süre gibi hususlar denetçi ve işletmecinin birlikte imzalayacakları tutanakta yer alır.
Bakanlık, genellikle kayıt için müracaatta bulunmuş ve belgelendirilmiş gıda işletmelerini denetlediği için belgesiz kaçak çalışan gıda işletmeleri başlı-başına ayrıca bir sorundur.
Çok fazla detayına girmeksizin bilgilendirme yapmak gerekirse; Bakanlık kural olarak gıda güvenlik risk faktörü yüksek hayvansal çiğ et ve süt üretimi yapan işletmeleri ONAY kapsamında, diğer gıda işletmeleri de KAYIT kapsamında değerlendirmekte ve buna göre belgelendirmektedir.
Bir gıda işletmesinin sisteme kayıtlı olup-olmadığını ya da faaliyet konusuna uygun üretim yapıp/yapmadığını daha önce uygulamaya alınan ggbs.tarim.gov.tr portalından öğrenmek mümkündü. Gıda mevzuatı, kayda tabi işletmelerini 6 ayrı faaliyet konusu ile sınırladığı ve yemek fabrikası, market, bakkal, gıda toptantıcısı gibi işletmelerin kayıt belgelerine aynı faaliyet konusu “Depo, Gıda Satış ve Diğer Perakende Faaliyet Gösteren İşletmeler” yazıldığı için bu işletmelerin gıda kayıt belgelerine bakıp da, ne iş yaptıklarını anlayabilmek pek de mümkün değildir.
Bakanlık, 3 Temmuz 2024’ten itibaren yeni bir uygulama geliştirmiş. TARIM CEBİMDE.
Uygulamada birçok alt başlık bulunmasına rağmen, asıl amaç; tüketicinin gıda maddeleri ile yiyecek içecek hizmeti aldığı gıda işletmelerinin en son ne zaman denetlendiğini öğrenmesi ve buna göre bilinçli bir tercih yapması.
Peki, sistem nasıl işleyecek?
Öncelikle gıda işletmecilerinin gönüllü olarak https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ web adresinden işletmesi adına gerekli bilgileri girmesi, bir barkod oluşturması ve bu barkoddan çıktı alıp, işletmelerinde uygun görecekleri bir yere yapıştırmaları gerekiyor.
Tüketiciler de, cep telefonuna indirecekleri TARIM CEBİMDE uygulamasının “Gıda Kontrol” menüsü altındaki “İşletme Denetim Sorgulama” sekmesini tıkladıktan sonra, açılan kamera ekranına, işletmeye asılan barkodu taratacaklar. Bu işlemden sonra, telefonun ekranına;
• İşletmenin Kayıt veya Onay numarası,
• İşletmenin Adı,
• İşletmenin Adresi,
• İşletmenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Son Denetlendiği Tarih
gelecek.
İşletme denetlenmesine denetlenmiş ama ne olmuş? ASGARİ TEKNİK ve HİJYEN ŞARTLAR sağlanmış mı, sağlanmamış mı? Sağlanamamışsa neler eksik, bunlar yok.
Gıda işletmecisi barkod indirip-yazdıracak, tüketici telefonuna uygulama yükledikten sonra bu barkodu taratacak, ekrana son denetim tarihi çıkacak. Epi-topu, hepsi bu kadar…
• Denetlenmiş de ne olmuş?
• ASGARİ TEKNİK ve HİJYEN ŞARTLAR var mı, yok mu? Buradan gıda alınır mı, yemek yenir mi? Bu bilgiler yok.
Bu kadar kafa yorulmuş, emek verilmiş, memur çalıştırılmış, maaşlar ödenmiş, aplikasyonlar oluşturulmuş. BAK BEN ŞU TARİHTE DENETLEDİM. Hepsi, sadece bunun için…
Benim dışımda kaç tane enayi işletmeci bu barkodu çıkarmakla uğraşır, kaç tüketici bu uygulamayı indirip, okutur, satın alma tercihinde etkili olur?
Tuhaf, çok tuhaf….
Latest posts by Engin Güner (see all)
- GÜVENLİ GIDA, GÜVENLİ YEMEK - Kasım 29, 2024
- YENİ NORMAL - Ekim 31, 2024
- Devletimiz güçlüdür. Peki,adil mi? - Ekim 7, 2024
Comment here