“EVDE KAL” günlerinde ambalaj atıkları evlerde ayrı biriktirilmeli
Ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu olan ve 2019 yılı faaliyetleriyle 563 bin 554 ton ambalaj atığının geri dönüştürüldüğünü belgeleyen ÇEVKO Vakfı, zorunlu olmadıkça evlerimizden çıkmamamız gereken bu günlerde, atıkların ayrı biriktirilmesinin ve toplanmasının önemine işaret etti.
Türkiye’nin ilk yetkilendirilmiş kuruluşu ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme) Vakfı, öncülüğünü yaptığı sürdürülebilir geri kazanım sisteminin gelişimi ve ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasının artırılması hedefiyle yaptığı çalışmaları 29 yıldır artan bir ivmeyle sürdürüyor.
“ÇEVKO Vakfı 2019’da 563 Bin 554 Ton Ambalaj Atığının Toplanmasına Destek Oldu.”
Yetkilendirilmiş Kuruluş ÇEVKO’nun, 2019 yılı çalışmalarını başarıyla tamamladığını belirten Genel Sekreter Mete İmer, “Geçtimiz yıl 145 belediye ve 56 lisanslı firma ile iş birliği içinde 563 bin 554 ton ambalaj atığının toplatılarak geri dönüştürüldüğünü belgeledik. Böylece bizimle iş birliği yapan 1.785 piyasaya süren, ulaştığı %54 geri kazanım oranı ile yasal hedeflerini tutturmuş oldu,” şeklinde konuştu.
2019 yılında ÇEVKO’nun iş birliği yaptığı belediyelere 166 bin 831 adet ambalaj atığı toplama ekipmanı ve 7 milyon adedin üzerinde toplama torbası gönderdiğini belirten İmer, “Ayrıca, organizasyonunda yer aldığımız İstanbul Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Olimpiyatı, Marmaris Uluslararası Otomobil Rallisi gibi geniş çaplı etkinliklerde çıkan ambalaj atıklarının toplatılmasını sağladık. Türkiye genelinde 2019’da 94.021 öğrenciye verilen eğitimi destekledik. Yıllardır yapmakta olduğumuz kapı-kapı bilgilendirmelerle bilgilendirilen yurttaş sayısı kümülatif olarak 28.720.000 kişiyi geçti,” dedi.
“Salgınla Mücadelede Ambalajlı Ürünler Tercih Edilmeli; Artan Ambalaj Atıklarının Ayrı Toplanması Sürmeli.”
COVID-19 salgınıyla birlikte, özellikle gıdada, ambalajlı ürünlere ilginin arttığını belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Dünya çapında bir mücadelenin sürmekte olduğu günlerden geçiyoruz. Ülkemizde de bu salgının yayılmasını azaltmak için evlerde kalmak, mümkün olduğu kadar evlerden çalışmak önemli. Bu süreçte halkımız, çok doğru bir şekilde, ambalajlı ürünleri daha çok tercih eder hale geldi. Ambalaj atığı miktarının artma eğilimine girdiği bu dönemde, bir yandan sağlığımıza dikkat ederken, diğer yandan çevremizi ve ekonomimizi düşünmeliyiz. Büyük zahmetle kurulan geri dönüşüm tesisleri atık ithalatıyla değil, ülkemizde toplanan atıklarla katma değer yaratmayı sürdürmeliler. Bu nedenlerle belediyelerin atıkları kaynağında ayrı toplama hizmetleri daha da önemli bir hal aldı. Belki belediyelerin ve lisanslı toplama-ayırma tesislerinin içinden geçtiğimiz sürece ayak uydurmasını sağlamak için toplama sıklığı azaltılabilir ama kaynağında ayrı toplamanın planlı bir şekilde mutlaka devam etmesi önem taşıyor.” dedi.
“Evde Kaldığımız Günlerde Ambalaj Atıklarımızı Ayrı Biriktirmeyi Sürdürmeliyiz.”
“Evde Kal” çağrısına uyumun, kamu – toplum iş birliği içerisinde giderek arttığını söyleyen ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “ÇEVKO Vakfı çalışanları olarak bizler de 17 Mart’tan itibaren evden çalışma düzenine geçtik. Öte yandan, atık toplama gibi bazı hizmetlerin sürmesi halk sağlığı açısından kaçınılmaz. İş birliği içinde olduğumuz belediyeler ve lisanslı firmalara, bu hizmetin sürmesi için, mümkün olan desteği vermeyi sürdürüyoruz. Çevremizin kirlenmemesi için özellikle bu süreçte bireyler olarak daha duyarlı olmalıyız. Ambalaj atıklarımızı evlerimizde uygun şekilde ayrı biriktirip, gelen belediye araçlarına vermeli veya alışveriş gibi nedenlerle evden zorunlu olarak çıktığımızda bunları mahallelerde yer alan kumbaralara atmalıyız. Bu sayede hem çevremizin temizliğine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz,” dedi.
Bilgi için:
Süheyla İlhan, PRactice Communication Management / suheyla@practicecomm.com
ÇEVKO Vakfı Hakkında
ÇEVKO, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla, 1 Kasım 1991’de kurulmuştur. Kendi alanının ilk kuruluşu ve öncüsü olan ÇEVKO, sektörlerin geri dönüşüm yükümlüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, kaynağında ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım konularında toplumsal farkındalık ve bilincin artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermektedir. 2003 yılında uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde eden ÇEVKO Vakfı, Avrupa’da kendi alanındaki üretici sorumluluğu örgütlerinin de üyesidir.
Comment here