Manşet

Varlıktan değil yetersizlikten ithalat

 

Ülkemiz tarım alanında zengin üretim kaynaklarına sahiptir ve kim ne derse desin biz bir tarım ülkesiyiz. Tarımsal üretim milletimizin ezelden gelen mesleğidir. Sanayileşme çabalarımızı destekleyen en önemli itici güçtür. Yarınlarımıza güvenle bakabilmek, genç nesli ve halkımızı iyi besleyebilmek için vazgeçilmezimizdir. Topraklarımızda yetişen bir ürünü, yanlış tarım ve fiyat politikaları uygulamak nedeniyle ithal etmek zorunda kalmak, ithalatı bir çözüm ve zenginlik gibi göstermeye kalkmak üretime ve emeğe ihanettir. Onun için biz tarımda ve özellikle kanatlı sektöründe üretimden yanayız. Hatta ihracatı artırmaktan yanayız. Üretmeyip ithal eden bir millet tükenip yok olmaya mahkumdur. Biz petrol zengini Arap ülkeleri gibi yaşayamayız. Üretim, bizim yaşamakta olduğumuz ekonomik krizden çıkabilmek için başta gelen çözümlerden biridir.

Ü R E T İ M

2018 yılı kümes hayvanları üretim sonuçları TÜİK tarafından 2019 Şubat ayında açıklandı. Bu kuruluşun tespitlerine göre kanatlı eti sektörü 2018 yılında;

  • 156.671 ton tavuk eti
  • 563 ton hindi eti ve
  • 643.711.000 adet sofralık yumurta üretmiştir.
  • Bir önceki yıla oranla 2018 yılı sonunda, tavuk eti yaklaşık %1
  • hindi eti %33 artmıştır.

Kaynak TÜİK

2010-2018 yılları arasında hindi eti üretiminde sadece 2013 ve 2016 yıllarında düşüş yaşandığı, buna mukabil kalan 7 yıllık süreçte üretimin % 8-33 arasında arttığı tablolu grafikte net olarak görülmektedir. Özellikle 2018 yılında tavuk eti üretim artışı %1 seviyesine gerilerken hindi etinin %33 oranında artış göstermesi dikkat çekici bir gelişmedir. 2010 yılına kıyasla 2018 yılı sonuna kadar hindi eti üretimindeki artış % 118 olmuştur.

 Kaynak: TÜİK

Çok önemli bir protein kaynağı olarak yumurta üretimi konusunda da sizlere bilgi vermek isterim.  Dokuz yıllık bir süreçte yumurta üretim durumu tablolu grafikte görülmektedir. Bu süre içerisinde yumurta üretimi kuş gribinin görüldüğü 2015 yılında %-2,4 oranında düşme göstermiştir. Onun haricinde kalan sekiz yıl süresince %2-15 oranında üretim artışları gerçekleşmiştir. 2018 yılında üretim artışı yaklaşık %2 olmuştur.  2010 yılına kıyasla 2018 yılı sonuna kadar geçen sürede yumurta üretimindeki artış % 66 oranında gerçekleşmiştir. Köy tavukçuluğundan elde edilen yumurtalar grafikli tabloda verilen rakamlara dahil değildir.

Kaynak: TÜİK

Not: Köy tavukçuluğundan üretilen yumurtalar hariçtir.

Birkaç yıldır etkisini artırarak devam eden ekonomik kriz nedeniyle sektörler sıkıntı içerisinde üretime devam etmeye çalışmaktadır. Ekonomik krizin ve ithalatın baskısına dayanamayıp üretime son veren, el değiştiren, kapanan, iflas eden, konkordato ilan eden irili ufaklı firma sayısı ile boş bırakılan tarım arazileri ve hayvan barınakları her geçen yıl artmaktadır. 2019 yılı bu bakımdan belki de en zor koşulların yaşanacağı bir süreç olacaktır. Her türlü sıkıntıya göğüs gererek üretene, tüketene ve bu ülkede yaşayan herkese Allah dayanma gücü ihsan eylesin.

 

Loading

Yüce Canoler
Latest posts by Yüce Canoler (see all)
Paylaş :

Comment here