Kategori Dışı

Arı mısın, sinek mi?

Merhabalar…
Bu satırları yazarken biraz duygu doluyum. Catering Guide Dergisi’nde köşe yazarlığına başlayalı tam 1 yıl oldu. Burası benim için tam bir aile oldu. Bilimle günceli birleştiren dergi…
Catering Guide Dergisi ailesine dâhil olduğum için büyük bir memnuniyet içerisindeyim. Düşünmeyi, düşündürtmeyi ve yazmayı seviyorum. Hatta aşığım. Sizler var oldukça, okudukça, merak ettikçe yazmaya devam edeceğim inşallah (işlerimdeki yoğunluk dolayısı ile hep son gece yazıyorum, biraz tembelim ama olsun)… Artık konuya başlayalım diyorum.

Büyük bir kusur işlediniz. Size ceza vermek adına büyük bir mahkeme kuruldu. Artık hayatınıza insan olarak devam edemeyeceksiniz. İki seçeneğiniz var. Ya arı olacaksınız ya da sinek. Hangisini seçerdiniz? Tabii ki, arı olmayı seçerdiniz. Arı olup mis kokulu çiçeklerin içerisinde gezmek bal yapmak varken sinek olup vızz vızz milletin başında dolanmayı kim ister ki?

Sinek olduğunuzu varsayalım. Sinek ne yapar? Gün boyu boş beleş gezer. Hep pisliklerin içerisindedir. Bünyesinde birçok mikrop barındırır. Tam uykuya dalacakken başımızın dibinde vızz vızz konuşur durur. Işığı açarsınız bakarsınız kimsecikler yok. Tekrar ışığı kapatıp yatarsınız. Tekrar başlar dırdıra. Aklınıza gelen tüm küfürleri edersiniz. Sabah kalktığınızda bir bakmışsınız sizi ısırmış vampir kılıklı. İşte aklınıza gelmeyen küfürler de o sırada aklınıza gelir. Sizi ısırdığında kanınıza bünyesindeki mikropları bırakır. Onu öldürmeye ant içer elinize ne gelirse yapıştırırsınız suratına. Ne kadar kimyasal varsa üzerine sıkarsınız. Ölmez bir de illet eder insanı. Kedi 9 canlıysa, bu gâvur 99 canlıdır.

Bir de arı olduğunuzu varsayalım. Onu gören önce bir hazır ola geçer. İnsanın aklına SARI GELİN türküsünü getirir. Nazlı nazlı uçar bir çiçekten öbürüne… Tatlı ustalarına taş çıkartacak bir şey yapar. Adına ‘bal’ derler soyadına ‘şifa’. İnsanların ondan tek korkusu soktuğu sırada verdiği acıdır. O bile şifadır. Kimileri bilerek ona yanaşır ki soksun da yararlı maddeler vücuduna girsin, şifa olsun. Arılardan birkaçı ölse çoğu kimse üzülür, içini bir hüzün kaplar. İnsanlar arıyı öldürmeyi bırakın arı kovanları alıp arı beslerler. Sinek öldürülmeye çalışılırken, arı yaşatılmaya çalışılır. Neden? Çünkü arı yarardır, sinekse zarar.

Hepimiz insanlar tarafından saygı görmek, sevilmek ve gururumuzun okşanmasını isteriz. Kimse sevilmeyen, sömüren, tüketen biri olmak SÖZDE istemez. Ama ÖZE gelecek olursak durum hiç böyle değildir.

Herkes kalbinin temiz olduğunu düşünür. Ama cennete temiz kalpliler değil, iyilik yapan insanlar kabul edilir. Bir şeyi istemek ile yapmak ayrı şeylerdir. Bir arı olmak istiyorsunuz iyi, güzel fikir… Peki, arı olmak için ne yapıyorsunuz?

ARIM, BALIM, PETEĞİM…

Bir bitki çayı mı daha faydalıdır, yoksa bir bal mı? Balı bitki çayından ayıran nedir? Bitki çayında bir ya da birkaç bitki varken, balda binlerce bitkinin özü bulunur. Şu anda bu yazıyı okuyan kişi, bir gıda mühendisi, gıda teknikeri… Ya da İş görüşmesine gelmiş, bekleme salonunda canı sıkılmış bir muhasebeci olabilir hiç fark etmez… Eğer bal yapmak istiyorsanız, binlerce çiçeğe konmalı ve özünü almalısınız. Bal yapmak yani başarı elde edebilmek adına size araç olacak ne varsa onun özünü alın. Bu bir kitap olabileceği gibi yol gösterici bir kişi de olabilir. Sonra bu özü içinizde sentezleyin. Sonuçlarına bakın… Tadından yenmeyecektir.

Arı mis kokulu çiçeklerin içerisinde gezer. Hangi çiçeklerden ne alabilirim diye bakar. Sinek nerede gezer ve neye bakar söylemiyorum bile. Siz anladınız onu.

Sinek olmak istiyorsanız çok da bir çaba sarf etmenize gerek yok boş boş gezin. Pislikler sizi zaten bulur. Mikroplar üzerinize bulaşır. İnsanlar sizden kaçar ve hatta sizden kurtulmak için can atar. Size gelen zarar onlara mutluluk dahi verir. Ve isteseniz de istemezseniz de insanlara mikroplarınızı bulaştırırsınız. Bülbül güle, karga çöplüğe götürür diye boşuna dememişler. Eğer başarılı bir çalışan, başarılı bir mühendis, başarılı bir yönetici olmak istiyorsanız çevrenizi ve aksiyon planınızı buna uygun oluşturmalısınız. Bir arı bana bu kadar çiçek yeter demez. Konu çalışmak olduğunda doyumsuz, şükretmek olduğunda kanaatkâr olmalısınız.

Arı şifadır, sinek zehir

Şifa mısın, zehir misin

Arı mısın, Sinek misin?

Konu hakkındaki düşüncelerinizi benimle paylaşabilirsiniz:
b.gulsah_guncu@hotmail.com

Sevgi ile kalın…

Loading

Büşra Gülşah Güncü
Latest posts by Büşra Gülşah Güncü (see all)
Paylaş :

Comment here