Kategori Dışı

Bizden adam olmaz

Bilim adamı değil bilim insanıyız. Bizden adam olmaz. Çünkü biz kadınız.

“Adam gibi yap şu işi.”

Biz o işi kadın gibi yaparız. İşinize gelirse…

Çok cinsiyetçi konuşmalar yapmayacağım. Bu sayıda sizlerle kadının iş hayatında yaşadığı zorlukları anlatmak istiyorum. Ama kadın olmak başlı başına zor. Sosyal hayattaki zorluklarına hiç girmiyorum. Girersem çıkamam gençliğimin karanlık sokaklarından kaybolurum maazallah. Kadın olmakla birlikte bazı ayrıcalıklarımız olduğunu savunanlar olacaktır aramızda. Ama çok fazla zorluğu olduğu da kesin. Hadi başlayalım.

Hani anneler hep der ya kızlarına:

“ Yavrum ben okuyamadım. Sen oku. Ezdirme kendini. Kimseye muhtaç olma. Erkeğin eline bakma.” Siz de bu telkinlerle büyümüş ve sonunda mesleğini eline almış düğünde takılan bilezikten daha değerlisini bileğinize takmışsınız. Artık ekmeğinizi kazanmak istiyorsunuz. Başlıyorsunuz ilanlara bakmaya.

Büyürken verilen cinsiyetçi mesajların başka türevleri iş başvurularında karşınıza çıkıyor. İş başvurularına bakıyorsunuz. Ya özellikle erkek eleman aradığını söylüyor ki bu ilanlar: “ dış kapının dış mandalı geç ilanı” demek. Ya da özellikle bayan eleman arandığı yazıyor. Seviniyor başvuruyorsunuz.

Bazı firmalardaki pek iyi niyetli abilerimiz CV’deki fotoğrafa ve medeni duruma göre değerlendirme yapıyor. Bayan eleman arıyorlar doğru ama aslında BAYAN eleman arıyorlar. Yani bir bayan aradıkları kesin. Onda hem fikiriz. Gıda sektörü için mi başvuruyorsunuz mankenlik ajansı mı için mi başvuruyorsunuz yoksa başka bir şey için mi(anladınız onu) belli değil.

İş görüşmesine giriyorsunuz. Biz mümkün mertebe bekarlarla çalışmak istiyoruz diyorlar. Neymiş efendim. Hamilelikti çocuktu çok izin kullanıyormuşuz. Onlara bir sormak lazım “ Sizi leylekler getirdi herhalde? Üremeyelim mi? Üremeyelim de insanlığının sonu mu gelsin? Neyse surviyor etaplarını geçtik işe başladık diyelim.

Azrail canınızı almaya geldiğinde edeceğiniz tüm dualar var ya onlar ezberinizde. Unutmanıza imkan yok. Her gün işe gidip gelirken geçtiğiniz ıssız karanlık sokaklarda kuranı hatmettiğiniz için bir hafız sevabı almışsınızdır sanıyorum.

İşe başlıyorsunuz. Maymunlar başlıyor kafasında kurmaya. “ Bu acaba ne ayak?”  Namus yoksunu bu arkadaşların kafasında bir baloncuk oluşuyor.  “ Acaba bana ekmek çıkar mı?”  Sonra bakıyor ki sizden iş çıkmaz kafasındaki baloncuk patlayıveriyor. Baloncukla birlikte kullanmadığı o beyni de patlayıversin istiyorsunuz ama ne çare.

Ahlak yoksunu beyni patlayısıca tipler yüzünden söylediğiniz tüm kelimelere dikkat etmeniz gerekiyor. Anatomik açıdan omurgalı olup omurgasız beyni(sürüngen) taşıdıklarından dolayı ettiğiniz lafları münasip olmayan yerlere çekip anlamaya pek müsait bu tipler. Azıcık dekolte giyseniz öküzün trene baktığı gibi bakacak olan bu tipler hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız bknz. “National Geography orangutan belgeseli”

Hadi herkesin bildiği bu durumları geçiyorum daha fazla uzatmadan.

Erkeklerin çoğunlukta olduğu iş hayatı dünyasında kadın olarak dengede kalmak bir hayli güç. İş hayatı hızlı ve pratik düşünüp hareket etmeyi, risk almayı ve en çok da psikolojik açıdan güçlü olmayı gerektiriyor. Kadınlar duygusal ve kırılgan varlıklar olduğundan ötürü hem daha fazla manipülasyona uğrayabiliyor( örn. Çalışanların duygu sömürülerine kanma) hem de iş hayatının gerektirdiği net ve sert tavırdan dolayı kırılabiliyor. Kadın olarak kariyer hayatında tepelere çıkmak da ayrı bir sorun. Çünkü astlarınızın hepsi kadın olmayacak. Erkeklere de emir vermek zorunda kalacaksınız ki bence iş hayatında en kritik noktalardan biri de bu. Hele bir de eksik olduğu noktalar ve hataları söylenirken çevrede başka kişiler de varsa erkeğin gururu çatırdayarak kırılmaya, özgüveni sarsılmaya başlar. Kadınlar duygusal varlıklardır demiştik. Erkeğin gururun kırılması durumunda kadın bunu hissedecek ve içerleyecektir. Ayrıca erkeğin durumu bir haysiyet- onur meselesine çevirip kadına kin tutup intikam yemini etmesi de an meselesi.

Kısacası kadın mısın derdin var. Valla yazarken ben yoruldum. Ne diyim bizden adam olmaz.

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere sağlıkla kalın. Saygılar sevgiler…

 

 

Loading

Büşra Gülşah Güncü
Latest posts by Büşra Gülşah Güncü (see all)
Paylaş :

Comment here