Tarım

Kötü kokuları kimyasal kullanmadan doğal yöntemlerle engelleyin

 

Kötü kokuları kimyasal kullanmadan doğal yöntemlerle engelleyin

Kurban satış ve kesim yerlerinde kötü kokuları engeller, ayrıca kireçlemeye gerek bırakmaz.

Katı atıkların  % 100 organik  fermentstart  yararlı – etkin  mikroorganizmalar ( yem ) ile işlenmesi

Hızlı kentleşme ve sanayileşme sonucu ürettiğimiz katı atıkların miktarı her geçen gün artmaktadır. Avrupa Birliği’ne girmeyi planladığımız şu yıllarda, AB yasaları katı atıkların azaltılması yönünde yasalar oluşturmakta, özellikle katı atıkların organik kısmının kompostlaştırılması için her türlü destek ve çabayı göstermektedir.

Bugün katı atıklar yurdumuzun büyük bir bölümünde, diğer gelişmekte olan ülkelerdeki gibi, bir çukur kazılarak ya da mevcut bir doğal çukur ya da ekonomik ömrünü tamamlamış eski taş ocakları doldurularak bertaraf edilmektedir. Ancak bir kaç ilimizde kompostlama tesisi bulunmaktadır. Genelde, ya hiçbir işleme tabi tutulmadan atıklar yığın halinde biriktirilmekte ya da üzerine kireç ve/veya böcek öldürücü kimyasal maddeler atılarak patojenlerin ve zararlı böceklerin çevredeki insanların sağlığını olumsuz yönde etkilemesi önlenmeye çalışılmaktadır. Kendi haline bırakılan bu çöplüklerin en önemli zararlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Çevreye son derece rahatsız edici kötü kokuların yayılması

  • Patojenlerin, sineklerin, haşaratın insanlara hastalık saçması
  • Yağan yağmur suları ile birlikte çevreyi ve yeraltı ve yerüstü sularını kirletmesi (çöplüklerden aşağılara süzülen yağmur sularının BOİ ve KOİ’sinin (Biyolojik ve Kimyasal kirlilik parametreleri) yüksek olması. Bu su içme sularını da kirletecektir.
  • Çeşitli gazların birikmesi (özellikle metan gazı). Bu gazlar yazın sıcak günlerinde zaman zaman alevlenerek yangınlara yol açmaktadır. Ayrıca, patlamaya neden olarak insan yaşamını tehdit ettiği de unutulmamalıdır.
  • Hiçbir işleme tabi tutulmayan çöplerin tekrar doğaya dönüşü çok uzun zaman almaktadır.

Yukarıda belirtilen zararlara daha başka maddeler de kolaylıkla eklenebilir.

– Peki, bu sorunun çözümü var mı?
– Evet
– Nedir?
– Bu sorun iki türlü çözülebilir.

Birinci Çözüm:

Gelişmiş ülkelerdeki gibi çok pahalı tesisler kurarak çöplerin işlenmesidir ki, bu tesislerin çoğu da aslında çalışırken doğayı kirletmektedirler. (Örneğin, insinerasyon (yakma) tesisinin baca gazları atmosfer için son derece zararlıdır. Yeterli baca filtresi tesisatı çok yüksek maliyetlidir.

İkinci Çözüm ;  % 100 ORGANİK FERMENTSTART

Yararlı – Etkin mikroorganizmalar ( YEM )  Teknolojisi uzun çalışmalar sonucunda kimyasal madde ve ilaç kullanmadan çevrede kullanmak üzere geliştirilen % 100 Organik  FERMENTSTART Yararlı-Etkin  Mikroorganizmalar ( YEM-Ç )  bu amaçla kullanılmasıdır. YEM-Ç Teknolojisi her ne kadar ilkin tarım amaçlı geliştirildiyse de, bugün insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde katı atıkların işlenerek gübreleştirilmesi, atık suların arıtılması ve tıp uygulamaları dahil birçok alanda başarıyla uygulanmaktadır. Ayrıca, gübreleştirilen katı atıklar tarım sanayinde önemli bir girdi oluşturmaktadır. Üretilen kompost, organik madde ve mikro besinler açısından oldukça zengindir. Dolayısıyla böyle bir çevre sorununun ekolojik olarak çözümü sizlere büyük bir halk desteği de sağlayacaktır.

FERMENTSTART Yararlı-Etkin Mikroorganizmalar ( YEM-Ç )  Teknolojisi ile Katı atık işlemenin avantajları:

YEM-Ç tamamen doğada bulunan mikroorganizmalardan üretilmiştir. İçinde hiçbir sentetik madde yoktur.  Kimyasal madde değildir. Hiçbir genetik müdahale görmemiştir. İçinde; laktik asit bakterisi, çeşitli mayalar, mantarlar, aktinomisetler, küfler ve fotosentez bakterisi olmak üzere belli başlı 6 mikroorganizma grubu bulunur. Bu mikroorganizmalar normalde yoğurtta, ekmekte ve toprakta da bulunmaktadır. Bir araya geldiklerinde birbirlerinin etkilerini güçlendirmektedirler.

  • Kötü kokuları yok eder.
  • Zararlı haşarat, sinek ve böcek oluşumunu ( popülasyonu ) en aza indirir.
  • 4-6 hafta içinde çöplerin organik kısmının fermantasyona uğrayarak gübreleşmesini sağlar.
  • Oluşan gübre mikroorganizma katkılı gübre olup tarımda kullanım için son derece elverişlidir.
  • Metan gazı oluşumunu önler. Böylelikle yangın ve patlamaların en önemli nedeni ortadan kalkmış olur.
  • Süzülen sıvılar nehirlere göllere deşarj edilebilecek niteliktedir. İstenirse, tarımda sulama amacıyla kullanılabilir.
  • Kurban kesim yerlerinde Belediyeler tarafından Kireçle ilaçlama yapılmak, ancak kireç, doğaya ve toprak içindeki canlılara zarar vermektedir.

 

Loading

admin
Paylaş :

Comment here