Kategori Dışı

Kalıcı bilgiye ulaşmanın yolu kâğıttan geçer

Kalıcı bilgiye ulaşmanın yolu kâğıttan geçer  Sektörel yayınların avantajları -3

Kâğıdı ilk bulan kişi olarak Çinli; Cai Lun ismi geçmektedir. Çin tarihi kaynaklarına göre Cai Lun milattan sonra 105 yılında kâğıdı icat etmiştir. Ancak yapılan arkeolojik araştırmalarda kâğıdın icadının milattan önce 2. veya 3. yüzyıla dayandığını göstermiştir.
Kâğıdın yazıda kullanılması ile birlikte medeniyetin seyri değişmiştir. Bilgilerin kalıcı olarak saklanması mümkün olmuştur. Kitaplar, ansiklopediler, dergiler, gazeteler v.s ortaya çıkmış ve bilgiler sonraki kuşaklara aktarılmaya başlanmıştır.
Kâğıdın asırlardır süren saltanatı dijital ortamın ortaya çıkması ve gelişmesi ile sallanmaya başladı.
İnsanlar basılı yayınlar yerine olayları dijital ortamdan takip ettiklerini dile getiriyorlar
Bunun sonucunda da gazete ve dergilerin tirajları azaldı.

Televizyonların izlenme oranları düştü.

Doğru mu?
Aynı fikirde değilim…
Nasıl olur mu diyorsunuz? Anlatayım.
Ulusal gazetelerin tirajlarının düştüğü bir gerçek.
Ancak göz ardı edilen bir gerçek var. Son yıllarda yerel basın çok güçlendi. Artık her il de yayınlanan en az 5-6 günlük gazete var. Bunların tirajları bulundukları bölgede kendine ulusal diyen birçok gazeteden daha fazla, fakat raporlara yansımıyor.
Televizyonlar içinde durum aynı sadece ulusal televizyonların raytingleri ölçülüyor. Oysaki binlerce uydu kanalı var.

IP televizyonları da göz önüne aldığımızda izlenme oranlarına farklı bir bakışla yaklaşabiliriz.
Sözün özü gazete tirajları düşmüyor. Yerel basın pastadan aldığı payı yükselti. Televizyon izlenme oranları düşmedi seyirci birçok televizyona dağıldı.
Dijital ortamın gazete ve televizyonları etkilediği bir gerçektir. Ama basılı yayınlar karşısında hala çok dezavantajlı durumdadır.
Bu dezavantajların neden ve nasıl olduğunu açıklamaya çalışalım
Bir internet sitesine girdiğiniz de sizi ilk karşılayan sayfanın sağından, solundan, yukarısından, aşağısından çıkan ilanlar oluyor. İlanları inceliyormusunuz yoksa kapatmak için çaba mı harcıyorsunuz?

Bu durum okuyucu için sıkıntı, ilan veren için para kaybı

İnternet üzerinden yayınları takip edebilmek ancak bildiğiniz konular üzerinden olabiliyor. Yoksa sayfanın sizi yönlendirmesi ile hareket ediyorsunuz. Bu şekilde olunca da birçok ayrıntıyı gözden kaçırıyorsunuz. Bir süre sonra aynı haberi tekrar okumak isterseniz ayrı bir zorlukla karşılaşırsınız. Haber kaldırılmış veya yeniden yazılmış olabilir.

Dünya genelinde 300 milyon civarında web sitesi olduğu bilinmektedir. Bu sitelerin çok büyük bölümü masa başında üretilen içerikler (asparagas haber) veya başka sitelerden alınan kes yapıştır haberlerden oluşmaktadır. Bunun sonucunda yalan ve yanlış haberlerin dolaşımı hızla artmaktadır.

İNTERNET DE İLAN YAYINLAMAK ARTIK ÇOK UCUZ DEĞİL

İlan veren açısından baktığımızda, durum daha değişik bir hal almaktadır. Sağdan, soldan çıkan ilanlar okuyucuyu rahatsız etmekten başka işe yaramıyor. Bu da markanız için olumsuz algı demektir. Yakın zamana kadar internet ilanları çok ucuzdu. Bunun için tercih ediliyordu. İnternet ilanlarında önce KDV artışı yapıldı ve yüzde 18’e çıkarıldı. 1.Ocak 2020 tarihinden itibaren ise +yüzde 15 stopaj eklendi. Artık internette ilan yayınlamak ucuz değil.

Sektör yayınlarında ilan fiyatları diğer mecralara göre daha düşüktür. Ayrıca sektör yayınlarının okunma kat sayısı oldukça yüksektir. Gittiğiniz her hangi bir müşterinizin bekleme salonunda veya sehpasının üstünde sektör yayınları ile karşılaşırsınız

“KALICI BİLGİYE ULAŞMANIN YOLU KÂĞITTAN GEÇER. KÂĞITTAN VAZGEÇMEYİN.”

Loading

Dursun Arık
Paylaş :

Comment here