Gıda MevzuatıTeknoloji-Yazılım

Alerjenlerde zorunluluk…

Alerjenlerde zorunluluk ÇÖZBİM YEMEKÇİ ile aşılır

 

Alerjenler, gıda üretimi yapılan yerlerde zorunlu duruma geldi.Nedir bu alerjenler?  14 farklı alerjen çeşidi olarak tanımlanan alerjenler listesi, üretim yapan yerler tarafından tüketim yapan yerlerde listelemek zorundadır.

Çözbim yazılım olarak yemek üretim sistemimiz olan “Yemekçi MRP/ERP” de s alerjen listelerinin otomatik olarak listelenmesi sağlanmıştır.
Stok kartlarında tek veya birden fazla alerjen içeren stoklara alerjenler tanımlanır. Bu tanımlama ile reçetelerde ve mönülerde otomatik olarak alerjenler aktarılmış olur.
Alerjen tablolarını firma bazında gün gün listeleyebilirsiniz.
Alerjen tablolarının doğru yayınlanmaması veya tüketim yerinde listelenmemesi, üretimi gerçekleştiren firma adına yüksek cezalarla karşı karşıya kalmasına neden olur.
Alerjenler, üretilen her yemekte kullanılan hammaddelerde alerjen içerenlerin listelenmesi gereklidir.

Çözbim “Yemekçi MRP/ERP” sisteminde stok kartlarında tanımlanan alerjenler, reçetelere refere olurlar. Reçetelerden de firmalara ait mönülere aktarılırlar. Daha sonra da firmalara gönderilen mönü listelerine alerjen listeleri de eklenir. Rapor olarak Excel tablolarına da alerjen tabloları aktarılabilir.
Sistemimizde, alerjenleri tanımlamak ve listelerini oluşturmak çok basit hale getirilmiştir.
Alerjenler de zorunluluğu Çözbim “Yemekçi MRP/ERP” ile kolayca aşabilirsiniz.

Yayımlanarak yürürlüğe giren zöz konusu alerjen bildirimi aşağıdaki gibidir ;

26.01.2017 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.

Toplu tüketim yeri: gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve tüketilmek üzere son tüketiciye sunulduğu; mobil araçlar veya sabit veya hareketli tezgahlar da dahil olmak üzere hazır yemek hizmeti veren restoranlar, kantinler, okullar ve hastaneler gibi işletmeler olarak tanımlanmıştır.

Alerjen bildirimi yapılırken Yönetmelikte yer alan ve aşağıda belirtilen 14 alerjen madde esas alınacaktır. Bu bildirim afiş, yazı tahtası, menüler vasıtasıyla yapılabilir.

Yönetmelik 1169/2011 EC direktifleri ile uyumlu olup Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de benzer şekillerde uygulanmaktadır.

Bakanlığımız tarafından Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınarak toplu tüketim yerlerinde bulundurulmak üzere “Alerjen Listesi” poster olarak hazırlanmıştır.

Yine aynı Yönetmelik gereği 1/1/2020 tarihinden itibaren hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

 

Detaylı bilgi için: http://www.cozbim.com.tr/QSCZB/ 

ÜnvanÇözbim Yazılım Bilgi İşlem San. Tic. Ltd. Şti.
MerkezDenizköşkler, Tunay Sok. No:12 Kat:2 Avcılar-İSTANBUL
ŞubeBostanlı Mah, Girne Bulvarı, Murat Apt. No:71 D:1 Karşıyaka – İzmir | Tel: 0555 156 34 35
e-postabilgi@cozbim.com.tr
Telefon0850 550 0 551 | +90(212) 695 28 81 – +90(212) 590 89 03
GSM+90(535) 610 40 25 – +90536) 526 82 86
YöneticiTimuçin ARAL

Loading

Timuçin Aral
Takip Edin
Paylaş :

Comment here