Teknoloji-Yazılım

Telegram ile online anket nasıl yapılır

Telegram’da Nasıl Anket veya Test Oluşturulur?

Merhaba, Telegram her ne kadar bir sohbet uygulaması olsa da getirdi olduğu benzersiz özellikler sayesin de iş yada eğitim amaçlı kullanılabilmekte. Kanal yayınları,  botlar, Anketler , zamanlanmış mesajlar,  200 bine varan gruplar ve dahası…

Anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, WhatsApp ve benzeri uygulamaların sahip olmadığı test türü anket özelliğini Ocak ayında duyurmuştu.

Anketler 2.0 ile tüm grup üyelerinin katılabileceği ve gerçek zamanlı olarak oy verebileceği yeni anket türüne test özeliği de eklendi. Bu özellikleri her türlü kurum, şirket, eğitimler kısaca online bilgi toplamak isteyen herkes kullanabilir.

Bu yazımda; özellikle evde kaldığımız, Corona günlerini yaşadığımız ve uzaktan eğitimin yaygınlaşmaya çalıştığı son günlerde Telegram’da nasıl tek soruluk anket ve çok sorulu Quiz(test) oluşturulabileceğini anlatmak istiyorum.

Tek Sorulu Anket Oluşturma

Hatırlatma : Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Anketler Gruplarda ve Kanallarda oluşturulabilmektedir.

Sadece tek bir soru sormak istiyorsanız yapmanız gereken şey çok basit ve tabiki aşağıda listeli sıra ile gerçekleştirebilirsiniz:

  • Göndermek istediğiniz sohbete-kanala girin.
  • IOS-Android-macOS sürümler de (ataç) ikonuna tıklayın (macOS & Windows Desktop sürümlerde üç nokta menüden Create Poll(Anket Oluştur)).
  • Anket(Poll) seçeneğini seçin.
  • Soru ve cevaplarını yazın  (çoklu yanıt veya quiz mode( bu opsiyonda doğru olanı seçenek seçilmeli ) seçme şansınızda vardır )
  • Create/Oluştur basın (IOS ve macOS da Send/Gönder)
  • Son olarak tabii ki gönderin veya başka alanlarda(grup-kanal-sosyalmedya) da paylaşın.

tgp01

tgp2

tgp3

Birden Fazla Sorulu Test(Quiz Oluşturma)

Sadece tek soru değil, birden fazla sorulu test yani bir çeşit sınav yapmak istiyorsanız; hiç endişelenmeyin. Yapmanız gereken şey sadece Telegram’ın oluşturduğu resmi Quiz Bot’u kullanmak.

Quiz Bot’u kullanmak için aşağıdaki adımlar izleyin:

telegram-test-rehberi-1

  • @QuizBot’a gidin ve botu başlatın.
  • /newquiz komutuna tıklayın.
  • Testinize bir isim yazın, mesela “10. Sınıf Coğrafya Sınavı”.
  • Testinize bir açıklama yazın, mesela “Bu test, uzaktan eğitime özel olarak hazırlanmış resmi bir sınavdır”, ya da /skip komutuna tıklayarak bu adımı atlayın.

Hatırlatma: Bu bot, anonim anketler oluşturamaz. Gruptaki kullanıcılar, diğer üyelerin oylarını görebilir.

Evet, yukarıdaki adımları yaptıysanız son aşamaya geldiniz demektir. Şimdi yapmanız gereken “Create a question” butonuna tıklayarak dosya ikonundaki anket bölümünden testleri göndermek – yani en eğlenceli kısım.

telegram-test-rehberi-2

Soruyu gönderdikten sonra hatalı gönderdiyseniz /undo komutuyla yeniden gönderebilir, “Create a question” butonu ile sonraki soruyu gönderebilir ya da /done komutuyla bitirebilirsiniz. Test oluşturmayı /done komutuyla bitirdikten sonra sizden her soru için bir süre belirlemenizi ister.

telegram-test-rehberi-3

Süreyi seçtikten sonra sorular ve cevaplar karıştırılsın mı diye sorar, yani yerlerinin aynı kalıp kalmayacağını sorar. Burada “Yes (Evet)” ya da “No (Hayır)” seçeneklerinden birini seçin.

telegram-test-rehberi-4

Ve testiniz ya da sınavınız hazır, artık hangi tabiri kullanırsanız. “Share quiz” butonuna tıkladıktan sonra alıcı kişiyi ya da grubu seçmeniz yeterli.

telegram-test-rehberi-5

Test Sonuçlarını Görüntüleme

Yaptığınız testin sonuçlarını tabii ki görmek istersiniz. Bunun için bota /quizzes komutunu gönderin ve testinizin hemen altındaki /view_******** komutuna tıkladıktan sonra da “Quiz stats” butonuna tıklayın.

telegram-test-rehberi-6

Evet Telegram’da Anket ve Test(Quiz) hazırlamak böyle. Telegram’ın bu güzelliğini tüm işletmeler, şirketler, kurumlar, yerel-ulusal yönetimler, eğitimciler kısaca bir konuda bilgi toplamak-oylatmak, sorulara yanıt almak isteyen herkes kullanabilir.

Fayda görmeniz dileği ile.

Loading

Soykan ÖZÇELİK
Takip Edin
Latest posts by Soykan ÖZÇELİK (see all)
Paylaş :

Comment here