Manşet

Türkiye’nin en yaşlı ağacı …

 

Türkiye’nin en yaşlı ağacı Zonguldak’ta bulundu. Bu ağaç yeşerdiğinde insanlar bakın neyi keşfetmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, Türkiye’nin en yaşlı ağacı Zonguldak’ta bulundu. 4 bin 115 yıllık ağaç Bronz Çağı’nda filizlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, Türkiye’nin en yaşlı ağacı Zonguldak’ta bulundu. 4 bin 115 yıllık ağaç Bronz Çağı’nda filizlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde tescili yapılan 9 bin 369 anıt ağaçtan 297’sinin bulunduğu, tanıtım amaçlı internet sitesi hazırladı. Siteye göre Türkiye’nin en yaşlı ağacı 4 bin 115 yaşında Zonguldak’taki porsuk, en uzun ağacı 55 metrelik Gümüşhane’deki göknar, en geniş gövde çaplısı ise Kastamonu’daki 880 santimetrelik doğu çınarı oldu. Bronz Çağı’ndan beri yaşayan porsuk ağacının oldukça sağlıklı olduğu, insanlar tarafından zarar görmediği sürece en az 4 bin yıl daha yaşayabileceği kaydedildi.

‘SAYGI DUYULAN DOĞAL ESERLER’

Görkemli görünüşleriyle saygı duyulan doğal eserler olarak kabul edilen anıt ağaçların, doğanın kendilerine bahşettiği uzun ömürlerinden dolayı geçmişi geleceğe bağlayan, değeri tartışılmaz zenginlikler olduğu kaydedildi. Bu ağaçların korunmasının hem genç beyinlerde soya bağlılık duygularını geliştirdiği hem de doğa sevgisi ve çevre bilincinin kökleşmesine aracı olduğu belirtildi. Bu özellikleri gösteren ağaçların öncelikle doğru tespit edilmesi ve anıt ağaç olarak tescillenerek koruma altına alınmasının önemine işaret edildi.

HANGİ TÜR AĞAÇLAR VAR

Projede Anadolu’nun dört bir köşesinden yüzlerce yıllık tarihe tanıklık etmiş 50’ye yakın ağaç türü bulunuyor. Doğu çınarı, andız, toros sediri, ceviz, sakız ağacı, yalancı hurma, menengiç, mamut, sedir, çam, meşe, çitlembik, kestane, porsuk, kavak, fıstık, gürgen, zeytin, servi, ahlat, palmiye, kayın ve ıhlamur ağaçlarının çok sayıda türü var

TÜRKİYE’NİN EN YAŞLISI ZONGULDAK’TA

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, yaşı 4 bin 115 olarak hesaplanan porsuk ağacı, Türkiye’nin en yaşlı ağacı olarak biliniyor. Tepe çapı 9,5 metre, gövde çapı 245 santimetre, boyu 23 metre olan porsuk ağacı, Bronz Çağı’na tarihleniyor. Anadolu’nun bilinen en yaşlı ağacı, dünyanın da en yaşlı beş ağacı arasına giren porsuk ağacının tarihlendirilmesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Ercan Oktan ve Dr. Murat Yıldız tarafından yıllık halkaların laboratuvarda incelenmesiyle yapıldı. İncelemelerde ağacın hala oldukça sağlıklı olduğu ve insanlar tarafından zarar görmediği sürece en az 4 bin yıl daha yaşayabileceği belirlendi.

Kaynak Yeniçağ: Türkiye’nin en yaşlı ağacı Zonguldak’ta bulundu. Bu ağaç yeşerdiğinde insanlar bakın neyi keşfetmişti

 

Loading

Paylaş :

Comment here