Manşet

Toplu Yemek Sektöründe Pazarlama Teknikleri

 

Catering ve toplu yemek sektöründe pazarlama sisteminin kurulması ya da doğru işletilebilmesi; kaliteli ürün ve hizmetin uygun fiyat politikasıyla sunulması anlayışının benimsenmesine bağlıdır.

Kamu ve özel sektör olmak üzere iki farklı müşteri yapısı ve iki farklı pazarlama sistemi söz konusudur.

Kamusal alanlarda çalışan kişilere yönelik yapılacak pazarlama yöntemi sınırlı olup; ihalelerin doğru takip edilmesi ve maliyet hesabının doğru yapılmasına bağlı olarak o işi alıp alamayacağınızdan ibarettir.

Özel sektörde çalışan kişilere yönelik ise, birçok pazarlama tekniği söz konusu olabilir.

  • Mevcut müşteri referansları,

Mevcut hizmet edilen müşterilere sunulan hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti daima, yeni müşteri arayışında örneklendirme ve referans açısından önemli bir yer teşkil eder.

  • Kaliteli ve hijyenik hizmetin uygun fiyatla sunulacağına dair müşterinin ikna edilmesi,

Kaliteli ve hijyenik hizmetin sunulacağına dair müşteriyi ikna etmek için mevcut işlere davet edilerek kendi gözleriyle görmeleri sağlanabilir. Yâda o müşteri ile ilgili referans yazıları ve hizmet görselleri paylaşılarak müşterinin ikna edilmesi çabasının olumlu sonuçlanması için büyük bir hamle olarak sunulabilir.

  • Yemek sunum tekniklerindeki farklılıklar ve farklı alternatif menülerin sunulması,

Rakiplerden farklı olarak menünün, anlaşma koşulları dâhilinde kendisi tarafından hazırlanması, önerilerde bulunmasının istenmesi, paketli olarak sıcak yemek servis tekniklerinin sunulması, haftanın belirli gün ya da günlerinde müşteriye ekstra bir çeşit ikram politikasının izlenmesi vs. hususlar bu maddenin içeriğini oluşturmaktadır.

  • Sosyal medya hesaplarının doğru kullanılması,

Her geçen gün yoğun ve yaygın hale gelen sosyal medya üzerinden, üretim görsellerinin ve menülerin resim ve video şeklinde paylaşılması. Hazırlık aşamalarının, pişirme aşamalarının şeffaflık prensibi dâhilinde müşteriye sunulması güven verecek ve tercih unsuru haline gelecektir.

  • Firmaya ait dijital katalogların hazırlanması ve mail yoluyla direkt olarak ilgili birime iletilmesi,

Her geçen gün artan dijitalleşme ve dijitalizm çerçevesinde firma tanıtım kataloglarının matbaa baskısından ziyade online katalog şeklinde oluşturulması ve mail yoluyla direkt muhatabına iletilmesi ve sürekli saklanabilir olması hem maliyet, hem de müşterinin sisteminde sürekli bulunulurluk çerçevesinde hatırlatma unsuru olacaktır.

  • İletişim tekniklerinin doğru kullanılması ve doğru kişiye ulaşılması,

İletişim kanalı denildiğinde ilk akla mail ve telefon görüşmeleri geldiği gibi, ziyaret sayılarının müşteri adayını sıkmadan periyodik yapılması ve sosyal medya üzerinden ve diğer kanallardan sürekli hatırda kalacak şekilde bilgilendirmeler yapılması iletişim tekniklerinin doğru kullanılma yöntemlerinin başlıcaları olacaktır.

  • Firma sahibine bağlı kişisel referanslar,

Hizmet sunacak olan firmanın sahibinin iş ve sosyal hayatta bilinen, güvenilen ve sevilen birisi olması da müşteri adayları için önemli bir unsur olacaktır.

  • Portföy sahibi pazarlama yöneticilerinin ve pazarlama personellerinin görevlendirilmesi,

Müşteri adayları ile köprü vazifesi üstlenecek olan pazarlama yöneticilerinin ve personellerinin de hizmet veren firmanın sahibi kadar önemli ve etkili olacaktır. Dolayısıyla da müşteri ile birincil iletişim kuracak olan bu kişilerin müşteri portföyü daima kendilerini takip edecektir.

  • Hizmet sunacak firmanın, sektörde güven veren bir isime ve markaya sahip olması,

Hizmet sunacak olan firmanın bütün pazarlama unsurlarını doğru kullanması, müşteri ziyaret programlarını etkin yapması ve kuruluş tarihinin eski olmasına bağlı olarak artan marka ve isim değerlerini artırıyor olması, müşteriye güven veren bir perspektif izleyecektir.

Yukarıda belirtilen kriterlerin her geçen gün geliştirilmesi, pazarlamaya yönelik şirket içi eğitim programlarının düzenlenmesi de firma için doğru sistemin kurulmasına ve işletilmesine vesile olacak ve her geçen gün müşteri sayılarındaki gözle görünür artış belirgin olarak gözlemlenecektir.

 

Loading

Tuncay Baycan
Paylaş :

Comment here