Manşet

Bal …

 

Balda nem oranı 16,5 olarak kabul ediliyor. Bu oranın üzerindeki bal cıvık olur. 16,5 ve altındaki nem oranında ise bal katı ve kaliteli olur.

Bal en çok tartışılan besinlerin başında geliyor. Bir yanda kilogramı bal fiyatları arasındaki fark ister istemez akla sorular getiriyor. Atilla ÖZCAN yıllardır ülkemizin farklı bölgelerinden ve yurt dışından bal topluyor. Bu özelliği nedeni le çevresinde Bal Koleksiyoncusu olarak biliniyor.

Bal Koleksiyoncusu Atilla Özcan’ı bulmuşken sorduk.İyi balın özellikleri nelerdir. Nerelerde üretilir.Şifa kaynağı olarak balın değeri nedir?

Dünyada altı noktada kaliteli bal üretilmektedir. Şavşat Bölgesi de bu bölgeler arasındadır.İyi balın polen ve besin değeri çok yüksektir. Artvin Şavşat Bölgesinde bal üretiminin geçmişi 250 – 300 yıla uzanmaktadır. Karakovanlarda üretilen bu balları kendileri tüketiyorlardı.

2008 yılından itibaren bu balı gün yüzüne çıkarmaya başladık. Bölgede bal üreticileri polen sağımı yapmamaktadırlar.

Balda diğer önemli bir konu da nem oranıdır

Balda nem oranı 16,5 olarak kabul ediliyor. Bu oranın üzerindeki bal cıvık olur. 16,5 ve altındaki nem oranında ise bal katı ve kaliteli olur.

Balın akıcılığı, değeri ve insan sağlığına sağlayacağı katkıya KARAT diyoruz Dünya üzerindeki 12000 civarında çiçek türünden, 2800 tanesi sadece Karadeniz’de bulunmaktadır. Hacettepe Üniversitesi ve Fransa ’ daki CETAM Laboratuvarlarının tespitine göre bu türlerin bazıları sadece Anzer ve ŞAVŞAT Yaylalarında bulunmaktadır.

Bal mevsimi mayıs ayında arıların oğul vermesi ile başlar.Eylül ayının ortalarına kadar sürer.
Biz balı sağmak içi Eylül ayının 10’unu bekleriz. Bu nedenle balımızın nem oranı çok düşüktür, dolayısı ile kaliteli olur.
Şavşat’ın Batum’a sınır yaylaları Kafkas arısının anavatanı kabul edilmektedir. Çiçek bakımından zengindir. Çiçeklerimizin endemik türleri ve ecza değeri çok yüksektir.

Hepsinden önemlisi bal tam kıvamına erişince sağılmalıdır. Propolis sağlığımız için çok önemli Bal Kolleksiyoncusu Atilla Özcan arı ürünlerinden propolisin bilinen en yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Propolis gerçekten çok iyi
bir koruyucu. Yeter ki doğal kalsın. Bu nedenle propolis alırken her zaman ürünün ambalaj üzerinde yer alan içeriğini okuyun ve standart propolis ürünleri tercih edin. Alkolsüz, tek kullanımlık, ambalajlı ürünlerin kullanımı da son derece pratik… Bu ürünlerin çocuk ve yetişkinlere özel olarak dozları ayarlandığı için damla saymak gerekmiyor
ve doğru miktarda kullanılabiliyor.

Loading

Paylaş :

Comment here