Başlıktaki isme sahip youtube videosunu izlediniz mi? KPSS sınavına giren bir abimiz bizleri güldürürken bir o kadar düşündürmesi gereken bir şey diyor: “ beyin bedava” .
Videoda söyledikleri: “ Evde baktım. Attım hafızaya. Beyin bedava. Bedavaya taşıyorum. Niye hamallık yapayım? Girdim sınava yaptım. Çok kolaydı.” şeklinde. Bu video komik video kategorisinde değerlendirilse de özünde çok önemli bir düşünceyi barındırıyor. Yazımda bu düşünceden bahsetmek istiyorum.
Beyin gerçekten bedava. Asıl maliyet onu yeterince kullanamadığımızda ortaya çıkıyor. Doğar doğmaz altın bir beşik içerisine yatırılmadı iseniz kendi başınızın çaresine bakmak zorundasınızdır.
İş kurmak istediğinizde size kredi vermek isteyen pek iyi niyetli bankalar olacaktır çevrenizde. Pek tabi bunlardan kredi alarak kendinize bir iş kurabilirsiniz.
İşi kurarken ve sürdürürken atacağınız adımlarda bir sağ bir de sol bacağa ama onun da ötesinde bu bacaklara yön veren derin kıvrımlara sahip bir beyne ihtiyacınız olacaktır. Çok güçlü bacaklarınız olabilir ama hangi yöne gideceğinizi bilmezseniz bu bacakların hiçbir faydasını göremeyeceksiniz. Gittiğiniz yolu gerisin geri dönecek üstüne bir de yorgun bacaklarınızın sızısını dindirmekle uğraşacaksınız. Bu cümlenin sonuna “ akılsız başın cezasını ayaklar çeker” atasözünü patlamak istiyorum.
Mantıksızca yapılan her iş bir kumardır. Sonucunda kimin kazanacağını bilemezsiniz. Kumarda tek kazanan vardır o da kumarhane işletmesidir. Akılsızca yapılan yatırımlarda zafer kredi veren iyiliksever bankaların, mağlubiyet ise sizin olacaktır.
Bir yola çıktığınızda hedefinize ulaşmak için birçok kıstas gerekir. Uygun zamanda yola çıkmalısınız. Karanlıkta eğer bir aydınlatma cihazınız yoksa önünüzü göremezsiniz. Sonbahar ya da kışın yola çıkarsanız zorlu hava koşulları ile savaşmak durumunda kalabilirsiniz. Yazın güneş tepedeyken yola çıkarsanız epeyce terlersiniz. Yol boyunca ihtiyacınız olan malzemeler için bir çanta hazırlamanız gerekecek. Bu çantaya elzem olanları koymazsanız eksiklik çekersiniz, bilip bilmeden her şeyi doldurursanız bu sefer de hamallık yapmak zorunda kalırsınız. Navigasyon mantığında düşünüp mümkün olan en kısa ve güvenli yolu kullanmalısınız. Aksi takdirde epeyce yorulursunuz. Tüm bunları yapabilmeniz için bir kaynağı çok iyi kullanmanız gerekiyor: “ beyninizi”
Bir işi yapmak için bir makine aldığınızı düşünün. Bunun için bir maliyet gerekecek. Bu makine sınırlı bir amaç için hizmet edecek. Örneğin: Tost makinesi… Tost makinesi ile tost dışında farklı gıdalar da pişirebilirsiniz. Ama fotoğraf çekemezsiniz. Oysa beyin öyle mi? Sınırsınız fonksiyona sahiptir. Sizi yemeği yaptıran da odur, yediren de, fotoğrafı çektiren de fotoğrafı çeken de. (İnsan gözü ve onun beyin ara yüzü olan insan görsel sistemi, birbirinden bağımsız olarak algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntüyü işleyebilir.) Tost makinesini taşınırken unuttuğunuzda ya da elektrikler kesildiğinde o işlemi yapacak farklı bir makine tedarik etmedikçe ya da elektrik güç kaynağı sağlamadıkça işinizi yapamazsınız. Beyinde ise böyle bir durum söz konusu değildir. İşe geldiğinizde “ Ay… tüh… Bugün beynimi evde unuttum. Kusura bakmayın olur mu?” böyle bir konuşma olmaz herhalde. Ya da gece iyi uyuyup dinlenemediğinizde vücut kendini kapatıp alnınızda : “ batarya boş” yazısı belirmez.
Beyin de bir tür makinedir. Binlerce fonksiyonu olan bir makine. Bu makineyi kullanacak kişinin ustalığına göre makineden alınan verim değişir. Kimi 10 makinelik fonksiyonunu kullanmayı bilirken kimi 100 makinelik fonksiyonunu kullanmayı bilir. Yeterince kullanamadığınız ya da nasıl kullanacağınızı bilmediğiniz bir makine için: “ bu da pek işe yaramıyor” diyebilirsiniz. Asıl güzellik onun yeni fonksiyonlarını keşfettiğinizde ortaya çıkar. Ne zaman kendi makinenizi etkin kullanmaya başlarsanız o zaman dış kaynağa ihtiyacınız azalır.
Örneğin: ihracat departmanınızda çalışan personelinizin sadece İngilizce biliyor olması onun bazı alanlarda hareket kabiliyetini kısıtlayacaktır. İngilizce bilmeyen müşteriler ya da İngilizce yerine farklı dillerin konuşulduğu ülkeler mevcuttur. Diyelim bu müşteri grubundan birine hitap etmek ve yüklü miktarda satış yapmak istiyorsunuz. Müşteri ile ufak çaplı konuşmalar yapabiliyor fakat sözleşme yapmak adına tercümanlık şirketlerine ihtiyaç duyuyorsunuz. Onun yerine hem İngilizce hem de x dili bilen personel istihdam ettirseydiniz bu iş size daha ucuza mal olacaktı.
Siz de KPSS sınavına giren abimiz gibi yapın.
“ Şöyle bir yapabileceklerinize bakın. Atın bilgileri hafızaya. Girin hayat sınavına. Çok kolay. Beyin bedava ya. Beyin bedava…”
Bir sonraki sayıda görüşmek üzere, sağlıkla kalın.
- Bizden adam olmaz - Ağustos 31, 2021
- Bilmece bildirmece, ayakaltında kaydırmaca - Haziran 2, 2021
- Biz Büyüyünce “Ben” Olacağız - Mart 17, 2021
Comment here