Teknoloji-Yazılım

Telegram 8 yaşında…

Merhaba,
Yine bir Telegram yazısı ile beraberiz, yine biraz uzun bir yazı olacak ama Telegram öyle basit bir uygulama olmadığı gibi birçok benzersiz özelliğe sahip olduğu için kısa kısa anlatmak güç, iyi okumalar.

Geçen yıl yine aynı günlerde Telegram’ın 7ci yaşını görüntülü görüşme ile kutladığını yazmıştım, Telegram şimdi de 8ci yaşını üstüne yine yeni çok özellik-güzellik katarak kutluyor.

Telegram ilk kez bundan 8 yıl önce App Store‘da gözüktü ve son indirme raporlarına bakıldığında Telegram dünya genelinde en çok indirilen uygulama oldu. Bu elbette sürpriz değil, Telegram her geçen gün-ay-yıl üzerine yeni-özel-güzel özellikler katarak bu günlere geldi. Son zamanlarda yaşanan, özellikle Şubat 2021 ayında WhatsApp’ın güvenlik ve gizlilik üzerine aldığı karar ve bunu kullanıcılara dayatması sonucu bir çok kullanıcı adeta Telegram’a göçtü!

Telegram’ı güvenilir kılan ise son günlerde tartışılan Pegasus listesi olayı;

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, kendi isminin de 50 bin kişilik listede yer aldığının ortaya çıkması üzerine uzunca bir açıklama yaptı ve kullanımını uzun zamandır tehlikeli diye sınıflandırdığı Whatsapp başta tüm anlık mesajlaşma firmalarının güvenlik standartlarının kötü olduğunu söyledi.

50 bin kişilik listede bulunan isimlerin, NSO Group’un müşterisi olan hükümetler tarafından hedeflendiği iddiaları var. NSO’nun Pegasus casus yazılımının nasıl çalıştığını inceleyen siber güvenlik uzmanları, yazılımın şifreli mesajlaşma uygulamaları arasında ayrım yapmadığını ve virüslü bir telefondaki hemen hemen her şeye erişebileceğini söylüyor. Telegram’ın yanı sıra uçtan uca şifreleme vaat eden WhatsApp, Signal ve diğer mesajlaşma uygulamalarının, yüklendikleri cihaza Pegasus yüklenmesi durumunda herhangi bir gizliliği kalmıyor.

Pegasus, SMS, Whatsapp, Mail, iMessage ile gelen truva atları ile telefona yerleşir ve SMS, WhatsApp ve diğer mesajlaşma uygulamaları, eMails, Resim ve Videolar, Takvim, GPS Verileri, Adres Defterini okur/dinler Kamera, Mikrofon açılır, kayıt yapar!

Durov muhalif biri ve Rusya’da iken Facebook benzeri VK’yı yarattı ve Rus hükümetine bırakmak zorunda kaldı. 2013 yılında Rusya’dan ayrıldı ve o zamandan bu yana, Karayipler ülkesi St Kitts ve Nevis’ten bir pasaporta sahip ve gezgin hayatı yaşadı-yaşıyor. Çünkü şubat 2018’de Finlandiya’dan BAE’ye taşınmış. Bu da 50 bin kişilik liste olayını doğruluyor.

Ayrıca Durov’un bu güne kadar ısrarla üzerinde durduğu kullanıcı verisi paylaşmama mottosu da devam ediyor bu tutumu da kendisine ve Telegram’a olan güveni arttırıyor.

Durov : Privacy is privacy and not for sale!

Telegram’ı bügünlere getiren, güven veren ve bize sunduğu kolaylıkları-güzellikleri kısaca bir hatırlayalım.

Son bıraktığım yerden günümüze gelerek yeni özellikleri sıralayalım.

En son olarak Sohbetleri Klasörlere Bölme özelliği ve Voice Chat ile ilgili yazmıştım simdi onları ve (*)2019 yılından beri gelen güncellemeleri anlatmaya çalışacağım. (**)Daha önceki yıllarda gelen özellikler de sonrasında yer alacak.

Koronavirüs Haberleri ve Doğrulanmış Kanallar ( 3 Nisan 2020)

Corona virüs ile tanıştığımız ilk günler…Telegram eşsiz özelliklerinden biri olan channel özelliğini Covid duyuruları için duyurdu.

Doğrulanmış Kanallar ve Koronavirüs Bilgileri

mesajlarınızı sınırsız kitlelere yayınlamak için güçlü bir araçtır. Medya örgütleri ve kamuya açık kişiler bunları; özellikle ifade özgürlüğünün sınırlı olduğu ülkelerde okuyuculara, seçmenlere ve hayranlara ulaşmak için kullanıyor.

Telegram’ın aylık 400 Milyon Kullanıcı sayısı 400.000.00 a ulaştı! (24 Nisan 2020)

400 Milyon Kullanıcı, 20.000 Çıkartma, Test 2.0 ve Test Oluşturucuları için 400 Bin Euro

Her gün en az 1,5 milyon yeni kullanıcı Telegram’a kaydoluyor. Telegram’ın 20‘den fazla ülkede en çok indirilen #1 numaralı sosyal medya uygulaması olması hiç şaşırtıcı değil. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar hızla Telegram’a geçiş yapıyor. Telegram 8 yıl önce ilk çıktığında, insanlara her zaman özgürlük ile kaliteyi kısıtlamalar ve sıradanlık yerine sunmayı seçti. Telegram ve eski rakipleri arasındaki popülerlik farkı daraldıkça, bu özgün varsayımın giderek daha fazla geçerli olduğu görüldü.

Video düzenleyici, hareketli fotoğraflar ve daha fazlası (4 Haziran 2020)

Yeni Medya Düzenleyici, Daha İyi Hediyeler ve Daha Fazlası

Telegram, bir mesajlaşma uygulamasına uygulanabilecek en güçlü fotoğraf düzenleyicisini sunarak; görüntü kalitesini artırmanıza ve resimlere çizimler, çıkartmalar, metinler eklemenize olanak tanıdı. Medya düzenleyicisini hareketli çıkartmalar ve video düzenleme desteği ile yükseltti. En önemlisi, artık kirazlar ile yemek masanızı süslemenin yollarını aramanız durumunda herhangi bir fotoğraf veya videoya hareketli çıkartmalar ekleyebilirsiniz. Bir fotoğrafın üzerine hareketli bir çıkartma koymak onu bir GIF‘e dönüştürür.

Profilde video, 2GB dosya paylaşımı,  iyileştirilmiş yakındaki kişiler ve daha fazlası (26 Temmuz 2020)

Profil Videoları, İyileştirilmiş Yakındaki Kişiler, 2 GB Dosya Paylaşımı ve Daha Fazlası

Bu güncelleme Profil Videoları‘nın yanı sıra Yakındaki Kişiler‘in geliştirilmiş özelliklerini, dosya başına 2 GB‘a kadar sınırsız dosya paylaşımını, sohbet listeniz ve bildirimleriniz için mini küçük resimleri, grup istatistiklerini ve daha fazlasını içeriyor.

2014’ten bu yana, Telegram kullanıcıları her biri 1.5 GB‘a kadar olan dosyaları paylaşıyorlardı, bu güncelleme ile bu her biri 2 GB‘a kadar olan sınırsız sayıda medya ve dosyayı gönderebilmek demek.

Vee uzun süredir beklenen görüntülü görüşme 7ci yıl hediyesi olaraka geldi (14 Ağustos 2020)

Görüntülü Arama ve Yeni Yaşındaki Telegram

2020 yüz yüze iletişim ihtiyacının altını bir kez daha çizdi ve görüntülü aramalar Android ve iOS’ta kullanılabilir olarak sunuldu. Kişinizin profil sayfasından görüntülü arama başlatabilir ve sesli arama sırasında istediğiniz zaman görüntüyü açabilir veya kapatabilirsiniz. Telegram’daki diğer tüm video içerikleri gibi, görüntülü aramalar da resim içinde resim modunu destekler, bu da göz temasını korurken sohbetlerin ve çoklu görevlerin arasında gezinmenizi sağlar.

Tüm görüntülü aramalar uçtan uca şifreleme ile korunmaktadır. Güvenli bağlantınızı onaylamak için, sizin ve sohbet ortağınız için ekranda gösterilen dört ifadeyikarşılaştırın. İfadeler eşleşirse aramanız, Telegram’ın Gizli Sohbetleri ve Sesli Aramalarında da kullanılan, zamana göre test edilmiş şifreleme ile %100 güvenlidir.

Sabitlenmiş mesajlar, canlı konumlar, oynatma listeleri  (30 Ekim 2020)

Sabitlenmiş Mesajlar 2.0, Geliştirilmiş Canlı Konumlar, Oynatma Listeleri ve Daha Fazlasının Tanıtımı

Bu günceleme ile daha önce 5 ile sınırlı olan her sohbetteki birden fazla mesajı sabitleyebilir, canlı konumlarını paylaşan arkadaşlarınız size yaklaştığında bildirim alabilir, müziği oynatma listesi olarak gönderebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Sesli sohbetler ve daha fazlası  (30 Ekim 2020)

Sesli Sohbetler ve Daha Fazlası

Herhangi bir Telegram grubu artık her zaman açık bir sesli sohbet odasına dönüştü!. Clubhouse’un duyurulduğu ve kullanılmaya başladığı dönemde Telegram da geri durmadı ve bu özelliğini duyurdu. Sohbetler, mevcut metin ve medya tabanlı iletişime paralel olarak çalışır ve gruba kısa süreli canlı bir konuşma katmanı ekler. Ekipler için sanal ofis alanları veya herhangi bir topluluk için gayri resmi salonlar olarak kullanılabilirler.

Sesli Sohbetler, bir grup araması olmasa da eski usul planlamanın yerine esneklik sunarak benzer amaçla kullanılabilirler. Daha büyük gruplarda, insanlarla konuşmak için tesadüfi fırsatlar da sunarlar.

Aktif sesli sohbetlere sahip grupların en üst kısmında o anda kimin konuştuğunu (ve hatta ne kadar gürültülü olduklarını) gösteren özel bir çubuk bulunur. Bu, arkadaşlarınız kahve molasına gittiği zaman onlara fark ettirmeden sohbete katılmak için doğru anı seçmenize yardımcı olabilir.

Bir sesli sohbete katıldıktan sonra, uygulamada serbestçe dolaşabilir, sohbetleri görüntüleyebilir ve mesaj gönderebilirsiniz. Sesli sohbete bağlıyken mikrofon denetimleri ekranda kalır, böylece istediğiniz zaman kendinizi hızlıca sessize alabilir ve sesinizi açabilirsiniz.

Çevrimiçi olan herkesle sohbet edebilir veya kullanışlı menü aracılığıyla daha fazla kişiyi davet edebilirsiniz. Sesli Sohbetler, birkaç bin katılımcıyı barındırabilir, yani alışveriş yaparken aile üyelerine danışmaktan büyük bir canlı etkinliğe kadar her şey için kullanılabilirler.

Diğer sohbetlerden sohbet aktarımı  (28 Ocak 2021)

Sohbet Geçmişini Diğer Uygulamalardan Taşıma ve Daha Fazla Gizlilik

2021 Ocak ayında 100 milyondan fazla yeni kullanıcı daha fazla gizlilik ve özgürlük arayışıyla Telegram’a katıldı. Peki ya eski uygulamalarda kalan mesajlar ve anılar ne olacak? Bu güncelleme ile herkes sohbet geçmişini, videoları ve belgeler de dahil olmak üzere herşeyi- WhatsApp, Line ve KakaoTalk gibi uygulamalardan Telegram’a taşıyabilir.

Otomatik silme, widgetlar, süreli davet bağlantıları  (23 Şubat 2021)

Otomatik Silme, Widget'lar ve Süreli Davet Bağlantıları

Bu güncelleme, herhangi bir sohbetteki mesajlar için otomatik silme zamanlayıcısının yanı sıra yeni esnek davet bağlantıları ve ana ekran widget’ları ile sohbetlerinize daha hızlı erişim sağlandı. Ayrıca, grupların artık sınırsız sayıda üyesi olabiliyor.

Bazı sohbetlerin sonsuza kadar sürmesi amaçlanmamıştır, bu nedenle Telegram kullanıcıları bir sohbetteki mesajları tüm sohbet katılımcıları için herhangi bir zamanda iz bırakmadan silebilirler. 2013’ten bu yana kullanıcılar, Gizli Sohbetlerdeki mesajlar için kendi kendini yok etme zamanlayıcısını da ayarlayabiliyorlardı.

Sesli sohbetlere kanallar, milyonlarca dinleyici  (19 Mart 2021)

Sesli Sohbetler 2.0: Kanallar, Milyonlarca Dinleyici, Kaydedilen Sohbetler, Yönetici Araçları

Sesli Sohbetler, ilk olarak 2020 Aralık ayında kullanıma sunulmuştu ve Telegram gruplarına canlı konuşmanın yeni bir boyutunu ekledi. Bu güncelleme ile, sesli sohbetler kanallarda da kullanılabilir hale geldi ve katılımcı sayısında artık sınır yok!

Bu güncelleme ayrıca kaydedilebilir sesli sohbetler, zengin katılımcı listeleri, el kaldırma işlevi, konuşmacılar ve dinleyiciler için davet bağlantıları, sesli sohbet başlıkları ve tanınmış kişilerin kanalları ile sesli sohbetlere katılmaları için bir yol sunuyor.

Ödemeler, planlanmış sesli sohbetler, yeni web sürümleri (26 Nisan 2021)

Ödemeler 2.0, Planlanmış Sesli Sohbetler, Yeni Web Sürümleri ve Daha Fazlası

Ödemeler için ilk desteği 2017’de eklenmişti. Ödeme botları, kullanıcıların uygulamadan çıkmadan mal ve hizmetler (pizza sipariş etmekten taksi çağırmaya, kıştan bıktığınızda kış lastiklerini değiştirmeye kadar her şey) için güvenli bir şekilde ödeme yapmalarına izin verdi. Bu güncellemede itibaren, satıcılar Stripe gibi 9 bütünleşik 3cü taraf ödeme sağlayısıcına güvenerek herhangi bir sohbette kredi kartı ödemelerini yerel olarak kullanabilirler. Alıcılar, en sevdikleri sanatçılara, mağazalara veya teslimat sürücülerine ekstra sevgi göstermek için satın alma işlemi esnasında bir bahşiş verebilirler 🙂

Grupların ve kanalların yöneticileri artık anında bir sesli sohbet oluşturmak yerine belirli bir tarih ve saat için bir Sesli Sohbet planlayabilir. Bu, topluluk üyelerine sohbeti arkadaşlarına bildirmek ve patlamış mısır hazırlamak için zaman verir.

Yeni web sürümleri ile sohbetlerinize herhangi bir cihazdan (**masaüstü** veya mobil) anında erişebilirsiniz. Bu uygulamalar inanılmaz derecede verimlidir, yalnızca 400 KBindirme (ortalama bir uygulamadan 100 kat daha küçük ) gerektirir ve kurulum gerektirmez.

Onlarla bir test sürüşüne çıkın ve hangisini en çok sevdiğinizi görün:

Diğer Telegram uygulamaları gibi, tüm web sürümlerimiz de bağımsızdır: Oturum açtıktan sonra, telefonunuzu yakınınızda veya internete bağlı tutmanıza gerek yoktur.

Hareketli arka planlar (25 Haziran 2021)

Hareketli arka planlar ve daha fazlası ile tanışın

Bu güncelleme ile görüntülü görüşmelere ek olarak, hareketli arka planlar ve mesaj gönderme animasyonlarının yanı sıra botlar için yeni bir menü düğmesini, çıkartmaları içe aktarmanın yeni yollarını, hesabınızı güvende tutmaya yardımcı olacak hatırlatıcıları ve daha fazlası eklendi.

Görüntülü grup aramaları (25 Haziran 2021)

Görüntülü Grup Aramalarının Tanıtımı

Bu güncelleme Telegram’ın yine major güncellemelerinden birisi oldu ve bu güncelleme ile ,tabletler ve masaüstü bilgisayarlar da dahil tüm cihazlarda, gruplar halinde sesli sohbetler sırasında kameranızı açmanıza veya ekranınızı paylaşmanıza olanak tanındı. Bu, sesli sohbetleri; çevrimiçi dersler, iş toplantıları ve aile toplantıları için yepyeni bir düzeye hazır hale getirir.

Herhangi bir gruptaki sesli sohbetler artık sorunsuz bir şekilde görüntülü grup aramasına dönüşebilir. Görüntünüzü açmak için kamera simgesine dokunmanız yeterlidir.

Herhangi bir görüntüyü tam ekran yapmak için görüntüye dokunun. Bir görüntüyü sabitlerseniz, yeni kullanıcılar aramaya katılıp kameralarını açtıkça bu görüntüye odaklanılmaya devam edilir.

Yalnızca sesli katılımcılar sınırsız olmakla birlikte, şu anda sesli sohbete katılan ilk 30 kişi görüntüyü kullanabilir. Bu sınır, sesli sohbetler oyun akışı, canlı etkinlikler ve daha fazlasını alır almaz artacaktır.

Kamera beslemenize ek olarak, ekranınızı veya aynı anda her ikisini de paylaşabilirsiniz.

Bir masaüstü uygulaması kullanırken, ekranını paylaşmaya başlayan herkes otomatik olarak sabitlenir. Bu, özellikle küçük ekiplerin çalışmalarını koordine etmek için bir araya geldiklerinde kullanışlıdır.

1000 izleyiciye kadar görüntülü aramalar, video mesajlar ve fazlası (30 Temmuz 2021)

1000 İzleyiciye Kadar Görüntülü Arama, Görüntülü Mesajlar 2.0, Video Oynatma Hızı ve Daha Fazlası

Bu güncelleme, videoyu bir sonraki seviyeye taşıyor. Görüntülü grup aramaları artık 1000’e kadar izleyiciye sahip olabilir, görüntülü mesajlar daha yüksek kalitede kaydedilebilir ve genişletilebilir, normal videolar 0.5 veya 2x hızlarında izlenebilir. Ayrıca, birebir aramalar da dahil tüm görüntülü aramalara sesli ekran paylaşımı ve çok daha fazlası eklendi.

Görüntülü grup aramaları 30’a kadar kullanıcının hem kameralarından hem de ekranlarından video yayınlamasına olanak tanıyor. Artık 1000 kişi çevrimiçi derslerden canlı rap savaşlarına kadar her şeyi izleyebilir.

Telegram; “Dünyadaki tüm insanlar bir grup aramasına katılıp bizi kutlamada yodel’i izleyene kadar bu sınırı artırmaya devam edeceğiz” diyor ve ekliyor : yakında

Evet görüldüğü üzere Telegram ile ilgili özellikleri yaz yaz bitmiyor 🙂

Telegram’a eklenen her bir özellik, henüz gelmemiş yeni iyileştirmeleri düşündürüyor. Bir dağın zirvesine, yeni bakış noktasından tırmanmak için daha yüksek yükseklikleri keşfetmek için ulaşmak gibi. Bu yolculuğu bu kadar heyecanlı kılan da bu.

(*)2017-2019 arası gelen özellikler

ilk-gunden-bu-gune-telegram

(**)2017 yılına kadar gelen özellikler

telegram-son-v4-v5-ve-oncesinde-gelen-tum-ozellikler

Loading

Soykan ÖZÇELİK
Takip Edin
Latest posts by Soykan ÖZÇELİK (see all)
Paylaş :

Comments (1)

  1. […] önceki yazımda Telegram’ın 8ci yaşını kutladığını yazmış ve kronolojik olarak tüm güncellemeler […]

Comment here