Sağlık

Hava kirliliğinden kaynakli ölümler, trafik kazalarindan 6 kat fazla can aliyor

Türkiye’de kirli havanın neden olduğu ölümlerin trafik kazalarından kaynaklı ölümlerden 6 kat daha fazla olduğu Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkisi ile ortaya konuldu. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre Kovid-19 virüsünün neden olduğu salgında uzun süre kirli hava soluyan kişilerde oluşan kronik hastalıklar enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Doğru hava uzmanı Daikin, pandemiyle mücadelede hava temizleme cihazlarının önemine dikkat çekiyor.

 Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) açıkladığı Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkisi raporu, çarpıcı verileri ortaya koydu. Türkiye nin dört yıllık hava kirliliğinin boyutu, kirliliğin sağlığı nasıl etkilediği, sebep olduğu ölümleri ve pandemide hava kirliliğinin yarattığı risklere odaklanan rapor, özellikle pandemi döneminde temiz havamın önemini bir kez daha ortaya koydu. Rapor, Türkiye’de hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin trafik kazalarından 6 kat daha fazla olduğunun altını çizerken, Kovid-19 virüsünün neden olduğu salgın nedeniyle uzun süre kirli hava soluyan kişilerde oluşan kronik hastalıkların enfeksiyonlara zemin hazırladığını da ortaya koydu. Türkiye’de 18 milyon kişinin soluduğu havanın kalitesine dair yeterli veri bulunmadığını tespit eden rapor, sağlıklı bir çevrede yaşamanın en temel şartlarından olan hava kalitesini kalıcı olarak iyileştirmenin önemine dikkat çekiyor. Bakımı yapılmayan klimalar gerekli filtrelemeyi gerçekleştiremediği için ortamdaki toz ve partiküllerini temizleyemiyor, dolayısıyla yeterince hijyen sağlanamıyor. Klima bakımı, olası arızaların oluşmasına engel olduğu gibi performansın ilk günkü gibi olmasını, dolayısıyla elektrik faturalarının kabarık olmamasına olanak veriyor.

KLİMA KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

Klimanızdan yüksek verim almak ve en konforlu iklimlendirmeyi sağlamak için sadece bakımlarını düzenli yaptırmanız yetmiyor. Kullanım sırasında dikkat edeceğiniz bazı hususlar klimanızdan maksimum oranda faydalanmanızı sağlayacaktır. İşte size birkaç ipucu:

  • Klimanızı yazın kullanırken, çok düşük derecelere ayarlayarak hızlı bir serinlik sağlamaya çalışmayın. Klimanızı konforlu bir iklimlendirme ayarında kullanın; bu sıcaklık da dışarıdaki havanın 6°C’nin düşüğüdür. Düşürdüğünüz her bir derece elektrik tüketiminizi yüzde 5 artırır.
  • Sıcakta kapı ve pençelerinizi açık tutmayın, mekanı havalandırmak istersiniz akşam serinliğini tercih edin. Gün içinde havalandırma yaparken bir pencereyi uzun süre açık tutmak yerine kısa bir süre tam olarak açın.
  • Çok sıcak günlerde, güneş ısısını kesmek için perde, panjur ve jaluzileri kapalı tutun. Çok sıcak olmayan ama nemin yüksek olduğu günlerde ise klimanızı nem alma modunda çalıştırın.
  • Yaz aylarında ortamda ısı üreten cihazları, örneğin spot lambalarınız varsa gerekli olmadıkça açmayın.
  • Klimanızın programlama özelliklerini öğrenin. Bu yaz-kış işinize yarayacaktır. Örneğin zamanlayıcı özelliğini kullanarak, hem enerji tüketiminizi azaltabilir hem de konforlu iklimlendirme sağlayabilirsiniz.
  • Klimanın hava üfleme kanatlarının direk olarak üzerinize gelmemesine dikkat edin. Evcil hayvanlarınızı ve bitkilerinizi de koruyun. Üfleme hızını gereğinden yüksek tutmamaya özen gösterin.
  • Periyorik bakımı beklemeden iç ünitenin hava filtresini düzenli olarak yıkamaktan çekinmeyin. Ön panelde yer alan filtreyi sadece soğuk suyla, herhangi bir temizlik maddesi kullanmadan yıkayabilirsiniz. Ancak sakın klimanızı filtresiz çalıştırmayın.
  • Klimanızı akıllı kontrol sistemlerinize entegre edin. Böylece evde olun veya olmayın, cep telefonunuzdan klimanızın kontrolünü istediğiniz zaman sağlayın.
DAIKIN TÜRKİYE HAKKINDA

Türkiye’de 1978 yılından beri distribütörler vasıtasıyla faaliyetlerini sürdüren Daikin, Temmuz 2011’de Airfel’i satın alarak Türkiye iklimlendirme sektörünün iddialı bir yatırımcısı olmuştur. Daikin Türkiye bugün ısıtma, soğutma ve havalandırma alanında Türkiye’nin en geniş ürün gamına sahip şirketidir. Daikin Türkiye çatısı altında bulunan Daikin ve Airfel markalarının iklimlendirme sektörüne yönelik kombi, klima üniteleri, panel radyatörler, fancoil, klima santralleri vb. farklı ihtiyaçlara uygun son teknoloji ile üretilmiş ürünleri bulunmaktadır. Merkez ofisi İstanbul’da bulunan Daikin Türkiye, Sakarya’da 100.000 metrekare alan üzerine kurulu olan üretim tesislerinde çatısı altında bulunan Daikin ve Airfel markalarının kombi, klima üniteleri,

Loading

Paylaş :

Comment here