Haberler

Okumanın Ve Yazmanın Ritmini, Yönünü Değiştiren 2 Yıl

Her dönemin kendi içindeki süreçler, tarihi ve toplumsal olaylar yazmayı, okumayı, sanatı ve üretimi etkiler. Kitaplar, yazıldıkları dönemin ipuçlarını verdikleri gibi türleri de buna bağlı olarak gelişir veya sessizliğe çekilirler. 2020 yılından itibaren tüm dünyada etkisini gösteren pandemi koşulları, kitap ve yayıncılık açısından da çok büyük değişimlere
yol açtı.
Yazmaya ve dünyaya dair meseleleri paylaşmaya doğru bir eğilim başladı denebilir. Türkiye’de kişisel yayıncılığın gittikçe gelişmesi, bu süreçte gereksinimlere yanıt vererek çok daha önemli bir yere gelmesini sağladı.
Yazarlar artık kendilerini, beklemek ya da reddedilmeyi baştan kabul etmek zorunda hissetmiyor ve inandıkları eserlerini kitaba dönüştürme konusunda daha istekli ve cesaretli davranabiliyorlar.
Yazardan Direkt Yayınevi, kişisel yayıncılığın öncülerinden biri olarak bu değişimin nabzını çok daha yakından tutuyor. 2020 yılından itibaren sadece toplum ve tercihler değil yazınsal türlerde de büyük değişimler olduğunu gözlemlemek mümkün.
Yazardan Direkt Yayınevi, gelen dosyaların içinde bu iki yıllık dönemde farklılaşmalar olduğunu belirtiyor. Özellikle fantastik ve bilimkurgu edebiyat ile klasik kurgu türlerinde büyük bir artış yaşanırken yıllardır sürdürdüğü geleneği bozmayan kişisel gelişim, yükselişine istikrarla devam ediyor.

İnsanların gereksinimleri okuma ve hatta dili kullanmada bile etkili bir varlık gösterir. Bu iki yıllık süreçte özellikle fantastik ve bilimkurgunun tercih ediliyor olması da hâliyle tesadüf değil.

Bunda sadece pandemi koşulları değil değişen teknolojik dünyanın getirdikleri ya da götürdükleri de çok etkili. Özellikle oyun teknolojilerinin sinema endüstrisinin neredeyse tamamını elinde tuttuğu düşünülecek olursa bunun yazınsal türlere de yansıması kaçınılmaz. Ancak Türkiye’de fantastik ve bilimkurgu konusundaki ‘yeni’ soluklar, klasik okurlar tarafında yıllarca çekinceyle yaklaşıldığı için klasik yayınevlerinde bu türden örnekleri çok sık görmek mümkün değil. Fantastik, bilimkurgu türünde eser yayımlayanların da ağırlıklı olarak çeviri eserlere yönelmeleri nedeniyle kişisel yayıncılık, bu alanda üreten yazarların en büyük yardımcısı oldu.

Kişisel Gelişim Her Zaman Zirvede

Kişisel gelişim türünde yazılan kitaplar, son on yılda giderek artan bir ivmeyle neredeyse en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Hâliyle bu alanda yazan ve kendini tanıtmak isteyen yazar sayısı da artıyor. Kişisel gelişim kitapları en fazla rekabete tabi olan ve yüzlercesinin içinde fark edilmeyi bekleyen tür olduğu için klasik yayınevleri de bu konuda; az ve öz ilkesiyle belli isimler ve onların satış garantisi, popülerlikleri gibi beklentileri taşıyor. Kişisel yayıncılık bu anlamda da alanında yetkin ve uzmanlığını, hatta hayatını buna adamış yazar ve yazar adaylarının kitap yayımlayabilmeleri için büyük bir avantaj sağlıyor. “Yayınevi olarak, kurulduğumuz günden beri türlerdeki değişimi gözlemlemek konusunda 2020-2021 yılları çok büyük fark yaratıyor.” diyen Yazardan Direkt Yayınevi Genel Koordinatörü Çağla Miniç, “Yazarlar, pandemi süresince hem yazmak hem de yaşamdan beklentilerini belirlemek açısından farklı fırsatlar buldular. Bu anlamda hızla artan bir tür çeşitliliği ve yazar talebi olsa da ağırlığın, fantastik ve bilimkurgu türü ile vazgeçilmez kişisel gelişimde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.” diyerek bu iki yılın kişisel yayıncılık alanındaki etkisini yorumluyor.

Loading

Paylaş :

Comment here