Manşet

Toplu yemek sektörü 2021 yılını nasıl kapattı?

 

2020 yılında pandemi ile birlikte sektörümüz en sert ve ağır olumsuz etkileri yaşamaya başladı. Evlere kapanma; işlerimizin de bir anda durmasına sebep oldu. Sonrasında ise yeni çalışma modelleri, ya tamamen evden çalışmaya ya da hibrid modele döndüğü için iş hacmimizde 2021 yılında da devam eden 30% bir azalma oldu.

Tabii bu etkiler, mevcut sözleşmelerimizdeki bütçelerimizin yetersiz olmasına ve yeni bütçe çalışması yapmamızı gerektirdi.
Hizmet verdiğimiz firmaların, yarı yarıya kapasiteler ile devam etmeleri ancak pandemi koşullarından ötürü hizmet personellerimizde sayıları azaltamamak birim maliyetlerimizin artmasına sebep oldu.
Üzerine yılın son çeyreğinde yaşanılan gıda maddelerinde ve döviz kurundaki fahiş artışlar, girdi maliyetlerimizi sert bir şekilde etkileyerek; sektörel olarak 50%’ ler de olması gereken menü maliyetleri biranda 85%’ lere çıktı.

Ülke genelinde yaşanılan bu ekonomik konjonktür’ den en çok etkilenen sektör gıda sektörü oldu. Dolayısı ile 2020 ve devamında 2021 yılında yaşanılan pandemi koşulları ve ekonomik kriz bizim hedeflerimizi tutturamamıza ve yılı beklenmedik bir bilanço ile kapatmamıza sebep oldu.

Ortaya çıkan bu hasarı telafi etmek hiç kolay olmayacak gibi görülüyor. Sözleşmelerimizde yaptığımız eskalasyonlar ya 6 aylık ya da 12 aylık ve hesaplama yöntemi ise genel enflasyon ortalamasına göre. Gıda fiyatlarında yaşanılan gerçek enflasyon 120% civarındayken, açıklanan genel enflasyonun ortalamasının 59%’ larda olması, ne kadar fiyat artışı alsak da makası kapatmaya yetmeyecek gibi duruyor. Bunun dışında asgari ücrette gelen 50,09% artış ön görümüzün 20 puan üzerinde ve çoğu sözleşmelerde yazmayan bir eskalasyon hesaplama kalemi. Buradan gelecek fark ise işçilik maliyetlerinin birim fiyatlarda 8% oranında artması ve bu da diğer tüm artışlar ile genel bütçede ciddi zarar demek.
Ortaya çıkan bu hasarı telafi etmek için sektördeki her firmanın aynı yaklaşımda olması ve iş alabilmek için düşük fiyatlar vermemesi  gerekli. Sektörde konuşulan menü fiyatlarının 30 TL ve üzerine çıkması için her firmanın aynı yaklaşımda olması gerekli.  Müşteri sözleşmeleri 3 ay veya 6 ay da fiyat revizyonu olacak şekilde dönüştürülmeli ve ayrıca eskalasyon hesaplamaları ise bizler üretici olduğumuz için ÜFE verilerine dönmeli.

Elif ÜNGÖR
Akkol  Kalite Ve Kurumsal İletişim Koordinatörü

Loading

Paylaş :

Comment here