Haberler

Metro Türkiye’den Yeme İçme Sektörüne Sürdürülebilirlik Çağrısı: “Bir Tabak Yarını Değiştirebilir Mi?’’

30 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de yeme içme sektörünün dönüşümüne ve gelişimine odaklanan Metro Türkiye, sektörün sürdürülebilirlik dönüşümüne de destek oluyor. “Bir Tabak Yarını Değiştirebilir Mi?” sloganıyla yola çıkan Metro Türkiye, ikincisini yayınladığı ve içerisinde gıda ve gıda dışı olmak üzere 300’den fazla ürünün bulunduğu Sürdürülebilir Ürünler Kataloğu ile sürdürülebilir olmayı amaçlayan tüm restoranlara sürdürülebilirliğin reçetesini sunuyor.

Sürdürülebilir Ürünler Kataloğu ile çok çeşitli ürün ve hizmetlerin yanı sıra gerek izlenebilir ve yerel gerekse de hayvan refahı ve gıda atıkları gibi birçok alanda, kendi operasyonlarından sunduğu örneklerle Metro Türkiye, restoran ve şeflerin bu sürdürülebilirlik yolculuğunda onların yol arkadaşı oluyor.

 13 Ekim 2022, İstanbul – 30 yılı aşkın süredir Türk mutfak kültürünü ve değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla çalışmalarına sürdürülebilirlik odağıyla devam eden Metro Türkiye, yeme içme sektörünün de bu dönüşümüne destek oluyor. Bu amaçla Sürdürülebilir Ürünler Kataloğunun ikincisini yayınlayan Metro Türkiye, gıda ve gıda dışı olmak üzere 300’den fazla sürdürülebilir ürüne meyve, sebze, taze et ve balık ürünlerinin izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik kriterlerinin yer aldığı bu katalog içerisinde yer verirken kendi operasyonlarında uyguladığı gıda atığıyla ilgili tavsiyelerden sürdürülebilir kaynakların kullanımı konusundaki uyarılara, izlenebilir ürün tercihinin öneminden inovatif çözümlerin kullanılmasına kadar kendi operasyonlarında yürüttüğü birçok alandaki çalışmalarından örneklerle yeme içme sektörünü sürdürülebilirlik odağında faaliyetlerini gözden geçirmeye teşvik ediyor.

Türüng: “Sürdürülebilirliği gıdanın olduğu her alana yaymaya gayret ediyoruz’’

Sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi olarak ele aldıklarının altını çizen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Metro Türkiye olarak, sürdürülebilirliğe bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Her alanda katma değer yaratabilmek için sadece kendi operasyonlarımız ile sınırlı tutmuyor hem iş ortaklarımızı hem de müşterilerimizi kapsayan, etkileyen çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türk mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarabilme gayesiyle çıktığımız bu uzun soluklu yolculukta, restoranların ve şeflerin sürdürülebilirlik dönüşümüne katma değer sunuyoruz. Bu amaç doğrultusunda gıdayı koruyor, israfla mücadele ediyor, sürdürülebilirliği gıdanın olduğu her alana yaymaya gayret ediyoruz. Buna en güzel örneklerden biri ise geçtiğimiz aylarda hayata geçirdiğimiz “Sürdürülebilir Restoran Kılavuzu”. Bu önemli kılavuz, restoranların paydaşlarına ve topluma karşı sosyal etkilerini değerlendiren, faaliyetlerinde minimum çevresel etki yaratmaya, karbon ayak izini ve gıda atıklarını azaltmaya odaklanan, yerel tedarikçilerle çalışarak yerel kalkınmayı destekleyen, organik, sağlıklı ve sezonluk ürünleri, iyi tarım uygulama ürünlerini kullanan, hayvansal ürünlerde hayvan refahı ilkelerini dikkate alan, adil ve verimli ticareti destekleyerek ekonomiye etkilerini göz önünde bulundurmaya teşvik eden bir kılavuz. “Bir tabak yarını değiştirebilir mi?” sloganıyla yola çıktığımız ve bu yıl ikincisini yeme içme sektörüne sunduğumuz Sürdürülebilir Ürünler Kataloğunda ise iş ortaklarımıza gıda ve gıda dışı olmak üzere 300’den fazla ürün çeşitliliği sunmamızın yanı sıra kendi operasyonlarımızda yürüttüğümüz ve artık kurum kültürümüz haline gelen sürdürülebilirlik çalışmalarımıza yönelik örnekler sunuyoruz. Metro Türkiye olarak bizler, “Yarının Yanında, İşin Mutfağındayız”. Referans bilgi kaynağı niteliğindeki bu katalog ile restoran ve şeflerin sürdürülebilirlik yolculuğundaki tüm adımlarında onlara çözümler üretiyoruz ve sürdürülebilir restoran olmaları için destek oluyoruz.’’ dedi.

Gıda atıklarında %51 azalma

Birleşmiş Milletler’in gıda kaybı ve israfını 2030 yılına kadar %50 azaltma hedefine Metro Türkiye olarak 2021 yılı itibarıyla ulaşarak gıda atıklarını 2017 yılına kıyasla %51 oranında azalttı. Halen tüketilebilir durumda olan gıdaları, gıda bankaları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Metro Türkiye 2021 yılında 1.046 ton gıdayı kurtararak, ihtiyaç sahiplerine yaklaşık 2 milyon 5 yüz bin öğün yemek ulaşmasını sağladı ve 2.615 ton CO2 sera gazı emisyonunun oluşmasını önledi. Karbon ayak izini azaltmak için gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ise geçen yıla kıyasla enerji yoğunluğu %9,3, sera gazı emisyonu yoğunluğu ise yaklaşık %10 oranında azaltıldı.

107 ton gıda atığının tekrar kullanılabilmesi sağlandı

Metro Türkiye, kullanılabilir ve tüketilebilir durumda olan ancak son tüketim tarihi yaklaştığı için reyonda satılamayan ya da ambalaj hasarı nedeniyle satıştan kaldırılan ürünleri Fazla Gıda aracılığıyla yeniden satışa sunuyor. 2021 yılında 200 tona yakın gıda yeniden satış ile atık olmaktan kurtarılırken mağazalarda oluşan gıda atıklarının da yeniden kullanılmasını sağlamak amacıyla hayvan yemi üreticilerine satışını gerçekleştirerek 107 ton gıda atığının tekrar kullanılabilmesini sağladı. Gıda atıklarıyla mücadelesine yeme içme müşterilerini de dâhil eden Metro Türkiye, yalnızca 2021 yılında kendi çalışanları için 35.000 saat iç eğitim gerçekleştirdi. Öte yandan 2022 yılında ise Sürdürülebilir Restoran çalışmalarını hayata geçirerek restoran işletmelerinin sürdürülebilirlik dönüşümlerine destek olmaya devam ediyor.

Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen!  

2020 yılında tüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyerek “Tabağında ne var?” projesini başlatan Metro Türkiye, mağaza et üretimlerinden meyve sebzeye, Metro markalı tüm organik gıda ürünlerinden tüm karkas, vakum etlerde ve kültür balıklarında %100, deniz balıklarında ise %80’den fazla izlenebilirlik sağlıyor.

Yumurtaların %63’ü kafessiz

Müşterilerine sağlıklı ve güvenli hayvansal gıdaları sunarken, doğaya ve hayvan haklarına saygılı bir şekilde hareket etmeyi ön planda tutan Metro Türkiye, hayvan çiftliklerinin tamamını denetleyerek tüm Metro markalı taze ve dondurulmuş et ürünlerinin %100 hayvan sağlığı ve refahı standartlarına uygun olarak üretilmesini sağladı. Geçen yıla oranla yaklaşık %25 artışla, Metro markalı yumurtaların %63’ü kafessiz sistemlerden tedarik edildi. Bu kapsamda Metro Türkiye 2023 yılı sonuna kadar kendi markalı yumurtalarının tamamının kafessiz olmasını taahhüt ediyor.

Yeme içme sektörü müşterilerinin çözüm ortağı olmaya devam 

2021 yılında Metro Türkiye, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle yeme içme sektöründe gıda israfını azaltmada izlenebilecek uygulamaları ve önerileri içeren “Otel, Restoran ve Diğer Toplu Tüketim Yerlerinde Gıda İsrafı ile Mücadele Kılavuzu” isimli rehberi hazırlayarak sektörde  gıda atıklarına karşı hassasiyetin artırılması, şefler ve sektör profesyonelleri tarafından bu mücadelenin benimsenmesi ve uygulanması hedefiyle önemli bir hareket başlattı ve bu alanda öncü bir rol üstlendi. Kılavuzda; gıda atıkları ile mücadele, dünyada ve Türkiye’de gıda israfı, gıda israf ölçüm çalışması, gıda israfı yönetim ekibi kurulması ve eğitimi, gıda israfını önleme, gıda atıklarını ayrıştırma ve ölçme, önlenemeyen gıda atığının yönetimi başlıkları ele alınıyor. Ayrıca Metro Türkiye, yeme içme sektörünün ilk sürdürülebilirlik dijital platformu üzerinden sürdürülebilirlik, atıkla mücadele ve menü çözümlerini sunmaya devam ediyor.

Yeme içme sektörü için yayınlanan Sürdürülebilir Ürünler Kataloğuna ulaşmak için:

https://www.metro-tr.com/surdurulebilirlik-platformu/horeca-surdurulebilirlik-platformu/surdurulebilir-restoran

 

Loading

Paylaş :

Comment here