Kategori Dışı

KÜLSAN A.Ş Yöneticilerinden Rıza AKKAYA

 

Gıda güvenirliği sadece gıda maddeleri ve prosesle mi sağlanır?

Piyasada gıda güvenliği denildiğinde, genellikle önümüze gelen gıda maddeleri ile bunların hazırlık prosesleri akla gelmektedir. Peki ya kafe ve restoran gibi toplu tüketim gıda işletmelerinde, genelde melamin olarak adlandırılan, tabak ve diğer servis ekipmanlarının ne kadar sağlık olduğunu hiç düşündünüz mü?  Bu soruların cevaplarını KÜLSAN A.Ş Yöneticilerinden Rıza AKKAYA ‘dan öğreniyoruz

Yasal normlara uygun üretilmiş, güvenilir gıdalar canlıların karnını doyururken, aynı zamanda hayatlarını idame ettirecek birer sağlık kaynağıdır. Güvenilir olmayan gıdalar ise ani-akut ya da zamana yayılan-kronik hastalık yapıcı (patojen) etkiler göstererek, sağlığın bozulmasına sebebiyet verirler.

Ani-akut patojen etkiler; mide bulantısı, ishal, çarpıntı gibi gıda zehirlenmesi belirtileri gösterirken, zaman içinde yavaş yavaş bünyelere giren ve hastalıklara yol açan kronik etkileri bu kadar çabuk fark edemeyiz. Fark ettiğimizde de, ya gecikmiş, ya da çok geç kalmış oluruz.

Piyasada gıda güvenliği denildiğinde, genellikle önümüze gelen gıda maddeleri ile bunların hazırlık prosesleri akla gelmektedir. Peki ya kafe ve restoran gibi toplu tüketim gıda işletmelerinde, genelde melamin olarak adlandırılan, tabak ve diğer servis ekipmanlarının ne kadar sağlık olduğunu hiç düşündünüz mü?

Gıda ile temasa uygun, güvenilir melamin malzemesi Thermoset’tir. Şu anda piyasada bulunan bu türden malzemelerin % 80’lik normlara uygun olmayan, gıda ile karışıp insan bünyesine giren ve organlar tarafından bünyeden atılamayıp, burada birikerek böbrek hastalığı ve kansere sebebiyet veren üreden maddesinden üretilmektedir.

Gıda uygun olmayan üreden imal edilmiş malzemelerin en belirgin özelliği, kullandıkça sararması, üzerindeki ve kenarlarındaki kaplama malzemesinin kabarması, fiyatlarının görece ucuz olmasıdır. Zira normlara uygun üretilmiş Thermoset malzemenin fiyatı, muadili porselene göre bir miktar yüksek olması gerekirken, üre malzemeyle üretilenler neredeyse yarı fiyatınadır.

Thermoset malzemeden üretilen ürünler; normlara uygun, temizliği kolay, dayanıklı olması sebebiyle çok uzun süreler kullanıldığı için amortisman bakımından çok avantajlıdır.

Ancak bilgi eksikliğinden dolayı, gerek son kullanıcılar, gerek gıda işletmecileri daha ucuz malzemeyi tercih ederken kendilerinin, sevdiklerinin ve müşterilerinin sağlıklarını tehlikeye atmaktadırlar.

Bu konuyla ilgili olarak gıda mevzuatımız üretilecek madde ve malzemelerin normlarını belirlemiş, bunları üretenlerin de, tıpkı diğer gıda işletmeleri gibi Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıt zorunluluğu getirilmiştir.

Normlara uygun ve kayıtlı üreticinin ürettiği gıda ile temas eden malzemelerde, yönetmelikle zorunluluk getirilen “Gıda ile temasa uygundur” ifadesi ya da aşağıdaki gıdaya uygunluk işareti bulunmalıdır.

Bunlara ilave olarak, gerektiğinde uygun kullanım için özel talimatlar, üretici veya ithalatçının ya da piyasaya ardan sorumlu satıcının adı, ünvanı ve adresi ile Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İşletme Kayıt Belgesi’nin de ürün ile birlikte bulunması gerekmektedir.

Piyasaya normlara uygun olmayan malzeme sunanların büyük bir kısmında marka ya da yukarıdaki işaret bulunmamaktadır. Bazıları da, her türlü riske alıp gıdaya uygunluk işaretini ya da “Gıda ile temasa uygundur” ifadesini yazabilmektedir.

Peki, güvenilir malzemeyi nasıl seçeceğiz? Bu oldukça kolay. Öncelikle aldığımız ürün altında yukarıdaki gıdaya uygunluk işareti ya da “Gıda ile temasa uygundur” ifadelerinin olup

olmadığını, üretici veya ithalatçının adını kontrol edeceği. Ürünü toplu olarak tedarik ediyorsak, üreticinin ya da ithalatçının Gıdaya Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İşletme Kayıt Belgesi’ni talep edeceğiz.

Unutmayın… Ne kadar iyi ve kaliteli gıda üretirseniz üretin, zincirin en zayıf halkası kadar güvenilir ve kaliteli olabilirsiniz. Binlerce kez kullanılacağınız bir üründe, sadece satış fiyatına göre tedarik yaptığınızda, bunun bedeli ummadığınız kadar ağır olabilir.

Loading

Paylaş :

Comment here