Manşet

Son yaşadığımız büyük deprem bunun en çarpıcı örneğidir

 

Beklenmedik bir anda karşılaşacağımız doğal afetler sonucunda insanın eli kolu bağlanır. Yönetimlerde bazen çaresiz kalabilir. Afetin büyüklüğüne göre her bölgeye yardım ulaşmayabilir.Bu durumlarda yardım gelene kadar kendi imkanlarınızla hayatta kalmanızı sağlayan bu küçük portatif cihazlar çok işinize yarayabilir.

Son yaşadığımız büyük deprem bunun en çarpıcı örneğidir. İnsanlar ve yönetimler her ne kadar önceden önlem almış olsalar bile bazen kullanılması gereken araç, gereç ve malzemelerde kullanılamaz duruma gelebilir. Ancak herkesin evinde, arabasında, iş yerinde veya deprem konteynırlarında bulundurabileceği portatif hijyen sağlama cihazları yardımınıza yetişebilir. Ayrıca yardım ekiplerinin de çantalarında bulunması (ufak ve portatif olması açısından) çok işe yarar.

Bu cihazlar şarjlı olabildiği gibi pilli ve elektrikli de olabiliyor. Hatta şarj  kablosuyla araçlarda şarj edilebilen modelleri bile var (sigara çakmağı soketi).Elektriğin olmadığı durumlarda önceden şarj edilmiş bu portatif cihazlar hijyen sağlaması ile çok gerekli. Normal hayatınızda da çantanızda, evinizde , arabanızda , iş yerinizde kullanabileceğiniz bu portatif cihazlar doğal afetlerde, evinizde, piknikte, yazlıklarınızda hayat kurtaran cihazlara dönüşebiliyor.

En önemlisi bu afetler sonucunda su kaynaklarının kirlenmesi sonucu insanlar ve hayvanların susuz kalması, kirli suların içilmesi ve kullanılması sonucu salgın hastalıkların oluşması. Maalesef 2-5 günden fazla susuz yaşayabilme şansımız yok. İşte böyle durumlarda yardım sizlere ulaşana kadar bu cihazlarla kendinizin ve diğer insanların, can dostlarımızın yardımına koşabilirsiniz.

1- PORTATİF OZON CİHAZLARI : Yaklaşık 500 gr ağırlıktadır.  Kendinden şarjlı pilli , araç şarjlı kablolu veya elektrikle çalışan bu küçük cihazlar hiçbir yardımcı sarf malzeme gerektirmeden havadaki oksijeni kullanarak ozona çevirir. Ozon ise gerek içme ve kullanma suyunuzun gereksede ortam dezenfeksiyonunu sağlayan güçlü bir dezenfektandır. Kullanacağınız kadar suyu ( bu kuyu suyuda olabilir) bir kaba koyduktan sonra ozon cihazınızın ucunu su içerisine yerleştirip 10 dakika ozon vermeniz yeterli. Kirlenmiş her türlü giysi, alet, edevatı da gene su içerisine yatırıp 10-15 dakika ozonla müdahale edebilirsiniz. Çadır ve benzeri kapalı alanlarda 15-20 dakika çalıştırarak hava ve ortamı dezenfekte edebilirsiniz. su içerisinde aktif oksijene ayrılan ozonun hiçbir zararı yoktur. Her türlü yiyebileceğiniz gıda ürününü de gerek su içerisinde gerekse kapalı bir kap içerisinde ozon  gazıyla dezenfekte edebilirsiniz. Bunun için başka hiçbir malzeme kullanmanıza gerek yoktur.

El tipi bu cihazların biraz daha büyük olanları ise sahra hastanesi, hastaneler, yemek üretim yerleri, büyük çadırlar, askeri birliklerin su dezenfeksiyonunda kullanabileceği gibi ve her türlü kapalı alanda insanlara havadan bulaşabilecek olan mikroorganizmaları öldürmeye yarar. Tabi büyük kapasiteli, cihazlar elektrikle çalışmaktadır. Yardımlar bölgelere ulaşana kadar yerel yönetimler bu cihazlarla kendi başlarının çaresine bakabilir.

 2- SÜPER OKSİDE SU CİHAZLARI:  Yaklaşık 400 gr ağırlıktadır.  Bu cihazlar daha çok şarjlı ev tipi kullanımı içindir. Ancak bu cihazların dezenfektan üretebilmesi için sofra tuzuna ihtiyaç vardır (sodyum klorür). Üretici firmalar cihazla birlikte kutu içinde 200 gr tuzu da bir  kap içinde  vermektedirler. 5 gr.lık tuz ile 1 kg dezenfektan üretebilir,  bu 1 kg. dezenfektan ile de yarım ton suyu dezenfekte edebilirsiniz.

Tamamen doğal olan bu ürün zehir (Toksik) içermediğinden su, hava ortam, her türlü gıda maddesi ve üst, baş, alet, ekipmanların dezenfeksiyonunda kullanılır. Kendisinden spreylemesi mevcuttur. Aynı ozon cihazlarında olduğu gibi büyük kapasiteli cihazlarda mevcut olup gene çalışmaları için elektrik gerekmektedir.

3- İYONATÖR CİHAZLAR: 750 gr ağırlıktadır. Şarj pillidir. Her ne kadar ülkemizde çok bulunmasada çok faydalı bir cihaz olup sadece su ile çalışır, haznesine koyduğunuz suya elektrik iyonları yükleyerek suyu dezenfektana çevirir. Kendisinden püskürtme, spreyleme ile  her türlü yüzeyi dezenfekte eder. Toksik (zehir) değildir.  Bu teknoloji 7 dalda dünyada ödül almıştır. Her türlü yüzey,alet-ekipmanın dezenfeksiyonunu sağladığı gibi sebze ve meyvelerin üzerine de püskürtülerek dezenfeksiyon sağlar. Portatif olması sebebiyle ihtiyaç duyulan her yerde kolayca kullanabilirisiniz. Su dezenfeksiyonu için kullanılmaz ( Endüstriyel cihazlar gerekir).

4- U.V. LAMBALI CİHAZLAR: 136 gr. ağırlığındadır. Cep veya çantanızda taşıyabileceğiniz ultraviyole ışıkla dezenfeksiyon sağlayan cihazlardır. 2-4 adet kalem pille çalışır. Sıvı veya herhangi bir spreylemeye gerek yoktur, ışın olarak etki eder.  Kullanacağınız her türlü alet, ekipman ve yüzeylere 3-5 cm mesafeden  10 saniye tutmanız yeterlidir ( Sadece gözünüze ve cildinize uygulamayın) . Su dezenfeksiyonu için kullanılmaz ( Endüstriyel cihazlar gerekir). Kalem tipi , küçük telefon şeklinde olanları mevcuttur. Günlük hayatınızda da temas ettiğiniz problemleri yüzeylere kolayca uygulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.

 

Loading

M.Baki Asutay
Latest posts by M.Baki Asutay (see all)
Paylaş :

Comment here