Manşet

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-…

 

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından gerçekleştirilecek olan Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’e sayılı günler kaldı. Forum öncesi yapılan basın toplantısında konuşan Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, 70’e yakın iş insanı, şirket ve ticaret odasının konfirmasyon gönderdiklerini duyurdu. Özgencil, “GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, gıda, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak.

Bundan sonraki dönemde de Türkiye’yle Körfez Ülkeleri arasındaki ticaret hacminin çok ciddi boyutlara geleceğine inanıyorum.” Değerlendirmesinde bulundu. Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün özel bir önem atfettiğini belirten Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulaziz Sager, “Son zamanlarda siyasi olarak Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında ivmelenen iş birliğinin ekonomik boyutuna da bir katkı sunmak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ve Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından siyasi yakınlaşmanın önemli bir döneminde, halihazırda stratejik ve canlı olan ilişkiyi daha da güçlendirmek için 12-13 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Körfez Ülkeleri yatırımcıları ve Türk iş dünyası Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’te bir araya getirilecek.

ZİRVEYE 2 HAFTA KALDI

UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak adına düzenlendiğini duyurdu. A ve B grubundaki firmaların yanı sıra ilgili ülkelerin ekonomi bakanları ve yatırım bakanlarının da katılacağı forumun son 2 haftasına girildiğini duyuran Özgencil, şimdiye kadar 70’e yakın iş insanı, şirket ve ticaret odasının konfirmasyon gönderdiklerini duyurdu.

TÜRK ŞİRKETLERİNDEN YOĞUN İLGİ

Şimdiye kadar 50’yi aşkın Türk şirketinin başvurusu olduğunu, bu sayının forumun yapılacağı tarihe kadar 100’ü bulacağını belirten Özgencil, “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz,  Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın da katılacaklarını düşünüyoruz. Ayrıca, DEİK Başkanı Nail Olpak da bu toplantıya katılacak. Suudi Arabistan’dan Yatırım Bakanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Finans Bakanı, Bhreyn’den, Kuveyt’ten, Katar’dan bakan düzeyinde katılımlar söz konusu.” dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİ’NİN RADARINDAKİ 6 SEKTÖR

Körfez Ülkeleri’nden gelen şirketlerin, Türkiye’nin A ve B grubundaki şirketlerle önemli görüşmeler yapacağının bilgisini paylaşan Özgencil, “GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, gıda, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak. GCC’nin önümüzdeki yıllarda Türkiye ile iş birliği taahhüdü ve ikili ticareti önemli ölçüde artırmak için önemli bir kapasite olduğu gerçeği göz önüne alındığında, forumun potansiyel iş birliği alanlarını keşfetmek ve ortak projeler için bir ağ oluşturmak için ideal bir fırsat olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Özgencil, forumda sektörel bazda 6 panelin gerçekleştirileceğini, bu panellerde bu iş birliğinin ileriki yıllarda nasıl daha da arttırılabilir, nasıl ortak projelere imza atılır? bunların  konuşulacağını aktardı. Özgencil, “Körfez Ülkeleri, özellikle enerji sahasında önemli ülkeler, dünyanın gelişmiş ülkelerine enerji transferi yapan ve bu enerji transferinin önümüzdeki 100 yıl boyunca da devam edeceği düşünülen ülkeler topluluğu. Bu ülkeler Türkiye için de çok önem arz etmekte. Gerek kültürel bağlar gerek sosyal bağlar bunlar da geçmişe dayalı ilişkiler olduğu için bu ilişkilerin ticari anlamda bütünleşmesini önemsiyorum.”

“AMAÇ KARŞILIKLI TİCARETİN GELİŞMESİ”

Körfez Ülkeleri ile bu düzeyde ilk kez bir toplantı yapılacağının altını çizen Özgencil, “Bu belki bir işaret fişeği olarak düşünülebilir. Eğer bu sene başarılı olmayı becerebilirsek, bundan sonraki dönemde de Türkiye ile Körfez Ülkeleri arasındaki ticaret hacminin çok ciddi boyutlara geleceğine inanıyorum. Körfez Ülkeleri, karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesini istiyorlar. Altyapı yatırımları konusunda ciddi istekleri var. Diğer sektörlerde olduğu gibi teknoloji sahasında nasıl iş birlikleri yapacaklarını araştıracaklar. Forumda konuşulacak 6 sektöre de yatırım yapacaklarını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Özgencil sözlerini şöyle sürdürdü;

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve özel sektörüne bir hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız bu hizmet karşılığında ülkemizin ve özel sektörümüzün pandeminin etkisiyle bütün dünyada başlayan ekonomik krizi ufak yaralarla atlatmasına yardımcı olmak. Bunu da başarabilirsek ne mutlu bize.”

TÜRKİYE VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE KATKI

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün özel bir önem atfettiğini belirten Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulaziz Sager, “Son zamanlarda siyasi olarak Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında ivmelenen iş birliğinin ekonomik boyutuna da bir katkı sunmak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. GCC ülkelerinden Türkiye’ye 2023 yılında birçok heyet geldi. Bunların bir kısmı ekonomik olarak ilişkilerin geliştirilmesi, bir kısmı siyasi olarak geliştirilmesiyle ilgili çeşitli çalışmalar yaptı. Bununla ilgili de samimi bir niyeti ortaya koymuş oldular. Suudi Arabistan’dan bir örnek vermem gerekirse, finans bakanı, belediyelerin bağlı olduğu bakan, ekonomi bakanı, yatırım bakanı ve en son olarak da Hac ve Umre Bakanı gibi 5 bakan Türkiye’ye 2023 yılı içinde ziyarette bulunmuş oldu.

Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın sekreteryasının da sürece dahil olmasıyla bu 6 ülke bazında hem bakanlar hem de delegasyon düzeyinde bir hazırlık içerisinde olduklarını dile getiren Sager, “Biz Körfez tarafında delegasyonlarla, Türkiye tarafında da ilgili alanların özel sektörüyle iki tarafı bir araya getirmek için çok ayrıntılı bir çalışma yapıyoruz. Altyapı ve inşaat, lojistik ve endüstri, gıda güvenliği ve tarım, ticaret ve yatırım. Ve son olarak da sporda gene bu başlıktan biri olarak ele alınacak sektörler. İnanıyoruz ki iki taraftan çok değerli katılımlarla, iki taraf da birbirini çok daha iyi anlayacak ve bunlarla ilgili bir diyalog süreci başlatılacak.” dedi.

6 KÖRFEZ ÜLKESİ ÜST DÜZEY TEMSİLCİ GÖNDERİYOR

Sager sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bu süreç içinde hem GCC Sekreteryasını, GCC ülkelerinin ve Türkiye’deki hükümetin aslında vermiş olduğu desteği görmek aynı zamanda 6 körfez ülkesinin üst düzey temsilci göndermesi ve yaptığımız organizasyonu desteklemesi de bizim için ayrıca bir mutluluk. Hedefimiz en iyi şirketlerin en üst düzey yöneticilerini bir araya getirmek. Umut ediyoruz ki bunun ikincisini ve devamını bu sefer bir Körfez Ülkesinde hayata geçirebiliriz. Amaç bu forumu da sürdürülebilir bir uluslararası marka ve forum haline getirmek.” dedi.

“KÖRFEZ’DEN TÜRKİYE’YE CİDDİ BİR DESTEK GELECEK”

Suudi Arabistan’ın bu süreçte çok önemli bir niyet ortaya koyduğunu ifade eden Sager, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de son yaptığı ziyarette Uluslararası Finans Konferansı’nda zaten üst düzey yapılan temaslarda da bütün bu süreç başlamış oldu. Tüm bu süreçte aslında ortaya konan niyet Suudi Arabistan tarafından, Katar tarafından, Kuveyt tarafından hem de diğer Körfez Ülkeleri tarafından çok açık ve net. Bu noktada da Körfez’den Türkiye’ye ciddi bir desteğin geleceğine olan inancım tam.” dedi.

 

 

 

 

Loading

Paylaş :

Comment here