Manşet

Koçel Plastik

 

Bu ayki sayımızda restoran, bar, otel, kafeterya, AVM, yemekhane, hastane, okullarda yiyecek ve sunumlarında kullanılan tepsileri üreten ve her geçen gün ürünlerini biraz daha geliştiren ve sektörün tepsi üretimi ve tasarımındaki lider markalarından Koçel Plastik’in Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında, Sinan Koçkar ve Ahmet Çelik’in misafirleri olduk.

Beni ve Engin Bey’i misafir ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben uzun yıllardır ürünlerinizi biliyorum. Okurlarımız ve sektör için bir de sizden dinleyebilir miyiz?

Gebze’deki fabrikamızda ürettiğimiz, yıllık 1 milyon adet civarındaki ürünün % 65’lik kısmını başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, turizm açısından gelişmiş, yiyecek-içecek sektörleri yüksek, dünyanın 50 ülkesine ihraç ediyoruz. Ürünlerimiz hızlı servise uygun ve kaymazlık özelliğine sahip, içecek sunumları, self-servis toplu tüketim işletmeleri, kafeterya ve çay bahçeleri ile gastronorm ölçülerde ürettiğimiz ürünler de toplu yemek servisi veren işletmelerin, üretim ve servis hatlarında oldukça fonksiyonel ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak şu anki üretim alanımız talebi karşılamaya yeterli gelmediğinden ve yeni ürün gruplarına gireceğimizden dolayı, tesisimizi büyütmek için yeni yatırım hedeflerimiz bulunmaktadır.

Ürünlerinize bu kadar çok talep gelmesinin sebebi nedir?

Aslında bunun birden çok sebebi var. Kompozit, laminant ve kauçuk olmak üzere 3 grup malzemeden ürün elde ediyoruz.Sektörün ihtiyacına uygun hammadde, uygun tasarım ve uygun maliyetli ürün yapıyoruz. Hammadde ve yarı mamullerimizi kendimiz ürettiğimiz için dışarıya bağımlı kalmıyoruz.

Bu 3 malzeme arasındaki farklar nelerdir?

Kauçuk grubu ürünler; yüksek maliyetli, ancak hızlı servis yapılan ve yüksek kaymazlık gerektiren bar, otel, turizm işletmeleri tarafından tercih edilir. Laminanttan mamul ürünler su ve darbeye dayanıklılığı düşük olup, buna paralel maliyetleri de düşüktür. Genelde kafeterya ve çay bahçelerinde kullanılır. Kompozit malzemeden üretilenler ise yoğun iş trafiğinin olduğu catering ve self-servis işletmeleri, askeri tesis, hastane ve okul yemekhanelerinde kullanılır. Lokomotif ürünlerimiz kompozit ve laminant grubu ürünlerden yaptığımız self-servis tepsileridir.

Sohbeti gerçekleştirdiğimiz showroomda; yuvarlak, oval, kare, dikdörtgen tepsilerin yanında köşe detayları farklı ürünleriniz de dikkatimizi çekiyor.

Evet, tasarımlarımız sayesinde müşterilerimizin cirolarını ve marka değerlerini attırmak, işlerinde verimlilik sağlamayı hedefliyoruz. Örneğin geliştirdiğimiz yeni self-servis tepsilerinin kenar yükseltilerini, köşelerde yumuşatarak indirdik ve müşteri masada yemek yerken kolunu tepsiye yaslayarak bir konfor alanı yaratmaya ve işletmenin tercih edilmesine gayret gösterdik. Müşterilerimizin taleplerine göre tepsilere çeşitli desen, renk ve görseller basabilmekteyiz. Ayrıca uluslararası mutfak standart ölçüsü GN 1/1 ebadında ve kompozit malzemeden ürettiğimiz tepsiler, sadece sunumda değil, üretimde de toplu yemek üreticilerine üretimde de yerden ve işçilikten tasarruf sağlamaktadır. Tüm bunları yaparken de, sürekli yenilikçi orijinal ürünler tasarlıyor ve bizden önce alınmış patentlere de çok dikkat ediyoruz.

Yeni ürün gruplarına gireceğinizden bahsetmiştiniz. Şu anda kaç çeşit ürününüz var ve gelecekte yapmayı planladığınız ürün çeşitleri ne olacak?

Şu anda 200 civarında kalıbımız mevcut olup, bunları hammadde materyallerindeki çeşitlilik, renk ve desen kombinasyonlarıyla birlikte değerlendirdiğimizde, binlerce farklı ürün çeşidi üretebilmekteyiz. Şu anda gıda üretim yerlerindeki gıda istifleme raflarının kurulumları ile istifleme ve (özellikle soğuk oda içlerinde) soğutma için yeterli ergonomiye sahip olmadığını, verimlilik sağlayamadığını gözlemliyoruz. Yeni tesisimize geçtiğimizde kompozit malzemeden üretilmiş, kolay kurulabilen, verimli istifleme ve soğuk muhafaza sağlayacak, patenti bize ait ve kilit sistemi daha güçlü ve daha ağır yükler taşıyabilecek gıda istifleme rafları üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca kompozit malzeme ile sektöre faydalı ürün tasarımlarımız da mevcut. Örneğin et restoranlarında, popüler steak mönü sunumları için üzerinde et kesilebilecek gıdayla temasa uygun bir ürün geliştirdik.

Başta Avrupa olmak üzere üretiminizin % 65’ini ihraç ettiğinizi söylemiştiniz. Bununla ilgili bir stratejiniz var mı?

Pandemi öncesi Avrupa’nın yıllık tepsi talebi 30 milyon adetti. Pandemiden sonra beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle, bu sayı 20 milyon/yıla geriledi. Biz bu talebin yıllık 500 binini karşılıyoruz. Avrupa’da böylesine bir potansiyel olmasına rağmen, her sipariş için ayrı ihracat belgeleri düzenlemek ve sevk yaptığımızdan, lojistik ve diğer maliyetlerimiz yükseliyor ve rekabet etmekte güçlük çekiyoruz. Bunun önüne geçebilmek için önümüzdeki dönemde Almanya’da bir depo ve merkez kurmayı, Avrupa’ya olan pazarlama, satış ve dağıtımımızı buradan gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Sinan Bey, Ahmet Bey çok zevkli ve genç müteşebbisler için ilham verici bir sohbet oldu. Ayrıca işinize hâkimiyetiniz, sektöre sunduğunuz yenilikçi ve fonksiyonel ürünler yakın gelecekte sizleri farklı platformlarda göreceğimizin habercisi… Bizi misafir ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

 

 

 

Loading

Paylaş :

Comment here