Ülkemizde ve Avrupa’da havaların soğumasıyla birlikte Covid-19 vakalarında yeniden artış görülmeye başladı. Yaşlı kıta üzerindeki ülkeler, kısmi kapanmadan aşı pasaportlarına farklı tedbirleri hayata geçirmeye başladı.
Ülke, ülke Avrupa kıtasında Covid-19 salgınının yeni dalgasında son durumu ve alınan önlemler hakkında gözlemlerimi paylaşmak istiyorum. Baştan söylemeliyim ki biz de AVM girişlerindeki HES kodu kontrolünün dışında ciddi anlamda kontrol ve denetimlerin yapılmadığını zaten gözlemliyoruz ama bu durum Avrupa ülkelerinde aynı değil, önlemler ve kontroller ciddiyetle yapılıyor ve salgını yine de kontrol altına almakta zorlanılıyor.
Şimdi yakında zamanda bulunduğum ülkelerden başlamak üzere bazı ülkelerdeki önlem ve kontrollerden bahsetmek istiyorum.
Yunanistan
Yunanistan’da çoğu lokanta ve kafeterya, Covid-19’la mücadele kapsamında uygulanan kısmi kısıtlamalar ve artan maliyetler nedeniyle kepenklerini kapattı.
Covid-19 vakalarının hızla arttığı Yunanistan’da kafe ve restoranların kapalı kısımlarından sadece aşı sertifikasına sahip müşteriler yararlanabilirken, açık alanlardan hizmet almak isteyen müşterilerin de aşı sertifikası veya son 48 saatte yapılmış Covid-19 testi sonuç belgesini kimlikleri ile birlikte ibraz etmesi gerekiyor aksi halde sadece paket olarak alıp çıkmak durumundasınız.
Ben de orada iken aşı sertifikamı göstererek kapalı yada açık mekanlardan faydalanabiliyorum.
Artan vaka sayıları nedeniyle yoğun bakım servislerinde doluluk oranları yükselirken, hükümet, kendi özel muayenehanelerinde çalışan doktorlara da devlet hastanelerinde salgınla mücadeleye katılmaları için çağrıda bulundu
Bulgaristan
Dünya genelinde Covid-19 bağlantılı can kaybı sayısında ülkeler listesinin en üst sıralarında yer alan Bulgaristan’da her bir milyon kişide 283.68 ölüm kayda girdi ve bu dalganın henüz hız kesmediği bildirildi. Covid-19 hastalarının yoğunluğu nedeniyle hastanelerde acil olayan bütün ameliyatlar geçici olarak askıya alındı.
Bulgaristan yüzde 23 ile Avrupa Birliği üyeleri arasında en düşük aşılama oranına sahip ülke ve aşı protestolarının yanısıra aşısız nüfus da çok fazla.
Ukrayna
Ülkede Covid-19 bağlantılı can kaybı 832 gibi rekor bir düzeye ulaşınca Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy iki doz Covid-19 aşısı olanlara 1000 grivna (yaklaşık 33 euro) para verileceğini açıkladı.
Ülkede ortalama asgari aylık 6 bin grivna, nominal aylık ise 12 bin grivna civarında. Bu para teşviki ile aşı gönülsüzlüğünün kırılması amaçlanıyor.
İstatistiklere göre 41 milyonluk ülkede aşı yaptıranların oranı %20 ila %28 düzeyinde.
Avusturya
Ülkede 15 Kasım’da 2021 gece yarısı aşı olmayan vatandaşlar için ulusal kapanma uygulaması yürürlüğe girdi. 12 yaşından büyük Covid-19 aşısı olmayan kişilerin yalnızca işe, eğitime, temel ihtiyaç alışverişine ya da yürüyüşe gitmesine izin veriliyor.
Sokaklarda rastgele kontrollerle uygulama denetleniyor. Kuralı delenler için bin 450 euroya kadar para cezası kesilebiliyor. Ülke nüfusunun yüzde 64’ü tam doz aşılandı, başbakan bu oranı “utanç verici şekilde düşük” olarak tanımlıyor.
Avusturya’da son olarak aşı zorunlu hale getirildi, diğer ülkelerde de bu tür kararların çıkabileceği belirtiliyor.
Almanya
Almanya’da vaka sayısı yükselişte. Başkent Berlin’in de içinde bulunduğu Brandenburg eyaleti negatif Covid-19 testi olsa dahi aşılanmamış kişilerin restoran, müze ve diğer kamu alanlarına girişini tamamen yasakladı.
Nüfusun üçte ikisi tam doz aşı olduğu ülke aşılama kampanyasına hız vermekte zorlanıyor. Diğer yandan da takviye aşı oranını yükseltmeye uğraşıyor. Avusturya benzeri bir karar burada da çıkabilir.
Hollanda
Yaz aylarında Covid-19 kısıtlamalarını tamamen kaldıran ülkelerin başında gelen Hollanda son dönemde artan yeni vakalarla başa çıkmakta zorlanıyor yeni yıl öncesi kapanma kararı alarak uyguladı.
Belçika
Covid-19 sebebiyle hastaneye artış oranının haftada yüzde 30 arttığı, yoğun bakım ünitesindeki hasta sayısının 500’ü geçtiği ülkede hükümet tedbirleri sıkılaştırma takvimini öne çekti.
Yakından takip ettiğim, bazılarında bulunduğum ülkelerdeki son durumları aktarmaya çalıştım. Bütün bu ülkelerde bizdeki HES kodu uygulaması benzeri kod denetimi yapan uygulamalar kullanılıyor. Örneğin Yunanistanda ister Yunan vatandaşı olsun ister yabancı, uluslararası aşı kartı doğrulaması yapılamazsa café-restaurant gibi yerlerde değil içeride dışarıda dahi oturup bir şey yiyip içemiyorsunuz. Yabancı iseni zaten aşılarınız tam olmalı hatta son 72 saatte alınmış negatif PCR testi de isteniyor yoksa ülkeye giriş yapamıyorsunuz. Aynı durum aşısız kendi vatandaşları içinde geçerli.
İsviçre🇨🇭, Sırbistan🇷🇸, Hırvatistan🇭🇷, Makedonya🇲🇰, Letonya🇱🇻, Danimarka🇩🇰 gibi diğer ülkelerde de benzeri uygulamalar yapılıyor.
Buradan hareketle yazımı şöyle sonlandırayım; Pandemi, ülkelerdeki günlük yaşayışı, ticareti ve hemen herşeyi, alışkanlıklarımızı değiştirdi. Teknolojik ürünlerin, çözümlerin kullanımı üst düzeye çıktı.
Biz de Çözbim Yazılım olarak kullanıcılarımıza değişen koşullar, gereksinimler yönünde 1987’den beri olduğu gibi günümüzde de çözümler üretmeye devam ediyoruz.
Sağlıklı günler dilerim.
- 2024’ü Uğurlarken: Ekonomi, siyaset ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmeler - Aralık 23, 2024
- Toplu Yemek Üretim Sektöründe Yaşanan Zorluklar ve Çözüm Önerileri - Kasım 29, 2024
- Anların Kıymetini Bilmek: Hayatın Gerçek Anlamı - Ekim 7, 2024
Comment here