Kategori Dışı

Seçim mi? Geçim mi?

Genel seçimlerin üzerinden 1 yıl daha geçmeden yine bir seçim arefesindeyiz, bu kez yerel seçimlere günler kaldı hatta bu yazı elinize ulaştığında seçimler geride kalmış olacak.

Geride bıraktığımız genel seçimlerden sonra zaten kötü olan ekonomimiz daha da kötüleşerek enflasyon 100% 200% artarak yaşam koşullarını zorlaştırdı. Bu gerçeklikle yaşamaya çalışırken; üretim yapmaya çalışırken, ekonominin çarklarını döndürmeye çalışırken, siyasi mühendislik midir? Yoksa gerçek midir? Aynı senaryonun tekrarlanacağı konuşuluyor yada bu beklenti pompalanıyor.

Bu beklentiler olumlu yada olumsuz sandığa nasıl yansıyacak? Seçim ekonomisinin faturası vatandaşa yine ne kadar yük getirecek? Yansıyan ve açıklanan sonuç ne kadar güvenilir olacak? Bunu göreceğiz. Sonuçta seçimlerini sonucunu “oyları atan değil, sayanlar belirler”.

Ülkemizde seçimler diğer ülkelere göre daha farklı yapılıyor, yaşanıyor ve diğer ülkelere nazaran bizdeki hazırlık ve kampanya süreci devasa bütçeler ile yapılıyor buna kişisel harcamaları da katarsak müthiş seçim ekonomisi oluşuyor ve ardından da seçim enflasyonu yaşanıyor!

İşte yazımda bu konuya değinip, başka ülkelerde seçim süreçleri nasıl yaşanıyor? Hazırlıklar kampanyalar nasıl yapılıyor? Bizdeki gibi toplu mitingler yapılıyor mu? Konvoylar düzenlenip afişler asılıyor mu? kısaca fazla detaya girmeden aktarmak istiyorum.

YURTDIŞI ÜLKELERDE SEÇİMLER NASIL YAPILIYOR?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki öyle bizdeki kadar şaşalı, gürültülü değil. Bir defa araçlar ile sokaklarda bangır bangır müzik çalarak gezilmiyor, ister yerel ister genel seçim olsun.(1)

Zaten seçmen de gezen araçtaki müziğe yada yapılan gürültüye oy vermiyor🤔

Mitingler

Siyasi liderler ve adaylar, seçmenlere doğrudan seslenmek ve politikalarını tanıtmak için mitingler ve toplantılar düzenliyorlar. Ama bu ülkeden ülkeye değişiyor ve sayısı ya çok az ya hiç. Bu etkinliklerde, adaylar destekçileriyle bir araya gelerek politik mesajlarını iletmek, soruları yanıtlamak ve seçmenlerle etkileşimde bulunmak için bir platformda buluşuyorlar.

Ama bizde artık bu demokratik kültür kalmadı, liderler tartışmıyor-tartışamıyor, beğenmediği soruya yanıt vermiyor hatta azarlıyor. Yabancı ülke seçmeni buna hoşgörü göstermiyor.

 Propaganda Afişleri ve Broşürler

Seçmenlere ulaşmak için sokaklara, kamusal alanlara ve belirlenmiş afişleme noktalarına propaganda afişleri ve broşürler asıyorlar ama gelişigüzel heryere değil bu da bir kurala bağlı. Bu materyallerde, partilerin politikaları, adayların vaatleri ve genel mesajlar, adayların biyografileri bulunuyor.

 Araç Konvoyları ve Yürüyüşler

Girişte de bahsettiğim gibi araç konvoyu ve müzikli şehir içi vs gezen araç konvoyları olabiliyor ama bizdeki gibi abartılı değil. Mesela bizdeki gibi çakarlı konvoy ve esnaf ziyaretleri vs görülmüyor, adaylar otobüs tepesinde halka seslenmiyor.

Medya Kampanyaları

Seçim kampanyaları genellikle medya aracılığıyla da yürütülüyor. Siyasi reklamlar, röportajlar, tartışmalar –maalesef bizde artık yapılmıyor, yapılamıyor- ve televizyon programları aracılığıyla adaylar ve partiler, seçmenlere politikalarını ve vaatlerini duyuruyor. Sosyal medya platformları da giderek artan bir şekilde seçim kampanyalarının önemli bir parçası haline geldi elbette.

Kapı Kapı Sokak Sokak Dolaşma ve Broşür Dağıtımı

Bazı ülkelerde, adaylar ve gönüllüler, seçmenlere doğrudan ulaşmak için kapı kapı dolaşarak broşür dağıtımı yaparlar. Bizde ekstradan kahve falan da dağıtılıyor 40 yıl hatırı kalsın diye 🙂 Bu yöntem, seçmenlerle birebir iletişim kurmanın ve onların sorularını yanıtlamanın etkili bir yolu ancak bizde bunu gönüllüler yapıyor adayların yanına pek yaklaşabilen yok.

Sonuç olarak;

Seçimler bizde diğer batılı ülkeler ve dünya ülkelerine göre benzerlik gösterse de belirgin farklar var. En önemlisi seçim ekonomisi halkın sırtına enflasyon olarak binmiyor, bunu da zaten yabancı ülkelerdeki enflasyon oranlarından-paralarının değeri ve alım gücünden dolayı çok iyi biliyoruz.

Seçimler, Türkiye’nin demokratik yapısının ve siyasi istikrarının korunması için hayati öneme sahiptir. Ancak seçimlerin sadece bir siyasi yarışma olmadığını, aynı zamanda halkın ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için bir fırsat olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle, seçmenlerin seçim sürecine aktif olarak katılımı ve adayların sunulan politika ve projeleri değerlendirmesi önemlidir. Seçim mi, yoksa geçim mi? Sorusunun cevabı, vatandaşların seçimlerde verdikleri tercihlerle şekillenir.

Sandık önünüze 4 yada 5 yılda bir gelir, demokrasiye sahip çıkmak seçimlere aktif katılım sağlamak vatandaşlık görevidir. Sonra sızlanmak şikayet etmemek için sandığa gitmek ve oy’una sahip çıkmak her vatandaşın görevi ve demokratik bilinci olmalıdır.

Seçimlerin ülkemize hayırlı olması dileği ile…

(1) https://tinyurl.com/2ulke2secim (2023 Yunanistan ve Türkiye Seçimlerini değerlendirdiğim yazıma bu linkten ulaşabilirsiniz)

 

 

Loading

Soykan ÖZÇELİK
Takip Edin
Paylaş :

Comment here