Teknoloji-Yazılım

İlk günden bu güne Telegram…

Merhaba, Telegram severler ve henüz onu keşfetmemiş olanlar 🙂

photo_2017-11-15_12-08-00

Beni tanıyanlar  Telegramı çıktığı ilk andan (Ağustos 2013) itibaren kullanmaya başladığımı, hakkında sürekli yazılar yazdığımı ve sürekli paylaşımlar yaptığımı bilir.

Telegram‘ın diğer benzeri uygulamalardan ayrışan üstün özelliklerini hemen hatırlayalım;

  • Öncelikle platform bağımsız her ortamda çalışıyor. Windows, Mac, Linux, IOS, Android, WindowsPhone ve Web de ve hatta Windows Portable olarak senkronize çalışıyor.
  • WhatsApp gibi telefon numarası ile aktivasyon yapılıyor ancak Twitter’daki kullanici adi gibi @kullaniciadi  bir kullanıcı adı seçerek size ulaşmak isteyenlere verebiliyorsunuz böylece telefon numaranız size kalıyor:)
  • Telegram öncelikle size özel ve güçlü bir şifreleme ile mesajları uçtan uca ulaştırıyor.
  • Bulut tabanlı ve her plartformda saniyeler içerisinde son senkronize olup yazışmalarınız karşısınıza geliyor.  Dağıtık yapıda yani Dünya’nın çeşitli yerlerindeki sunucuları sayesinde bu hız sağlanıyor.
  • Güvenli,iki kat güvenli sohbet etmek isterseniz Secure Chat(Güvenli Sohbet) açabiliyorsunuz. Secure Chat bununla da kalmıyor ayarlardığınız bir zaman sonra kendiliğinden karşılıklı iki cihazdan da  siliniyor(self destruct) gerçek E2E(end to end) ayrıca normal chatte de dilerseniz istediğiniz mesajın karşıdan da silinmesini   sağlayabiliyorsunuz ( delete for Soykan ).
  • Dosya türünde ve boyutunda sınır yok, Telegram aynı zamanda sizin buluttaki deponuz!
  • Telegram son günlerde sıkça duyulmayan başlayan bot teknolojilerinin de öncüsü. Botlar ile anketler yapabiliyor, Youtube araması yapabiliyor, Github güncellemeleri takip edebiliyor, Yandex araması yapabiliyor, instagram url’si vererek bir fotoğraf indirebiliyor, yapılacak işlerinizi takip edebiliyor, müzik aratabiliyor daha sayayım mı?

En son Ekim 2017 de o güne kadar ki özellikleri içeren bir yazımı paylaşmıştım – https://soykanozcelik.wordpress.com/2017/11/15/telegram-son-v4-5-ve-oncesinde-gelen-tum-ozellikler/  – zaman ne çabuk geçti ve zaman gibi Telegram da boş durmadı ve nerdeyse her ay bir güncelleme çıkarttı. Bunların bazıları küçük çaplı olsa da genel de ses getiren ve benzeri olmayan ve sonrasında anlık mesajlaşma programlarının bu özellikleri kopyaladığı özellikler oldu.

Bu yazımda yukarıda bahsettiğim özelliklerden sonra  gelen yeni özellikleri yeniden eskiye doğru ve birleştirilmiş olarak anlatmaya başlıyorum. Biraz uzun bir yazı olacak ama eee Telegram da o kadar çok detay, o kadar çok özellik var ki 🙂

Kronolojik sıra ile anlatıma başlamadan önce Telegram kullanıcılarının uzun süredir beklediği görüntülü arama ve sekmeli sohbet ( kişileri, gizli, grup, kanal, bot, özel klasör) özelliğinin de en geç Aralık 2019 ayında Telegram kullanıcılarına yeni yıl hediyesi olarak geleceğini düşünenlerdenim.

Hadi başlayalım 🙂

Zamanlanmış mesaj, anımsatıcı, bulut tabanlı tema, numaramı kimler bulabilir? ( Eylül 2019 )

Uzun süredir beklediğim ve sürekli geri bildirim yaptığım  bir özellik nihayet geldi hemde bonus başka bir özellikle 🙂  Artık yazdığınız bir tarih ve saate kişiye-gruba-kanala gönderebiliyorsunuz aynı şekilde bunu kayıtlı mesajlar da yaparsanız size hatırlatma olarak geliyor. Secret Chat de uçtan uca çalıştığı için Telegram orada bu özellik çalışmıyor. Art temalar bulut tabanlı saklanabiliyor ve kişiler ile paylaşılabiliyor.

tgscheduled

Sessiz mesaj gönderebilme, gruplarda yavaşlatılmış mesaj, özelleştirilebilir yönetici  ünvanları, hareketli emojiler ( Ağustos 2019 )

Sessiz mesaj göndermek için gönder butonuna tıklayarak sessiz gönder seçtiğinizde mesajınız gider ancak karşı tarafta bildirim sesi çıkmaz. Gruplarda mesaj  takibini yakalayabilmek için süre kısıtlaması yapabilirsiniz. Yöneticiler artık kendilerine Admin dışında istediği özel ünvan ismi verebilir. Android için ayrıca yeni dosya ekleme menüsü, IOS için istenilen renk tonu temaya seçilebilir.

tgslow

Hareketli çıkartmalar ( Temmuz 2019 )

tgani

Lokasyon bazlı açık sohbet grupları, telefon numarasız kişi ekleyebilme ( Haziran 2019 )

Ayrıca yakınımdaki kişileri ekleyebilme, grup hakları başka kişilere transfer edebilme, IOS için yeni tema seçici, uygulama iconu değiştirebilme, Siri kısayolları.

tglocation

Gruplar için yeni yetkiler, tartışma grupları, telefon numaramı kimler görebilir, public kanalları Telegram kullanıcısı olmadan görebilme ( Mayıs 2019-2 )

Ayrıca IOS için text url ekleyebilme (Android de 2018 beri var olan bir özellik ), Android için yeni tema seçim ekranı.

tgdisc

Sohbet arşivleme, yeni Android tasarımı, IOS için geliştirilmiş PassCode ( Mayıs 2019-1 )

Bu güncelleme ile istediğiniz sohbeti arşive klasörüne alabilmeniz sağlandı. Bu klasöre sınırsız sayıda sohbeti atayabiliyorsunuz yada istediğiniz anda tekrar sohbet listesine geri alabiliyorsunuz.

tgarsiv

Güçlendirilmiş gizlilik, mesajları karşılıklı olarak silebilme ( Mart 2019 )

Ayrıca anonim yönlendirme (isterseniz bir grup yada kanala yaptığınız yönlendirme de kullanıcı adınız görülmez), anahtar kelime ile emoji arama.

tgpriv

Otomatik video oynatma, otomatik indirme, IOS için çoklu hesap desteği  ( Şubat 2019 )

Android için çoklu hesap desteği Aralık 2017 den beri zaten vardı. Alternatif çıkış ekranları geldi.

tgvideo

Hareketli arka planlar  ( Ocak 2019-2 )

tgwall

Grup yetkilerine yeni özellikler, silinen mesajı geri alabilme, grup üye sayısının 200,000 olması  ( Ocak 2019-1 )

Ayrıca Telegram Desktop için emoji seti seçebilme, kişileri son görülmeye göre sıralama.

tggroup1

Kanal ve gruplarda anket düzenleyebilme  ( Aralık 2018-2 )

Kanal ve gruplarda anket düzenleyebilme özelliği getirildi böylelikle harici anket servisi linkleri veya bot kullanimi gereği ortadan kalktı ve Telegram kullanıcılarına yeni yıl hediyesi oldu.

tgpoll

Özelleştirilebilir dil desteği, Türkçe dil desteği!   ( Aralık 2018-1 )

Kullanıcılara dil paketi yükleyebilme ve paylaşabilme özelliği getirildi.

tglang

IOS için Telegram 5.0 yayınlandı  ( Ekim 2018 )

Bu güncelleme de IOS versiyonu yeniden yazıldı. Objective C yerine Swift kullanıldı.

tgswift

Sohbet geçmişini dışarıya aktarma, özelleştirilebilir bildirimler ( Ağustos 2018 )

Bu güncelleme ile sohbet Geçmişini foto-video dahil dışarı aktarabilme Özelliği geldi. Bunu yapabilmek için Telegram Desktop versiyonu gerekiyor. Ayrıca bildirimleri özelleştirilebilir hale geldi (renk, ses tonu vb.)

tgexp

Telegram Passport ( Temmuz 2018 )

Telegram Passport çeşitli servislere yetki ile giriş yapabilmeniz için geliştirildi. Bunu Google ile oturum aç, Facebook ile oturum aç gibi anlatabiliriz.

tgpass

Media değiştirme, vCard paylaşımı, mesajları okunmadı olarak işaretleyebilme, 2x sesli mesaj dinleme ( Haziran 2018 )

rmedia

Telegram aylık 200,000,000 aktif kullanıcıya ulaştı ( Mart 2018 )

tgusers

Web sitelerine Telegram hesabı ile giriş desteği ( Şubat 2018 )

tglogin

TelegramX yayınlandı ( Ocak 2018 )

Screen Shot 2019-09-11 at 22.33.12

Objective C  dili  ve TDLIB kütüphanesi kullanılarak yeniden yazılarak yayına girdi ve Telegram dan daha hızlı olduğu duyuruldu. Zaman için de Telegramdan bazı özelliklerinin farklı olduğu Native de olan bazı özelliklerinin olmadığı görüldü.

Android ve IOS için sürümleri çıkan TelegramX yakın zaman önce sadece Android platformunda devam ediyor. IOS sürümü zaten Objective C dil ile yazıldığı için birleştirildi. Zamanla X deki özellikler Native de gelince bir çok Android kullanıcısı onda devam ediyor.

Daha fazla hız, profilde bio, süreli otomatik yok olan fotoğraf, video gönderimi (23 Temmuz 2017)

bebd305102f42859ce

tgpTelegram V4.2 de geliştirilmiş photo editor, Twitter ve Facebook vb.deki gibi BIO alanı, süreli otomatik yok olan foto ve video gönderim özelliği getirildi ve en önemlisi Telegram’ın başında beri iddialı olduğu hız konusunda büyük bir iyileştirme yapıldı.

CDN (distributed network) teknolojisi kullanılarak foto, video vb.nin daha hızlı yüklenmesi sağlandı.

Normal chat ekranında iken süreli ve otomatik kaybolan foto veya video göndermek için attach ikonuna basıp foto yüklerken çıkan ekranda timer(saat)  simgesine basıp ne kadar süre sonra kaybolmasını istediğiniz zamanı seçmeniz yeterli.

SUPER GROUPLARIN ÜYE SAYISI 10.000, 20.000 ve ARDINDAN 30.000 e ÇIKARTILDI, ADMİN YETKİLERİNE YENİ ÖZELLİKLER EKLENDİ (30 Haziran 2017)

96e3af9cce690b0602

Telegram V4.1 e ulaştığında 5.000 olan super group üye sayısı 10.000 e çıkartıldı. (bu yazıyı yazdığım tarihte bu sayı şu an 30.000!) Neredeyse bir kasaba bir grupta toplanıp sohbet edebilir 🙂 Tabiki üye sayısının arttırılması değil yenilik bununla birlikte grup yöneticilerine de yeni özellikler eklendi super admin mesela diğer adminlerin bazı yetkilerini kapatabiliyor! birden fazla yöneticinin olduğu gruplarda süper admin diğer adminlerin neler yaptığını görebiliyor. Yine bu versiyonda Android Pay özelliği kazandırılmanın yanında sansüre karşı proxy teknolojisi de eklenmiş oldu.

Şu an 200,000 (2019 itibari ile)

Instant View- Anlık Görüntüleme (web sitelerini okuma modunda görüntüleme – 18 Mayıs 2017)

c2c079f02c32eecbaf.jpg

Telegram’ın V4.0 a versiyona ulaştığı major versiyonlardan. Instant View, Telegram içinde post edilen linklerdeki sayfaları reading mode (okuma modu) şeklinde çok hızlıca görüntüleyebilmeyi sağlıyor. Şu anda WordPress, Medium vb gibi binlerce sitenin içerikleri instanview tarafından uyumlu olarak görüntülenebiliyor. Yine Telegram’ın bir hizmeti olan Telegra.ph da aynı şekilde instant view uyumlu.

18c4a43fda01b927350ead38bc9a0136a38e

Video Mesaj, Telescope, Ödeme Botları (18 Mayıs 2017)

46ef0adeb2153dc210

Telegram Instan View ile birlikte 3 yeni ve bir o kadar da güzel özellik daha sundu kullanıcılarına video mesaj, telescope ve ödeme botları.

tgvmVideo Mesaj gönderebilmek için ses kaydı yapmak için basmış olduğunuz microfon ikonuna bir kez dokunmak yeterli, karşınıza instagram ikonuna benzeyen bir ikon çıkar. Sesli mesaj nasıl yolluyorsak aynı şekilde bu ikona da parmağınızı basılı tuttuğunuzda; bir yuvarlak içerisinde ön kamera açılır ve elimizi 60 sn basılı tutarak mesajınızı gönderebilirsiniz, arka kameraya geçiş yapabilirsiniz.

Göndermiş olduğunuz video mesaj karşı tarafta anında görüntülenir ve video auto play özelliği sayesinde otomatik olarak başlar dilerseniz bunu ayarlardan değiştirebilirsiniz.

Aynı şekilde video mesaj çalışıyorken yazılı mesajlar üzerinde gezinmeye devam edebilirsiniz.

dc5f677c5bfa6ed5ce

Telescope TELESCOPE, Telegram’ın bizlere kazandırdığı yeni video hosting platformu, üstelik Public Telegram Channellarında yayınlamış olduğunuz video mesajların izlenebilmesi için kişilerin Telegram kullanıcısı bile olmasına gerek yok!

telesco.pe/kanal_adi şeklinde bir URL den ulaşılıp izlenebiliyor. Bu şekilde ürün, hizmet,tanıtım, mesaj bırakma vb gibi faaliyetlerinizi sunabildiğiniz gibi kanalınıza üye olan Telegram kullanıcılarına da otomatik olarak yayın yapabilmektesiniz 🙂

Kanalınıza yüklediğiniz video mesaj aynı zamanda telesco.pe ye otomatik yüklenmekte ve public bir URL sahip olmakta.

c2d4dcc9207478f815

ÖDEME BOTLARI da (Robot yazılım-uygulama) Telegram’ın bizlere kazandırdığı benzersiz yenilik ve kolaylıklardan biri tıpkı benzersiz diğer özellikleri gibi (bu özellikleri burada tekrar anlatmam yazıyı daha da uzatır 🙂 o yuzden yazımın bitimindeki önceki yazılarımı okumalısınız).  Eğer Telegram’ın 4.0 veya üzeri versiyona sahipseniz ürün veya hizmet siparişi verebilir, bu botlar ile de ödemesini yapabilirsiniz. Bu botlarda “ödeme yap” butonuna bastığınızda kredi kartı bilgileri ve gönderi adresi bilgilerine yönlendirilirsiniz. Eğer Telegram hesabınızı iki aşamalı doğrulama ile güvence altına aldı iseniz kart bilgilerinizi saklayabilir sonraki siparişlerinizde otomatik bu alanların doldurulmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda @ShopBot botunu inceleyebilirsiniz. Bu tarz ödeme botları yaratmak ve bu yolla ödemelerinizi almak istiyorsanız Telegram API lerini incelemelisiniz.

Sesli Arama ( Telegram kullanıcılarının uzun süredir beklediği özellik – 30 Mart 2017 )

4a68dedb2b8f10c50c

Gelen bu süper özellik ile artık Telegram kullanıcıları da sesli arama özelliğine kavuştular! so-tvc

Telegram da sesli aramalar; güvenli, hızlı, cimri, kişiselleştirilebilir.

Telegram, Secure Chat olayındaki gibi sesli konuşmaları da E2E(End-To-End) kriptolu bir biçimde gerçekleştiriyor. Ara başlatma saniyeler içinde karşı tarafa ulaşıyor ve görüşme başlıyor ve aşağıdaki görselde olduğu gibi görüşme başladığında ekranın sağ üstünde 4 adet emoji beliriyor, eğer bu 4 emoji karşılıklı her iki ekranda da aynı ise görüşme güvenliği sağlanmış oluyor. Telegramı bu noktada diğerlerinden ayıran fark Key Change olayının ilk baştan yapılması görüşme boyunca çok akıllıca değiştirilmesi böylelikle ses kalitesi yüksek. Çok az veri harcıyor bu özellikle mobil data için çok faydalı bir özellik. Özelleştirilebilmesi sayesinde istemediğiniz kişilerden çağrı almayabilirsiniz.

e03a39c31f5656df61

Dark Mode, tema ve çoklu hesap desteği ( Aralık 2017 )

Screen Shot 2019-09-11 at 22.12.18Screen Shot 2019-09-11 at 22.15.33

Versiyon 4.7 ile Telegram kullanıcıları

Gece-Gündüz teması ve çoklu hesap desteğine kavuştu bu farklı telefon numaraları ile aynı uygulama üzerinde Telegram kullanabilmek demekti ve geçiş yapmak çok kolaydı.

Albümler, mesaj arşivleme, gelişmiş arama (13 KASIM 2017)

ee6f90d2bcba222fe4

tgpicTelegram V4.5 e geldiğimizde Telegram yine çok güzel özellikler sundu bize Foto Albüm.  Artık birden fazla foto veya videoyu (max. 10 adet) görüntülenmesini isteğiniz sırada seçip gönderebiliyorsunuz. Seçtiğiniz bu fotoğraflar thumbnail(küçültülmüş boyut) halinde mesajın içinde yer alır. Telegram da daha önce kullanmış olduğunuz profil fotoğrafları da aynı şekilde albüm şeklinde görüntülenebilmekte. Gelişmiş Arama public kanallar, gruplar ve bot içerisinde de arama yapacak şekilde zenginleştirildi. PINNED MESSAGE (İliştirilmiş-Tutturulmuş Mesajlar) daha önce süper gruplar içerisinde kullanılabiliyorken bu güncelleme ile kanal yöneticileri kanal içinde yaptıkları duyuruları daha bir göz önünde bulundurmak amaçlı olarak pinleyebilirler. iPhone X desteği de bu versiyon ile birlikte Telegram kullanıcılarına sunulmuş oldu.

77bff99fdead482253Ve SAVED MESSAGES (Kaydedilmiş-Arşivlenmiş Mesajlar) Telegram kullananların  WhatsApp da olan ama Telegram da olmayan bu özelliğin gelmesini çok istediklerini biliyorum. Aslında Saved Message(Kaydedilmiş-Arşivlenmiş Mesajlar) yada WhatsApp a göre Starred Message(Yıldızlanmış Mesaj) Telegram da uzun süredir var şöyleki : deneyimli Telegram kullanıcıları bilir Telegram kişilerine kendini-kendi numarasını kaydettiğinde Telegramda kendine ait bir cloud(bulut) alanı elde etmiş oluyor, Telegram bunu son versiyonlarda ayarlara girildiğinde  isim ve telefon numarasının sağında bir bulut simgesine tıklayınca aslında sunuyordu ancak bu özelliği bilmeyen bir çok kullanıcı bu özelliği verimli kullanamadı. Ben uzun süredir aslında bu özelliği özel notlarım, geçici flash belleğim, dosya transferi ihtiyaçlarım için kullanıyordum 🙂 . Telegram bu özelliği chat listte en üst sıraya sabitleyerek ve adını Saved Messages koyarak bu fazla bilinmeyen özelliğin daha aktif kullanılmasını sağladı. Chat-Group Chat ekranında share(paylaş) seçerek saklamak istediğiniz mesaj, foto, videoyu listenin en üstündeki saved messages kısmına dokunarak kaydedebilirsiniz. Kaydetmiş olduğunuz chat içerisinde de bu mesajın sağında Go To simgesi oluşmaktadır, böylelikle saved message kısmında buraya dokunarak direkt mesajdaki yere gitmiş olursunuz. Önceden bunu kopyala-yapıştır ile gidip kendimizi bularak yapıyorduk, şimdi saved message a yönlendirmemiz yeterli. Bende önceden şimdiki olduğu gibi kendimi en üste pinlemiştim aklın yolu bir 🙂

Canlı lokasyon, yeni tasarım audio player, yeni diller (10 Ekim 2017)

89052c9f12dbb51f7b

Telegram V4.3 ile grup içinde ‘@’ simgesi ile başlayan size yapılmış mentionlar varsa ise chat listte artık bu bir sayı ile gösterilmeye başlandı bu sayede grup içine girmeden sizi ilgilendiren size yazılmış bir mesaj varmı bundan haberdar olabiliyorsunuz ve ayrıca @ simgesine tıkladığınızda direkt bu mesaja gidiyorsunuz . V4.3 diğer versiyonlar kadar major yenilik getirmediği için kısa geçiyorum.

tgllTelegram V4.4 ile gelen Özelliklere bakalım; bu versiyonda  daha önce bilinen statik lokasyon bilgisi yerine 15 dakika, 1 saat,8 saatliğine süreli olarak paylaşabiliyorsunuz. Bu özellik grup içi sohbetlerde de geçerli. Yeni media player ile artik indirmiş olduğunuz album cover’ını görebilir, playlist’deki parçalardan istediğiniz seçip dinleyebilirsiniz. @cctracks kanalına katılarak bu anlattıklarımı inceleyebilirsiniz.

V4.4 ile birlikte Telegram translation platform u kullanıma açtı. Telegram ayarla kısmında şu an 13 dili destekliyor (Telegram ile ilgili son yazımda Türkçeleştirmeyi detaylı olarak anlatmıştım yazının sonundaki linklerde bulabilirsiniz). Eğer mevcut dillerdeki bazı terimleri beğenmiyorsanız alternatif terimleri önerebiliyorsunuz. İlerleyen zamanda ayarlar kısmında desteklenen dil sayıları artacak ve türkçe gelecek elbette ancak yazımda bahsettiğim gibi bunu beklemeye gerek bir gönüllü Telegram kullanıcısı bir bot aracılığı ile bu hizmeti şimdilik unofficial veriyor 🙂

Telegram ile ilgili eski yazılarıma ulaşmak için tıklayınız

Nasıl buldunuz? anlatıldığı, övüldüğü kadar en azından benim  övdüğüm kadar var değil mi Telegram?

Telegram ile ilgili sorularınız olursa size bir Telegram kadar yakınım @soykanozcelik

Fayda görmeniz dileği ile…

tme_soykanozcelik

Bu yazılar da ilginizi çekebilir.

Neden WhatsApp Asla Güvenli Olmayacak?

Veee Telegram Artık Türkçe!

WhatsApp’ı Bırakmanız İçin Geçerli İki Neden…

Loading

Soykan ÖZÇELİK
Takip Edin
Latest posts by Soykan ÖZÇELİK (see all)
Paylaş :

Comment here