Kategori Dışı

İş Dünyasındaki İletişimi Doğru Yönetmek İçin 9 Öneri

İş Dünyasındaki İletişimi Doğru Yönetmek İçin 9 Öneri

Profesyonel hayatın kariyer basamaklarında ilerlemenin veya ilerleyememenin en büyük etkeni doğru iletişimdir. İletişim doğrudan başarımızı etkileyen ve hedeflerimize çok daha kısa süre içerisinde varmamızı sağlayan bir faktördür. İş hayatımız doğal olarak birçok ilişkiyi içerir. Yönetici-çalışan; çalışan-yönetici; müşteri-biz; biz-müşteri. Başarı ve performansımız ise bütün bu ilişkilerin iyi yönetilmesine bağlıdır. Kariyerinizdeki ışığınızı, gerek ekibinizin parçası olan çalışanlarınız gerekse yöneticileriniz ve müşterilerinizle olan iletişiminizle yakalayabilirsiniz. Bu sebeple, ister yönetici ister çalışan isterseniz müşteri olun sağlıklı iletişim kurmanın yollarını bulmalısınız.

01 Çalışanlarınızla Güçlü İlişki Kurmak İçin Onların Fikirlerini Önemsediğinizi Hissettirin

Çalışanların, yöneticisinin düşüncelerine ve önerilerine ne kadar çok önem verdiğini hissetmeleri gerekir. Yönetici bu konuyla ilgili düşüncesini kararlı bir şekilde belirtmesi yerine bir öneri olarak sunabilir ise çalışanların önerilerini dikkate alacağının mesajını vermiş olur. Bu durum çalışanların da aidiyet duygusu yaratmasını sağlar. Böylelikle çalışanlarında “hata yapabilirim” korkusunu yok ederken, onların güvenini de kazanır.

02 Müşterinizi Dinleyin

Hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin değişmeyen bir kural vardır. Sadece müşterinizi dinlemek. Bunu yaparken de sizin ne düşündüğünüzün önemi olmadığına odaklanın. Müşterinizi dinlediğiniz taktirde müşteriniz beklentilerini yaratmanız gereken ürünün veya projenin özelliklerini belirtir. Sadece dinlemekle bile müşterinizi mutlu edebilir, hatta işin en zor kısmını atlatmanıza yardımcı olabilirsiniz. Yeterki müşterinize gerçekten ilgilendiğinizi belli edin. Müşterinin kendisini değerli hissetmesi, işin iyi bir şekilde tamamlanacağınızın güvenini verirsiniz.

03 Müşteri İseniz; Talebinizi, İsteklerinizi Net ve Açıkça Ortaya Koyun

Kimi zaman sizin müşterileriniz olur, kimi zaman da siz müşteri konumunda olursunuz. Müşteri olduğunuz zaman beklentilerinizi ve işin sırlarını açıkça belirtmelisiniz. Sonuçta birlikte çalıştığınız diğer firmayı siz yönlendiriyorsunuz. Net bir şekilde taleplerinizi sunmalısınız ki işin sonucunda doğru ürün veya hizmet ortaya çıksın. Böylelikle siz de zaman ve iş tasarrufu sağlamış olursunuz.

04 Yönetici Olarak Kendinize Özgü İletişim Sisteminizi Kurun

Profesyonel hayatınızın ilk yıllarında iletişimin gücünü öğrenmek için mutlaka bir akıl hocasına ihtiyacınız olur. Bunu çok rahat bulabilirsiniz. Yıllar geçtikçe akıl hocalarından uzaklaşıp; siz yönetici konumuna geldiğinizde ise kendinize has bir iletişim sistemi yakalarsınız. Vermek istediğiniz mesajı doğru bir şekilde ifade edebilmek için olayları basite indirgeyerek sunabilirsiniz. En iyi nasıl söyleyebileceği hususunda fikir yürütebilir, hatta dikkatinizi yoğunlaştırıp karşınızdaki kişinin verilen mesajı alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

05 İster Yönetici, İster Kariyerin Başında Biri Olun Mutlaka Görüntüye Önem Verin

Yapılan araştırma sonuçlarına göre söylediğimiz sözler ile karşımızdakini ancak yüzde 7 oranında ikna edebiliriz. Bu iknada hareketlerimizin oranı yüzde 7, ses tonumuzun oranı ise yüzde 38’dir. Geri kalan yüzde 55’i ise görüntümüz oluşturur. Yani insanlar ile ilk karşılaşmamızda bizi dinlemelerini sağlayanlar en önemli konu giyim kuşamımızdır. Önce giysilerimiz ile karşılanır, daha sonra bilgilerimiz ile de uğurlanırız.

06 Yaratıcılığı Desteklerseniz Bir Adım Öne Geçersiniz

Çalışma biçiminiz ne kadar sıradanlığı hedeflerse o kadar lider olma şansını yok edersiniz. Yaratıcılık ise sunduğumuz hizmet veya ürünü farklılaştırmanıza ve bir adım öne geçmenizi sağlar. Bunun için çalışanlarınız yaratıcılığa imkan sağlayacak iletişim gücünü hep kullanmalıyız. Mutlaka çalışanlarımızı dinlemeliyiz. Bu sebeple çalışanlarımıza fikir sormanız sizi zayıf göstermez; ileri görüşlü bir lider konumunda algılanmanızı sağlar. Yönetici olarak sizin göreviniz çalışanlarınızı rakip olarak görmektense onların önlerini açacak başarıyı yakalamaktır. Demoralize olduklarında cesaret arttırıcı konuşmalar ile onları motive etmek de görevlerinizin en önemlilerindendir.

07 Kararlarınızın Arkasında Durun ve Söz Verdiğiniz Konuları Yerine Getirin

Gerek çalışan gerekse yönetici bir konu için söz verdiyse dediğini mutlaka yerine getirmelidir. İnsanların size güvenmesi iş hayatınızdaki başarının anahtarıdır. Sözlerinizi yerine getirmeniz imajınızı olumlu noktaya taşırken sizinle iş yapmak ve birlikte çalışmak isteyenlerin sayısı artar. Buda sizin itibarınızı olumlu olarak etkiler.

08 Yönetici, Çalışan Demeyip Çözüm ve Uyarana Önem Verin 

Ekibinizin çözüm ve uyarılarına kulak verirseniz başarısız olma şansınız azalır. Basit ve sıradan olduğunu düşündüğünüz, gözden kaçırdığınız fikirler, hiç beklenmedik bir zamanda size yardımcı olabilir. Çalışanlarınızla ilgilenmeyi ihmal etmeyin. Fikirlerine önem verin. Belki aradığınız çözümler o derslerin içerisinde gizlidir.

09 Başarının Ekip İşi Olduğunu Unutmayın

Arada tatlı rekabetler olsa bile hedefe birlikte ulaşılacağına inanmalıyız. Geride kaldığımız zamanlarda bile ekip arkadaşlarımızın açığımızı kapatacağını ve arkamızdan yetişeceğini bilmenin rahatlığına sahip olup, işimize odaklanmalıyız.

Göker Akduman Kimdir?
01/10/1967 doğumlu olan Göker Akduman evli ve 1 çocuk babasıdır.

İlk, orta ve lise eğitimini doğum yeri olan Balıkesir’in Manyas ilçesinde tamamlamıştır.

1985 yılında Management katkısı ile İş İdaresi ve İş Gelişimi eğitimi almak üzere Almanya ve Fransa’da kalmıştır. Eğitimini tamamladıktan sonra sırası ile Sezginler Grup, Saray Holding bünyesinde bölge müdürü olarak çalışmıştır. Baktat Grup, Türkiye ekibinde satış ve pazarlama bölümünde analist olarak çalıştıktan sonra Tosya Gıda A.Ş. kuruluşunda çeşitli görevlerde bulunarak en son işletmeler müdürü olarak emekli olmuştur.

Şu an Yılmazlar Tarım genel koordinatörü olarak iş hayatına katkı sağlamaktadır. İş hayatına katkıları yanında ihtisas alanı olan gıda üretimi ve gıda hijyeni konusunda ulusal ve uluslararası dergilerde makale ve yazıları yer almaktadır.

Aynı zamanda ihtisas kulübü yönetim kurulu üyeliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği şube üyeliği ile de sosyal hayatın içinde bulunmaya devam ediyor.

İTÜ geliştirme projeleri kapsamında yürütülen yaşam koçu sertifikasına sahiptir. İngilizce bilmektedir.

 

Loading

Göker Akduman
Latest posts by Göker Akduman (see all)
Paylaş :

Comment here