Kategori Dışı

Dünya Gıda Güvenliği Gününde

Sektörel covıd-19 ile mücadele ve hijyen rehberleri

Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde STK’ların katılımı ve Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle dört sektör için hazırlanan Covid-19 ile mücadele ve Hijyen Rehberleri işyerlerine yol gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bu yıl 7 Haziranda ikincisi kutlanacak olan Dünya Gıda Güvenliği Gününün bu yılki teması “Gıda güvenliği herkesin işi”. Bu temaya paralel olarak Gıda Güvenliği Derneği de üzerine düşen sorumluluk çerçevesinde Gıda Üretim Tesisleri, Lojistik ve Satış Noktaları, Toplu Tüketim Yerleri ve AVM’ler için ayrı ayrı dört rehber hazırlayarak; gıda işyerlerinin çalışanlarına ve yöneticilerine yönelik olarak Covid-19 ile mücadele ve Hijyen kapsamında alınması gereken önlemleri aktarıyor.  İşyerleri bu önlemleri ne kadar doğru ve etkin bir şekilde uygularsa, COVID-19 normalizasyon süreci o kadar sorunsuz geçecek ve bu pandeminin yeni dalgalar oluşturması engellenmiş olacak.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, içinde bulunduğumuz COVID-19 pandemi sürecinin iyi hijyen uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüp farketmemize vesile olduğunu bildirerek, üreticisinden tüketicisine hepimizin hijyen farkındalığının arttırılmasının gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması açısından vazgeçilmez olduğunu bildirdi.

Güvenilir gıda tüketmek her insanın en temel hakkıdır

Dünya Gıda Güvenliği Günü nedeniyle açıklama yapan Samim Saner ayrıca şöyle konuştu:

“İnsanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için yeterli ve güvenilir gıdaya sürdürülebilir biçimde erişimi temel bir haktır. Tüketicinin sağlıklı ve kaliteli gıda tüketiyor olması, özetle gıdalarda oluşabilecek tüm zararlıların kabul edilebilir seviyelerde olması, yani gıda güvenliğinin sağlanması,  toplumların sağlığı açısından gıdaya erişim kadar büyük önem taşımaktadır. Gıda kaynaklı risklerin önlenmesi için temel yaklaşım, ham maddeden başlayarak gıdanın tüketimine kadar olan sürecin her aşamasının izlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasını gerektirir. Bu da ancak tarladan/çiftlikten sofraya olarak tanımlanan gıda zincirinde rol alan tüm aktörlerin üzerine düşeni yapması ile mümkündür.  Bu vesileyle Dünya Gıda Güvenliği Gününüzü kutlar, sağlıklı günler dilerim.”

Rehberler aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Gıda Üretim Tesisleri İçin COVID-19 ile Mücadele ve Hijyen Rehberi

http://www.ggd.org.tr/resim2/ggd_covid19_gida_uretimi_rehberi.pdf

 

Toplu Tüketim Yerleri İçin COVID-19 ile Mücadele ve Hijyen Rehberi

https://www.ggd.org.tr/resim2/ggd_covid19_toplu_tuketim_rehberi.pdf

Loading

admin
Paylaş :

Comment here