Kategori Dışı

DON’T KISS ME  

Çocukluğumda sarı saçlı, mavi gözlü sevimli, uslu olduğumdan önüne gelenin beni yanaklarımdan şapur şupur öpmesini, makas almasını, saçlarımı karıştırmasından pek hoşlanmazdım. Hele bir de nefesleri sigara dumanı kokuyorsa bayılacak gibi olurdum.
Hele ki büyümeye başladığımız sırada özelikle bayramlarda el öpmeye gittiğimizde sıradan bütün büyüklerimizin ellerini öpmemiz aileden aldığımız terbiye gereği kaçınılmaz olurdu.
Hatta hoşlanmadığımız insanların ellerini çarçabuk öpüp, çenemize değdirdiğimizde gibi başımıza koyduğumuzdan dolayı büyüklerimizden “doğru düzgün öp bakayım” diye azar yediğimizi bile hatırlarım.
Zaman geçti bizde evlenip çoluk, çocuk sahibi hatta torun sahibi olduk. Kutlamaya gelen yakınlarımız daha yeni doğan torunumu kucaklarına alıp sevgi gösterisi olarak yanaklarından, burnundan öptüklerinde kendimi zor tutmaya, kırmamak için “ne olur öpmeyin” mikrop bulaştıracaksınız dediğimde gene büyüklerimizden azar işitiyordum.

Ne yalan söyleyeyim bende torun sahibi olunca ufaklıkları yanaklarından öpmeye doyamıyordum ama Pandemi (Salgın) den önce de bu işin onlar için ne kadar riskli olduğunu öğrendiğimden bu yana dikkatli davranmaya ve çevremi uyarmaya çalışıyorum.

Normalde sevgi gösterisi, saygı ve nezaket için öpmeme karşıtı değilim ancak konu BEBEKLER, KÜÇÜK ÇOCUKLAR olunca durum değişiyor. Öpme deyince EL , AYAK ÖPME, YANAKLARIMDAN ÖPME, GÖZLERİNDEN ÖPME, ALNINDAN ÖPME ,BOYNUNDAN, SIRTINDAN ÖPME ve yetişkinler için DUDAKTAN ÖPME gibi geleneksel davranışlar var (Bizim konumuz Bebekler ve küçük Çocukların öpülmesi) .

Tabii ki insanın insanı ya da canlı bir hayvanı öpmesinin yanı sıra, ekmek, kutsal kitap, etek, bayrak, toprak, hasat, diploma, eşik, asa, madalya, para ve yüzük gibi cansız nesneleri de öptükleri görülmekte. Yani öpme ve öpüşmenin sevgi, yakınlık, cinsellik gibi anlamlarının yanı sıra, değer verme, özlem, veda, minnet, kutsallık, itaat, bereket, baş eğme, zenginlik ve saygı ifadeleri de içerdiği bir gerçek.

Zamanında el, etek, taht, türbe öpüldüğü gibi uygulamalar artık pek fazla yok. Sadece biz insanlara olan bir özellik değil hayvanlarda da benzer özellikler var. Ata sözlerimize bile girmiş.” El etek öpmekle dudak (ağız) aşınmaz”.

Müslüman toplumunda çocukların alnından öpülmesi ile ilgili Hz. Muhammed (S:AV)’ nin hadisi bile var(dikkat yanaklarından  değil). Ayrıca güven ve huzur verdiğine dair geniş çalışmalarda var.

Dünyada en çok öpülmek istenen kişi; Papa ve onun “Balıkçı Yüzüğü” imiş.

İnsanoğlu Dünyada Öpüşme günü bile ilan etmiş.

Yakın zamanda American Anthropologist Journal’da yayımlanan çalışmada, 168 farklı kültür incelenerek ülkelerin öpme konusundaki tutumları incelenmiş.

Öpüşme alışkanlığı, Avrupa’daki 10 kültürden 7’sinde, Kuzey Amerika’daki 33 kültürden 18’inde, Güney Amerika’daki 33 kültürden 4’ünde ve Ortadoğu’da 10 kültürün 10’unda da gözlemlenmiş.

Biz gene bebek ve çocuklarımıza dönersek özelikle savunmasız daha bağışıklık sistemi gelişmemiş olan bebekler ve çocuklarımızı yakın temas yüz, göz, alın ve dudaklarından ÖPMEYİN. Zira sinsi mikroorganizmalar ilk giriş yeri olarak ağız, burun ve gözlerden vücuduma girebiliyorlar. Vücuttaki toplam bakteri sayısının 38 trilyon civarında olduğu bunlardan birini bile bulaştırdığımızda ölümcül olaylarla karşılaşabileceğinizi UNUTMAYIN ve ne olur Bebekleri öpmek yerine uzaktan sevginizi yollayın.

04 Mart 2013 günü İngiltere’de prematüre doğan Kaiden McCormick, kendisini öpen babasından bulaşan uçuk virüsü (herpes) nedeniyle iki aylıkken öldü. Yetkililerin verdiği bilgiye göre 5 hafta erken doğan bebek taburcu edildi. Ancak dudağında uçuğu olan baba Carl Maclaren’in (34) öptüğü bebek aniden fenalaştı.

Hastaneye kaldırılan ve 6 hafta yaşam destek ünitesine bağlı yaşayan bebek, organları iflas ettiği için kurtarılamadı. 28 yaşındaki anne Marrie-Claire McCormick, “Bana neden hastalandığını söylediklerinde kulaklarıma inanamadım. Carl ise darmadağın oldu” dedi.

Şimdi Pandemi (Salgın) döneminde korkudan zaten fiziksel mesafeye dikkat ediyoruz ama aile içinde bile yukarıdaki olay durumu çok iyi anlatıyor sanırım. Can dostlarımız hayvanları hepimiz çok severiz ancak onlarında bebek ve çocukları yalamasına veya çocuklarımızın onları ağızlarından burunlarından öpmelerine yiyeceklerini (dondurma vb.gibi) paylaşmamasına çok dikkat etmenizi öneririm.

Sağlık ve sevgiyle kalın. Hepinizi uzaktan öpüyorum.

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/El_%C3%B6pme

https://www.atasozlerimiz.com/atasozu/el-etek-opmekle-dudak-agiz-asinmaz/

https://www.milliyet.com.tr/cadde/yuzde-46si-dudaktan-opusuyor-2229878

https://t24.com.tr/yazarlar/irfan-yalin/bugun-dunya-opusme-gunu-opusmenin-tarihi,31676

http://www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/BelgeKardes.aspx?F6E10F8892433CFFA79D6F5E6C1B43FF84F7074C9A43DB97

 

 

Loading

M.Baki Asutay
Latest posts by M.Baki Asutay (see all)
Paylaş :

Comment here